29/10/2023 07/01/2024 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Παναγίας και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Την παραμονή το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου και με την συμμετοχή ιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του στον Εσπερινό,...
29 Οκτωβρίου, 2023 - 14:37
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 17:39

Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της 28ης Οκτωβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της 28ης Οκτωβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Παναγίας και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Την παραμονή το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου και με την συμμετοχή ιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του στον Εσπερινό, μίλησε για το γεγονός της εμφανίσεως της Κυρίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Βλαχερνών, κατά την διάρκεια αγρυπνίας. Την Κυρία Θεοτόκο και την ουράνια συνοδεία της είδε ο άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός και ο πνευματικός του υιός Επιφάνιος. Η Παναγία προσευχήθηκε για τον λαό με δάκρυα και τον σκέπασε με το φωτεινό μαφόριό της.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν, οι π. Σεραφείμ Λεβέντης, π. Στέφανος Σχοινάς, π. Φώτιος Λεβέντης καθώς και ο διάκονος π. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, με αφορμή την εμφάνιση της Θεοτόκου στον Ναό των Βλαχερνών ως Αγίας Σκέπης του λαού, είπε ότι η Παναγία μας σκεπάζει, όταν το ζητούμε, από την επήρεια των παθών και του μίσους. Γιατί ένα πρόβλημα είναι να προστατευτείκάποιος από το μίσος αρρώστων ανθρώπων, και άλλο πρόβλημα είναι να διώξει το μίσος από μέσα του και να αποκτήσει την ανιδιοτελή και απαθή αγάπη. Σε αυτό μόνον η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα τούΘεού που είναι αγάπη, μόνον Αυτή μπορεί να μας βοηθήσει και με αυτή την έννοια να μας σκεπάσει.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε η Δοξολογία με τον Μητροπολιτικό Ναό να γεμίζει από γαλανόλευκες σημαίες που κρατούσαν οι μαθητές των Σχολείων της Καστοριάς.

Στην Δοξολογία παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Υπουργός Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κ.α.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Καστοριάς, κ. Κωνσταντίνος Αντωνίου.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε στην Καστοριά την νέα Υπουργό του νέου Υπουργείου Οικογένειας και της ευχήθηκε καλή δύναμη και έμπνευση για το καλό της ελληνικής οικογένειας.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο στην πλατεία Βαν Φλιτ παρουσία των τοπικών αρχών και του στρατού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος παρακολούθησε με όλους τους επισήμους την παρέλαση των μαθητών των Σχολείων, Συλλόγων της πόλεως και των ταγμάτων του στρατού.

Μετά το πέρας της παρέλασης, μιλώντας στα Τοπικά Μέσα ο Σεβασμιώτατος μετά την παρέλαση, είπε ότι σήμερα, ημέρα της Εθνικής Επετείου του «Όχι», είναι μια λαμπρή ημέρα ιστορίας, λεβεντιάς και ελπίδας. Συγχρόνως είναι και ημέρα θεολογίας, διότι είναι εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Οι πολεμιστές του ᾽40, στρατιώτες και αξιωματικοί, είδαν την Παναγία να τους προστατεύει και να τους σώζει.

Κυρίως όμως είναι ημέρα θεολογίας, διότι η Κυρία Θεοτόκος είναι η μόνη που μας προστατεύει το μίσος και την εκδικητικότητα, αφού είναι Αυτή που γέννησε τον Χριστό, που είναι Αγάπη, μας δίδαξε την αγάπη και αυτήν την αγάπη βλέπουμε σε όλους μας τους Αγίους.

Είθε η Παναγία να μας προστατεύει από κάθε εχθρό και να μας εμπνέει την ανιδιοτελή αγάπη.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2023 - Η 28η Οκτωβρίου στην Καστοριά

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων