20/05/2023 24/06/2023 Στο πλαίσιο της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε την Κολοκυνθού, το Πολυκέρασο και την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου. Στην Κολοκυνθού Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κολοκυνθούς. Ο Σεβασμιώτατος...
20 Μαΐου, 2023 - 20:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2023 - 22:51

Η εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Στο πλαίσιο της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε την Κολοκυνθού, το Πολυκέρασο και την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου.

Στην Κολοκυνθού

Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κολοκυνθούς.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αξία των ιερών λειψάνων, που αποτελούν την απόδειξη της αναστάσεως προ της αναστάσεως.

Στην συνέχεια παρουσίασε στους Ενορίτες τον νέο Εφημέριο της Ενορίας π. Αντώνιο Αντωνιάδη, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, και ευχήθηκε δεόντως. Ο π. Αντώνιος είναι Αργείτης, θεολόγος και πολύτεκνος και έχει ιερατική πείρα.

Στο Πολυκέρασο

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος με τους δύο Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα ανηφόρησε για το Πολυκέρασο, προκειμένου να τελέσει και εκεί την ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Νικολάου.

Εκεί τον περίμενε ο Αρχιμανδρίτης π. Ευλόγιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναργύρων, και οι λιγοστοί Ενορίτες.

Το Πολυκέρασο είναι ορεινό χωριό, κτισμένο σε ένα μικρό οροπέδιο του Βιτσίου, το οποίο δεν κατοικείται καθόλου τον χειμώνα, ενώ έχει ελαχίστους κατοίκους το καλοκαίρι, οι οποίοι όμως αγαπούν το χωριό και φροντίζουν την Εκκλησία τους αδιαλείπτως.

Ο Σεβασμιώτατος τους μίλησε για την αγιότητα, και την μεγάλη παράκληση και παρηγοριά που προσφέρουν οι Άγιοι, αφού αυτοί γνώριζαν τον Χριστό, την πηγή της ζωής και της αγάπης, και υπερέβησαν τον θάνατο.

Στο τέλος του Εσπερινού παρετέθη κέρασμα και οι κάτοικοι συζήτησαν με τον Σεβασμιώτατο.

Στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, όπου εγκαταβιοί η γυνακεία αδελφότητα περί την Γερόντισσα Αντωνία.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί προσκυνητές. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Φώτιος, ο Εφημέριος Κορησσού π. Διονύσιος και οι Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων, ενώ έψαλε ο κ. Γεώργιος Αποστολίδης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη Θεία Χάρη, η οποία παραμένει και μετά τον θάνατο των αγίων στα ιερά λείψανά τους, και μέσα από την οποία ερμηνεύεται όλη η κτίση.

Κατά την μεγάλη Είσοδο ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε τα ονόματα της οικογένειας του ήρωα Παύλου Μελά, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή κατά την παραμονή του την περιοχή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Ιερομονάχου Σεβαστιανού, κτίτορος της νέας Ιεράς Μονής, και των μοναχών Κασσιανής και Αγγελικής.

Παρετέθη δε εόρτιο γεύμα από την Ιερά Μονή.

Στο χωριό Τσιρίλοβο

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον π. Διονύσιο και τον Διάκονο Παύλο, επισκέφθηκε το χωριό Τσιρίλοβο, στο οποίο μένουν σήμερα πέντε (5) μόλις κάτοικοι. Επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και τέλεσε τρισάγιο για τους κεκοιμημένους στο Κοιμητήριο του χωριού.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Στήν Κολοκυνθοῦ, τό Πολυκέρασο καί τήν Ἱ.Μ.Τσιριλόβου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων