28/10/2022 28/10/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Παναγίας κατά το όραμα του Αγίου Ανδρέα του διά Χριστόν σαλού, αλλά και η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας καθώς...
28 Οκτωβρίου, 2022 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2023 - 0:24

Γέμισε γαλανόλευκες σημαίες ο Μητροπολιτικός Ναός της Καστοριάς για την εορτή της Αγίας Σκέπης

Διαδώστε:
Γέμισε γαλανόλευκες σημαίες ο Μητροπολιτικός Ναός της Καστοριάς για την εορτή της Αγίας Σκέπης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Παναγίας κατά το όραμα του Αγίου Ανδρέα του διά Χριστόν σαλού, αλλά και η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας καθώς επίσης τέλεσε και την πανηγυρική Δοξολογία. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο λειτούργησαν οι π. Στέφανος Σχοινάς, π. Φώτιος Λεβέντης καθώς και οι διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε κατ᾽ αρχήν στην θαυμαστή εμφάνιση της Θεοτόκου στον άγιο Ανδρέα τον διά Χριστόν σαλό στον Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσευχήθηκε για όλο τον κόσμο και σκέπασε το εκκλησίασμα με το μαφόριό της.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Σκέπη της Θεοτόκου στους Έλληνες στρατιώτες κατά την διάρκεια του Πολέμου του ᾽40, και ιδιαίτερα στο χαρακτηριστικό περιστατικό της εμφάνισης της Θεοτόκου σε στρατιώτη του στρατηγού Κατσιμήτρου, που έγινε αιτία ανέγερσης μιάς Εκκλησίας με έρανο των στρατιωτών και της αγιογράφησης της Παναγίας της Νίκης από τον καλλιτέχνη μας Γιάννη Τσαρούχη, που ήταν στρατιώτης.

Με γαλανόλευκες σημαίες η πανηγυρική Δοξολογία 

Αμέσως μετά, τελέσθηκε η πανηγυρική Δοξολογία με τον Μητροπολιτικό Ναό να γεμίζει από γαλανόλευκες σημαίες που κρατούσαν οι μαθητές των Σχολείων της Καστοριάς. Στην Δοξολογία παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Βουλευτής ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, Αλίκη Καζταρίδου.

Στο τέλος της δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ευχήθηκε καταλλήλως.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο στην πλατεία Βαν Φλιτ παρουσία των τοπικών αρχών και του στρατού. Τέλος ο Σεβ. κ. Καλλίνικος παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών των Σχολείων, Συλλόγων της πόλεως και των ταγμάτων του στρατού.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Καστορίας για την Εθνική Επέτειο

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε στα τοπικά μέσα:

«Σήμερα είναι μια λαμπρή ημέρα για την Πατρίδα μας. Εορτάζουμε μια λαμπρή σελίδα της νεώτερης ιστορίας μας. Κεντρικό πρόσωπο της εορτής είναι η Κυρία Θεοτόκος, η Αγία Σκέπη, η Παναγία: Η Παναγιά της Τήνου, από όπου άρχισε ουσιαστικά ο πόλεμος, με τον τορπιλισμό της Έλλης.

Η Αγία Σκέπη της Θεοτόκου, που έβλεπαν οι στρατιώτες στο μέτωπο. Η Παναγιά που είχαν στον κόρφο τους, μαζί με την ταυτότητά τους. Είναι η Παναγιά της Νίκης, που ζωγράφισε ο στρατιώτης τότε καλλιτέχνης μας Γιάννης Τσαρούχης πάνω σε ένα ξύλινο κιβώτιο, προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στους συστρατιώτες του.

Και συμπρωταγωνιστές είναι οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του μετώπου και οι γυναίκες της Πίνδου, με την γενναιότητά τους, την πίστη τους, την αυτοθυσία τους. Είναι μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας, που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Εύχομαι η Αγία Σκέπη να σκεπάζει την Πατρίδα μας, και ιδιαιτέρως την Καστοριά μας.

Και εμείς να συστρατευόμαστε με τους γενναίους στρατιώτες του ᾽40 και τις γυναίκες της Πίνδου, στις αρχές και τις αξίες τους, στην πίστη, την γενναιότητα, την σύνεση, την αυτοθυσία, για να γράφει πάντα φωτεινές σελίδες η ιστορία μας».

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε στην δεξίωση που παρέθεσε η Αντιπεριφερειάχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη στους επισήμους. Αμέσως μετά επισκέφθηκε όλα τα καταστήματα που ήταν γεμάτα από κόσμο και χαιρέτισε έναν-έναν μικρούς και μεγάλους, προσφέροντάς τους μια εικονίτσα της Παναγίας.

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος υποδέχθηκε στο Επισκοπείο την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, όπου είχαν μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση για πολλά θέματα της Επαρχίας μας και της Πατρίδος μας. Η κ. Καλογήρου συνοδευόταν από τον Βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια, την κ. Μαρία Αντωνίου, τον κ. Βασίλειο Βελίδη και συνεργάτες τους.

Περισσότερες Φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων