29/05/2022 29/05/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, την Σύναξη πάντων των Αγίων Καστοριέων Νεομαρτύρων, την Κυριακή ΣΤ’ από του Πάσχα. Η Σύναξη των Αγίων Καστοριανών Νεομαρτύρων καθιερώθηκε, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς κυρό Σεραφείμ, έπειτα από την επίσημη αγιοκατάταξη των Αγίων επτά Νεομαρτύρων της Καστοριάς και εορτάζεται την Κυριακή του Τυφλού. Επίκεντρο εορτασμού των...
29 Μαΐου, 2022 - 12:44
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2022 - 12:47

Εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων της Καστοριάς

Διαδώστε:
Εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων της Καστοριάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, την Σύναξη πάντων των Αγίων Καστοριέων Νεομαρτύρων, την Κυριακή ΣΤ’ από του Πάσχα.

Η Σύναξη των Αγίων Καστοριανών Νεομαρτύρων καθιερώθηκε, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς κυρό Σεραφείμ, έπειτα από την επίσημη αγιοκατάταξη των Αγίων επτά Νεομαρτύρων της Καστοριάς και εορτάζεται την Κυριακή του Τυφλού.

Επίκεντρο εορτασμού των Αγίων, ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, όπου είχαν τεθεί σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου του εν Χιλιοδένδρω και Ιερά Λείψανα του Αγίων Οσιομαρτύρων Ιακώβου του Καστοριέως και των Αγίων μαθητών αυτού.

Το Σάββατο εσπέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου.

Το πρωί της Κυριακής 29 Μαίου ε.ε., τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Όρθρος και εν συνέχεια η Θεία Λειτουργία, από τον Ποιμενάρχη της Καστοριάς κ.Καλλίνικο, ενώ τον Ιεράρχη Λειτουργό πλαισίωσαν οι εφημέριοί του Μητροπολιτικού Ναού, π.Φώτιος Λεβέντης (Γεν.Αρχ.Επίτροπος) και Αρχιμ.Στέφανος Σχοινάς και ο διάκονος π.Παύλος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Άλωση της Πόλεως και στους Νεομάρτυρες, σχολιάζοντας τον λόγο του αειμνήστου καθηγητού της δογματικής π. Ιωάννη Ρωμανίδη για την δόξα της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία, λόγω του ησυχασμού, των ησυχαστών Επισκόπων και των Νεομαρτύρων της. Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι παρά τις δύο αλώσεις, η μία χειρότερη της άλλης, δηλαδή της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικρασιατικής Καταστροφής, η παράδοση της ελευθερίας του πνεύματος, της λατρείας του Χριστού και της νίκης κατά του διαβόλου, της αμαρτίας και του θανάτου, διασώζεται στην παράδοση του λαού μας, στις καρδιές των πιστών τέκνων της Εκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα εορταστικά κόλλυβα των Αγίων Ιερομαρτύρων και Νεομαρτύρων .

Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων