10/07/2023 11/07/2023 Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και χαράς το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καστοριάς τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, π. Παύλου Λαζόγκα. Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου...
10 Ιουλίου, 2023 - 19:20
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2023 - 0:10

Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μ. Καστορίας

Διαδώστε:
Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μ. Καστορίας

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και χαράς το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καστοριάς τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, π. Παύλου Λαζόγκα.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, ενώ στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ. Ακολούθως, κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Παύλου.

Ο π. Παύλος κατά την ομιλία του εξέφρασε την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό για την θαυμαστή Πρόνοιά Του και ευχαρίστησε τους ανθρώπους εκείνους που τον βοήθησαν και του συμπαραστάθηκαν στην εκκλησιαστική του πορεία, μεταξύ των οποίων, την οικογένειά του, τους Πνευματικούς του, μνημονεύοντας ιδιαιτέρως τους μακαριστούς Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο και Καστορίας κυρό Σεραφείμ, τους συλλειτουργούντας Αρχιερείς και τον χειροτονούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, προσφωνώντας τον χειροτονούμενο, ομίλησε και ανέφερε κατ’ αρχήν τρεις εκκλησιολογικές αρχές που θεωρεί ότι συνδέονται με την Ιερωσύνη, ήτοι την διδασκαλία της Εκκλησίας περί της θεραπείας του ανθρώπου, την εκκλησιοποίηση των χαρισμάτων και την άρρηκτη σύνδεση θεολογίας και ποιμαντικής. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον χειροτονούμενο, στην εκκλησιαστική του διακονία και του ευχήθηκε καταλλήλως

Στο «διπλό» Μυστήριο, της Θείας Λειτουργίας και της Χειροτονίας, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες πλαισίωσαν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι από την Καστοριά και άλλες Ιερές Μητροπόλεις, ενώ εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου και πλήθος πιστών, οι οποίοι συμπροσευχήθηκαν και αναφώνησαν το «Άξιος» στον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα της Οσίας Σοφίας τα οποία φιλοτέχνησαν μοναχοί από το Άγιον Όρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, κατόπιν προτροπής του οικείου Ποιμενάρχου, χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη τον νέο Πρεσβύτερο π. Παύλο και του ευχήθηκε για την ιερατική του πορεία λέγοντας ότι η Εκκλησία μας δίνει όλα τα δώρα Της πλουσιοπάροχα, και εμείς πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό και την Εκκλησία Του, αντιπροσφέροντας τον εαυτό μας ως δώρο στον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2023 - Χειροτονία π.Παύλου Λαζόγκα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων