19/01/2023 19/01/2023 Διανύοντας τον Ιανουάριο μήνα, που είναι γεμάτος από σημαντικές εορτές της Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος εόρτασε τους δυό «στύλους» της Εκκλησίας μας, δηλαδή τον Μέγα Αντώνιο, στύλο της μοναχικής παραδόσεως, και τον στύλο της Ορθοδοξίας Μέγα Αθανάσιο, σε ακριτικά χωριά της Μητροπολιτικής περιφέρειας.   Εορτή Αγίου Αντωνίου Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου...
19 Ιανουαρίου, 2023 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2023 - 19:08

Εορτή των Αγίων Αντωνίου και Αθανασίου των Μεγάλων στην Ι.Μ. Καστορίας

Διαδώστε:
Εορτή των Αγίων Αντωνίου και Αθανασίου των Μεγάλων στην Ι.Μ. Καστορίας

Διανύοντας τον Ιανουάριο μήνα, που είναι γεμάτος από σημαντικές εορτές της Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος εόρτασε τους δυό «στύλους» της Εκκλησίας μας, δηλαδή τον Μέγα Αντώνιο, στύλο της μοναχικής παραδόσεως, και τον στύλο της Ορθοδοξίας Μέγα Αθανάσιο, σε ακριτικά χωριά της Μητροπολιτικής περιφέρειας.

 

Εορτή Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του καθηγητού της ερήμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο χωριό της περιφέρειας Κορεστείων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε σε τρεις λόγους του Μεγάλου Αντωνίου, που έχουν μεγάλη σημασία και για την σύγχρονη χριστιανική και καθημερινή μας ζωή.

 

 

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Λέχοβο, για να τελέσει την κοπή της Βασιλόπιτας, στον κύκλο μαθημάτων που πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου «Εις την ορεινήν».

Στον γεμάτο από πιστούς Ναό, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιτα και μίλησε στους κατοίκους, διαβάζοντας δύο κείμενα από το βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο «Ενιαύσιοι λόγοι».

Ανήμερα της εορτής του Μεγάλου Αντωνίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ιερούργησε στην Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσιο της Μονής αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο, προκειμένου να ευχηθεί και στην εορτάζουσε Γερόντισσα Αντωνία.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο ιερούργησαν οι π. Νικηφόρος Καλλίνικος και διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ έψαλαν ο κ. Χρήστος Τογκαρίδης και ο διάκονος π. Παύλος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τελευταίους λόγους του Αγίου Αντωνίου, όπως διασώζονται στον βίο του που συνέγραψε ο Μέγας Αθανάσιος. Λόγοι που είναι πολύ σημαντικοί για τον μοναχισμό και για όλους τους Χριστιανούς.

Βρήκε δε την ευκαιρία να επαινέσει τις καλές μοναχές και να τις ευχηθεί καταλλήλως.

 

Εορτή Αγίου Αθανασίου

Το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μελισσοτόπου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μεγάλου Αθανασίου και στο έργο του.

Ευθύς αμέσως μετά τον Εσπερινό, ο Μητροπολίτης ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα της ενορίας του Αγίου Αθανασίου στην αίθουσα το Ναού, στην οποία προσέφεραν και μικρή δεξίωση.

 

 

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης Καστορίας, λειτούργησε στον περικαλλή Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Δισπηλιό.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Καράτζιος και ο μέχρι πρότινος ιεροψάλτης της ενορίας π. Σεραφείμ Στογιάννος καθώς και ο διάκονος π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Μέγα Αθανάσιο και συγκεκριμένα στο έργο του «Περί της ενανθρωπήσεως του Λόγου».

 

 

Στο Μακροχώρι

Αξίζει να σημειωθεί όμως και η επίσκεψη του Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου στο Μακροχώρι. Μετά από παράκληση των κατοίκων, να λειτουργήσει ο Μητροπολίτης στο χωριό τους, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος μετέβη στο χωριό προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία του ποιμνίου του, αλλά και την δική του.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο ιερούργησαν οι π. Σωκράτης Παπαδόπουλος, π. Γεώργιος Παντόπικος, ο εφημέριος π. Δημήτριος Τσιτσώνης και οι διάκονοι π. Παύλος π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα Θεοφάνεια και την θεολογία τους, δεδομένου ότι ήταν η ημέρα της αποδόσεως της Εορτής των Θεοφανείων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε τα δύο καφενεία του χωριού προκειμένου να δεί και να γνωρίσει τους κατοίκους καλύτερα, ενώ επίσης επισκέφθηκε και ευλόγησε τα παιδιά του Μακροχωρίου την ώρα του παιχνιδιού τους στο γήπεδο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο κέντρο γούνας Δυτικής Μακεδονίας όπου ευλόγησε την Βασιλόπιτα του συνδέσμου των γουνοποιών της Καστοριάς.

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Αγίου Αθανασίου 18-1-2023

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων