16/10/2023 16/10/2023 Κατά την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Θαυματουργού, εόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. Την παραμονή το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου και με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων, της Ιεράς Μητρόπολης. Στον...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 13:03

Εορτή Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης και Ονομαστήρια Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου

Διαδώστε:
Εορτή Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης και Ονομαστήρια Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου

Κατά την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Θαυματουργού, εόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Την παραμονή το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου και με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων, της Ιεράς Μητρόπολης.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στην εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου και είπε ότι είχε την ευλογία να παρευρίσκεται ο ίδιος, συνοδεύοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, στην εκταφή και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου.

Στην συνέχεια προσέφερε ένα πνευματικό «κέρασμα» στο εκκλησίασμα, ήτοι τρεις λόγους του αγίου Καλλινίκου, για το μοναχικό πνεύμα, για την προσευχή ως κατ᾽ εξοχήν δημιουργική πράξη και για την σοφία της μελέτης του θανάτου.

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε ο αναστάσιμος όρθρος και εν συνέχεια το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος στον λόγο του αναφέρθηκε στα τέσσερα σημαντικά γεγονότα-εορτές της ημέρας, που είναι η Δ´ Κυριακή του Λουκά που αναγινώσκεται το ευαγγέλιο του Σπορέως, η μνήμη της Ζ´ Οικουμενικής Συνόδου, η ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του αγίου Καλλινίκου και η εορτή του Μητροπολίτου της Επαρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος ομιλητής συνέδεσε νοηματικά τις τέσσερεις αυτές πνευματικές εορτές, δίνοντας τέλος τις ευχές του στον εορτάζοντα Μητροπολίτη και στο ποίμνιό του.

Τους δύο Ιεράρχες στην Θεία Λειτουργία, πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. Στέφανος Σχοινάς και π. Φώτιος Λεβέντης και οι διάκονοι της Ι.Μ. Σταγών π. Αχιλλέας, της Ι.Μ. Ναυπάκτου π. Παίσιος και της Ι.Μ. Καστορίας π. Παντελεήμων.

Εκκλησιάσθηκαν, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς κ. Νικόλαος Έξαρχος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Τσαλίκης, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού κ. Θωμάς Γεωργιάδης κ.α., καθώς και αρκετοί πιστοί από όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, αλλά και από την Έδεσσα και την Ναύπακτο.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, αφού ευλόγησε τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου Καλλινίκου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο, ο οποίος ταξίδεψε έως την Καστοριά, για να ευχηθεί στον Μητροπολίτη της, να λειτουργήσει μαζί του και να ομιλήσει στο ποίμνιό του, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος απέστειλε ένα απότμημα του ιερού λειψάνου του Γέροντός του Αγίου Καλλινίκου, προς αγιασμό του λαού, αλλά και ως εκπρόσωπό του, τον διάκονό του π. Παίσιο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Άρχοντες και τον λαό που έσπευσαν να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον νεοφανή Άγιο Καλλίνικο Επίσκοπο Εδέσσης, ο οποίος είναι προστάτης και της Καστοριάς, και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, δέχθηκε ευχές από το Ποίμνιό του στο Επισκοπείο, το βράδυ μετά τον Εσπερινό, το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία και το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων