26/03/2022 26/03/2022 Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, εόρτασε τον διπλό εορτασμό της «Πίστεως και της Πατρίδος», την Μεγάλη Δεσποτικό-Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Την παραμονή της Θεομητορικής Εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της...
26 Μαρτίου, 2022 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2022 - 14:35

Η 25η Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η 25η Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, εόρτασε τον διπλό εορτασμό της «Πίστεως και της Πατρίδος», την Μεγάλη Δεσποτικό-Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Την παραμονή της Θεομητορικής Εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου, ο οποίος μίλησε με αφορμή τον στίχο «όπως αναγάγει τον άνθρωπο εις το αρχαίον αξίωμα διά της συγκράσεως».

Την Κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε στον ίδιο Ιερό Ναό ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Ποιμενάρχου της Καστοριάς κ.Καλλινίκου, ενώ τον πλαισίωσαν οι εφημέριοί του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμ.Στέφανος, π.Φώτιος (Γεν.Αρχ.Επίτροπος), Αρχιμ.Γρηγόριος και οι δυο διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος στο κήρυγμά του μίλησε για την σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού, αναλύοντας την φράση του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού ότι ο Ευαγγελισμός και η Σάρκωση του Λόγου είναι «το μέγα και απόκρυφο μυστήριο, δι᾽ ο τα πάντα συνέστησαν τέλος» και «το της αρχής των όντων προεπινοούμενον τέλος, ου ένεκα μεν τα πάντα, αυτό δε ουδενός ένεκα».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η επίσημος Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω, παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης κ. Δημητρίου Γαλαμάτη, των Βουλευτών κ. Ζήση Τζηκαλάγια και κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου, της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέσποινας Κοζατσάνη, του Δημάρχου της Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καστοριάς κ. Χαρούλα Κουράκλη και εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Eπίσης παρόντες ήταν σημαιοφόροι και παραστάτες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις γαλανόλευκες Ελληνικές σημαίες. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε εντός του Ιερού Ναού, η κ.Πελαγία Γαλανού-Καραμπέρη, Θεολόγος-Φιλόλογος και Προισταμένη του τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Η Ελληνίδα στη σκλαβιά και τον ξεσηκωμό».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη μετά των επισήμων στην πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος μας και η κατάθεση των στεφάνων, ενώ αμέσως μετά παρακολούθησε και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον εορταστικό χαιρετισμό του, προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως λέγοντας τα εξής:

” Σήμερα, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τέλεσα την θεία Λειτουργία και την δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, τέλεσα την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες και παρακολούθησα από την θέση του Μητροπολίτη την παρέλαση των παιδιών μας στην ιστορική και πανέμορφη πόλη της Καστοριάς. Όλα αυτά για πρώτη φορά για μένα. Και για όλα αυτά εκφράζω την μεγάλη μου χαρά και την δοξολογία μου προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Σήμερα, ημέρα του Ευαγγελισμού, είναι ημέρα της Θεοτόκου, είναι ημέρα των ηρώων της Πατρίδος μας και είναι ημέρα των παιδιών μας. Είναι ημέρα της Θεοτόκου, η οποία χάρη στον αγώνα της και την ολοκληρωτική της αφιέρωση και την απολύτως ανιδιοτελή αγάπη της, αξιώθηκε να σαρκώσει στην κοιλία Της τον άσαρκο, άοικο και άχρονο Θεό Λόγο. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου δεν αποτελεί απλώς κοσμοιστορικό γεγονός, αλλά είναι το κέντρο της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου. Είναι επίσης σήμερα ημέρα των ηρώων της Πατρίδος μας. Και των ηρώων της Επαναστάσεως του 1821 που ελευθέρωσαν την Πατρίδα μας από τους αλλοεθνείς και αλλοθρήσκους τυράννους, και των ηρώων των σημερινών που φυλάνε τα σύνορά της και είναι έτοιμοι να ομοιάσουν στους παλαιούς ήρωες, αν χρειασθεί. Είναι όμως και ημέρα των παιδιών μας, που με τόση χαρά τα χειροκροτήσαμε σήμερα. Είναι το μέλλον της Πατρίδος μας και μετέχουν της ελληνικής παιδείας, μιάς παιδείας φιλόθεης και φιλάνθρωπης και φιλειρηνικής. Αισθάνομαι την ανάγκη, σήμερα, ημέρα του Ευαγγελισμού, να ευχηθώ για την ειρήνη. Ειρήνη στην Ουκρανία. Να σταματήσει η εισβολή και ο πόλεμος. Ειρήνη στο μέτωπο της οικονομίας, που γονατίζει τον λαό εδώ και χρόνια στην επαρχία.
Ειρήνη στο μέτωπο το υγιειονομικό, όπου δεχόμαστε επίθεση από ιούς, και εμείς οι άνθρωποι και τα καημένα τα πτηνά της λίμνης μας. Ειρήνη στην κοινωνία μας, όπου οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις βρίσκονται σε μεγάλη δοκιμασία. Ειρήνη στον ψυχικό μας κόσμο, από εικόνες και λογισμούς και σκέψεις που καταβάλλουν και αρρωσταίνουν ψυχολογικά τους ανθρώπους.

Γι᾽ αυτό ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι εορτή που μας δίνει μεγάλη χαρά, μεγάλη έμπνευση, μεγάλη ελπίδα και μας γεμίζει με αισθήματα άρρητης ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Να ζήσει η Πατρίδα μας, να ζήσει η Καστοριά μας, να ζήσουν τα παιδιά μας. ”

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβει στο Άργος Ορεστικό και συγκεκριμένα στον κεντρικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, όπου χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό της εορτής και στην Γ’ Στάση των Χαιρετισμών. Στον λόγο του αναφέρθηκε στο επίρρημα «αχωρίστως» με το οποίο η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος δογμάτισε για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου.
Στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς

Στο πλαίσιο του εορτασμού της διπλής εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, προσκεκλημένος από την Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς κ. Βαρβάρα Μπελερή, παρακολούθησε την πολύ ωραία εορτή που παρουσίασαν οι μαθητές του Σχολείου με τους καθηγητές τους, κατά την οποία με λόγο, στίχο, εικόνα και μουσική παρουσίασαν το περιεχόμενο της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τα πορτρέτα των αγωνιστών ηρώων της Επανάστασης.

Ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή τον χαιρετισμό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παναγία, μίλησε κατ᾽ αρχήν για τους αγγέλους και την φιλόμουση φύση τους, και στην συνέχεια σχολίασε την σημαντική πρόταση της εορτής, ότι οι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, αν και απλοί άνθρωποι, προτίμησαν και ανέλαβαν θυσιαστική αποστολή και έτσι ενεδύθηκαν με δόξα και τιμή. Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν αγγελική φιλόμουση φύση, με αγνή καρδιά, και να αποδειχθούν άξιοι απόγονοι των ηρώων που σκιαγράφησαν τα πορτρέτα τους.

Δείτε περισσότερες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων