07/11/2022 07/11/2022 Η μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας και των δύο μαθητών του, Ιακώβου και Διονυσίου, τιμήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και ιδιαίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεώς της Θεοτόκου Καστοριάς. Όρθρος τελέσθηκε χθες και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος...
07 Νοεμβρίου, 2022 - 12:56
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2022 - 12:10

Εορτή Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου και των μαθητών του Ιακώβου και Διονυσίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Εορτή Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου και των μαθητών του Ιακώβου και Διονυσίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Η μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας και των δύο μαθητών του, Ιακώβου και Διονυσίου, τιμήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και ιδιαίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεώς της Θεοτόκου Καστοριάς.

Όρθρος τελέσθηκε χθες και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου. Τους δύο Αρχιερείς κατά την Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι δυό εφημέριοί του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και οι δύο διάκονοι της Ιεράς Μητρόπολης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Πλάτων, ο οποίος υπογράμμισε την μέθοδο για να φθάσει κανείς στην αγιότητα και την σημασία της για τον σημερινό άνθρωπο. Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση που υπήρχε στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα των Αγίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Καλλίνικος, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πλάτωνα, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του για να ομιλήσει μαζί με άλλους δύο καθηγητές Πανεπιστημίου, κατά την ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, με τίτλο «Ο από Καστορίας Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης. Συμβολή στην Ιστορία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού», αλλά και να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας και των μαθητών του.

Και ο Σεβασμιώτατος κ. Πλάτων ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Οι δυό Ιεράρχες αντήλλαξαν συμβολικά δώρα και ευχές.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μέθοδο θεραπείας του αγίου Ιακώβου και στα απτά αποτελέσματά της, δηλαδή ψυχικές καταστάσεις που είναι το ζητούμενο για τον σημερινό άνθρωπο, ο οποίο αγνοεί την δύναμη της νηπτικής παραδόσεως της Εκκλησίας και αναζητά την γαλήνη εκεί που δεν υπάρχει.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή

Το απόγευμα της Κυριακής Ζ’ Λουκά, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση, στα πλαίσια της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

Τα τραγούδια ερμήνευσε με θαυμάσιο τρόπο που συγκίνησε το ακροατήριο, η χορωδία της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «Ο Άγιος Μηνάς», υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Αποστολίδη με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Η Μουσική εκήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μπαιρακτάρειο Ωδείο της Καστοριάς, ενώ το παρόν έδωσαν, η Αντιπεριφερείαρχης Δυτικής Μακεδονίας κ.Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ.Στυλιανός Φουληράς.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις για την Επέτειο των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, περισσότερες από άλλους φορείς, γιατί στην Εκκλησία συνδέεται άμεσα η θεολογία με την ιστορία. Μίλησε για την διάκριση μεταξύ των όρων Βυζάντιο και Βυζαντινός, που είναι όροι δοτοί από την ξένη ιστοριογραφία σε μια προσπάθεια υποτίμησης της ιστορίας, και Ρωμαϊκή Χριστιανική Αυτοκρατορία, Ρωμαίοι και Ρωμηοί, Ρωμηοσύνη ή αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης, που είναι οι πραγματικοί ιστορικοί όροι που εκφράζουν τον Οικουμενικό Ελληνισμό των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Υπογράμμισε ότι δεν είμαστε φονταμενταλιστές ή αναθεωρητικοί, αλλά αγαπάμε την αλήθεια, στηλιτεύουμε την διαστρέβλωση της ιστορίας και αντιστεκόμαστε στις ισοπεδωτικές κοσμοθεωρίες με την βίωση της παραδόσεως της θεογνωσίας που διαφυλάττει η Εκκλησία.

Τέλος, ευχαρίστησε τον διδάσκαλο και χοράρχη κ. Γεώργιο Αποστολίδη, τους μουσικούς και την χορωδία, που ερμήνευσαν με ήθος και κατάνυξη τα τραγούδια, ταξιδεύοντας τους ακροατές στους τόπους της Ανατολής. Επίσης ευχαρίστησε την κ. Αντιπεριφερειάρχη Καστορίας και τον κ. Δήμαρχο Καστορίας, για την συνεργασία τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για την επέτειο των εκατό ετών της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων