27/10/2023 27/10/2023 Με ιεροπρέπεια τιμήθηκε ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το ελπιδοφόρο γεγονός ότι και στο Κωσταράζι και στο Λέχοβο και στους Μανιάκους, πολλά παιδιά και νέοι συμμετείχαν και εκκλησιάσθηκαν στην εορτή του Αγίου. Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός για την...
27 Οκτωβρίου, 2023 - 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2023 - 16:10

Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Με ιεροπρέπεια τιμήθηκε ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το ελπιδοφόρο γεγονός ότι και στο Κωσταράζι και στο Λέχοβο και στους Μανιάκους, πολλά παιδιά και νέοι συμμετείχαν και εκκλησιάσθηκαν στην εορτή του Αγίου.

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κωσταραζίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στους τρεις τύπους απεικόνισης του Αγίου Δημητρίου, ως μάρτυρος, ως στρατιώτη και ως έφιππου, αναλύοντας τις σημασίες των μορφών αυτών.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Εφημέριο π. Δημήτριο Συκόπουλο και σε όλο το εκκλησίασμα.

Θεία Λειτουργία στο Λέχοβο

Την κυριώνυμο ημέρα του Αγίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό του Λεχόβου, όπου εκκλησιάσθηκαν οι Ενορίτες του Λεχόβου και από γειτονικά χωριά, ο νυν Δήμαρχος κ. Άνθιμος Μπιτάκης και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιωάννης Λιάσης, ο Πρόεδρος του Τοπικού κ. Ευάγγελος Στεφανίδης, η Αντιδήμαρχος Αφροδίτη Καραούλη.

Εκκλησιάσθηκαν επίσης μαθητές του Λυκείου Αμυνταίου, του Γυμνασίου και του Δημοτικού Λεχόβου, και ο Σεβασμιώτατος τους μίλησε και τους ευχήθηκε καταλλήλως.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε επίσης στις τρεις μορφές απεικόνισης του Αγίου, αναλύοντας τον λόγο του Αποστόλου Παύλου για την πνευματική πανοπλία που καλείται να φέρει ο κάθε Χριστιανός. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σημασία του χριστιανικού κηρύγματος και εξέφρασε την λύπη του που ο σημερινός κόσμος που επαίρεται για την τεχνολογική πρόοδό του, στην πραγματικότητα έχει μείνει στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης και δεν μπορεί να δεχθεί και να φθάσει στο ύψος των εντολών του Χριστού.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το στούντιο Ράδιο Λέχοβο, το οποίο λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία τα αδέλφια Πέτρος και Γεώργιος Βούζας, που έχουν συγγένεια εξ αγχιστείας με τον Σεβασμιώτατο, και βοηθούν σε πολλά τεχνικά θέματα και τον Ραδιοφωνιό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της επίσκεψής του, έδωσε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό και έστειλε τις ευχές του στους ακροατές.

Παράκληση στους Μανιάκους

Το εσπέρας της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Παράκληση προς τον Άγιο, στον ομώνυμο Ιερό Ναό Μανιάκων.

Τα τροπάρια έψαλε χορωδία παιδιών, παραδοσιακά ενδεδυμένων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην λύτρωη της Θεσσαλονίκης από τους βαρβάρους, με την επέμβαση του Αγίου Δημητρίου. Μίλησε για αλγεινές μνήμες των προγόνων μας από τις επιδρομές των βαρβάρων, πειρατών και κουρσάρων, που έσφαζαν, κακοποιούσαν, αιχμαλώτιζαν και πωλούσαν ως σκλάβους τον πληθυσμό.

Αλλά και τις μνήμες από τις ισοπεδώσεις και τα ολοκαυτώματα ολόκληρων επαρχιών από τις πολεμικές μηχανές των «πολιτισμένων» κρατών που επιβουλεύτηκαν στα νεώτερα χρόνια την ελευθερία μας.

Όπως βλέπουμε και στις ημέρες μας να συμβαίνουν παρόμοια γεγονότα και προκαλούν μεγάλη εντύπωση και πόνο σε όλη την ανθρωπότητα.

Και κατέληξε στον λόγο του με την παράκληση στον Άγιο Δημήτριο, που ήταν φωτεινός κατηχητής των νέων, να εμπνέει και τα παιδιά και τους νέους της Επαρχίας μας, γενικά στην ζωή τους και ειδικότερα για την συμμετοχή τους στα μαθήματα Προς τους Νέους και Αγαπητά μου παιδιά, που παραδίδει ο ίδιος στους Άγιους Πάντες και στον Άγιο Δημήτριο Μανιάκων.

Εκκλησιάσθηκε ο Δήμαρχος Καστορίας κ. Ιωάννης Κορεντσίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λίτσκας.

Μετά το πέρας της Παρακλήσεως, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

26-10-2023 Αγίου Δημητρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων