12/03/2022 12/03/2022 Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός (Της Συγχωρήσεως) Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής, τελέσθηκε την Κυριακή της Τυρινής ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός «Της Συγχωρήσεως»,στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου. Ο Σεβασμιώτατος κατά τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως έκανε μια εισαγωγική ομιλία στο γενικό θέμα των φετινών ομιλιών που είναι Υγεία...
12 Μαρτίου, 2022 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2022 - 20:10

Εσπερινός της Συγχωρήσεως και Α’ Στάση Χαιρετισμών στην Ι.Μ.Καστορίας

Διαδώστε:
Εσπερινός της Συγχωρήσεως και Α’ Στάση Χαιρετισμών στην Ι.Μ.Καστορίας

Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός (Της Συγχωρήσεως)

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής, τελέσθηκε την Κυριακή της Τυρινής ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός «Της Συγχωρήσεως»,στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως έκανε μια εισαγωγική ομιλία στο γενικό θέμα των φετινών ομιλιών που είναι Υγεία ψυχής και σώματος, και ανέφερε τους Σεβασμιωτάτους ομιλητές.

Είπε ότι ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχή και σώμα και η υποτίμηση της ψυχής από τον άνθρωπο τον περασμένο αιώνα δημιούργησε πολλά προβλήματα στον όλο ψυχοσωματικό οργανισμό του ανθρώπου. Σήμερα αναπτύσσονται ιδιαιτέρως οι επιστήμες που ασχολούνται με την ψυχή, με τάση να ορίζεται η ψυχή ως μια έκφραση των βιολογικών ενεργειών του σώματος. Η Εκκλησία δίνει μεγάλη σημασία στον όλον άνθρωπο, ψυχή και σώμα, εκλαμβάνοντάς τον όμως ως κατά χάρη αθάνατο δημιούργημα του Θεού. Πρώτα η ψυχή θα διατηρήσει την αθανασία της και μετά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και το σώμα θα αναστηθεί.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έκανε την διάκριση μεταξύ ασκητικής και χαρισματικής ψυχικής υγείας και έδωσε ένα πραγματικό παράδειγμα, όχι θεωρητικό, χαρισματικής ψυχικής υγείας, όπως το διασώζει ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος. Επίσης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια του ανθρώπου να διατηρήσει την πνευματική του υγεία είναι παράλληλη με την φροντίδα της υγείας του σώματος και δεν υπολαμβάνει κάποια παραθεώρηση της ιατρικής επιστήμης, και ότι ο ψυχικά υγιής δεν προβαίνει σε πράξεις και ενέργειες αντικοινωνικές, ήτοι οργής, ύβρεως, φανατισμού, αδιαφορίας, αδικίας κλπ.

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε: «Ας α­ξιο­λο­γη­σου­με α­να­λο­γα αυ­την την μαρ­τυ­ρι­α, για να αναζητήσουμε πρώτα την ασκητική υγεία, δηλαδή τον καλό, μετρημένο, επιεική τρόπο ζωής. Και να έπειτα να αναζητήσουμε και την χαρισματική υγεία, το δώρο αυτού του Χριστού, όπως το περιέγραψε ο άγιος Συμεών, ώστε να χα­ρού­με και ε­μείς μα­ζι με τους Χρι­στια­νούς που χαί­ρο­νται «χι­λι­ες φο­ρες πε­ρισ­σο­τε­ρο α­πο ο­λους τους βα­σι­λείς που κυ­βερ­νούν τη γη, κι α­πο ο­λους ε­κεί­νους στους ο­ποί­ους υ­παρ­χει η υ­γεί­α και η ο­μορ­φιά του σω­μα­τος, κι α­πο ο­λους ε­κεί­νους στους ο­ποί­ους βρι­σκο­νται ο πλού­τος.­.. και α­πο ο­λους ο­σοι μα­κα­ρι­ζο­νται ε­πα­νω στην γη α­πο στο­μα­τα που δεν ο­μι­λούν ορ­θα». Εύχομαι, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, να έχουμε υγεία σωματική και μάλιστα να απαλλαχθούμε από την πανδημία του κορωνοιού, να έχουμε ειρήνη στον κόσμο όλο και ειδικά στην ομόδοξη χώρα της Ουκρανίας, και κυρίως να αποκτήσουμε την πνευματική ψυχική υγεία, η οποία είναι πάνω απ᾽ όλα, για την οποία όντως ισχύει ο λόγος του λαού: πάνω απ᾽ όλα η υγεία, αφού ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν Θεού».

Στο τέλος της κατανυκτικής Ιεράς Ακολουθίας αφού όλοι έκλιναν τα γόνατα, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την σχετική συγχωρητική ευχή και εν συνέχεια κληρικοί και λαικοί αντάλλαξαν τον ασπασμό της συγχωρήσεως, λαμβάνοντας την πατρική ευχή του ποιμενάρχη τους.

Α’ Στάση Χαιρετισμών

Μέσα σε κλίμα ιερότητας και προσευχής εψάλει η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Της στην Καστοριά, το εσπέρας της Παρασκευής 11ης Μαρτίου.

Στην Ιερά Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Καλλίνικος, ο οποίος προ της απολύσεως της Ιεράς Ακολουθίας απευθυνόμενος στο παριστάμενο εκκλησίασμα ομίλησε για την Κυρία Θεοτόκο ως Υπέρμαχο Στρατηγό, ένα τίτλο που της αποδόθηκε για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους λύτρωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους εχθρούς, αλλά αναφέρεται κυρίως στην νίκη της εναντίον των τριών εχθρών του ανθρώπου, της αμαρτίας, του διαβόλου και του θανάτου. Η Παναγία με την χάρη του Χριστού κατανίκησε τους εχθρούς του ανθρώπου και έδωσε τον εαυτό της για να σαρκωθεί ο Θεός. Αγαπά όλους τους λαούς της γης και να τους παρακολουθεί εν Αγίω Πνεύματι. Αγαπά όσους τηρούν το θέλημα του Χριστού και πονά για όσους δεν μετανοούν. Τέλος ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ανάμεσα στις καταστάσεις παράβασης του νόμου του Θεού για τις οποίες η Θεοτόκος θα θλίβεται είναι ο πόλεμος και η διάσπαση της ενότητας της Εκκλησίας.

Δείτε Φωτογραφίες από τον Εσπερινό «Της Συγχωρήσεως»

Δείτε περιισσότερες ΦΩΤΟ εδώ

Δείτε Φωτογραφίες από την Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου

Δείτε περιισσότερες ΦΩΤΟ εδώ

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων