30/04/2022 30/04/2022 «Την αναβλύζουσα θείον ύδωρ αθάνατον» εόρτασε η Θεοτοκοσκέπαστη Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με την λαμπρότητα που αρμόζει στο πρόσωπο της Παναγίας. Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής του χωριού Φωτεινή. Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Τοιχιού. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιστορία...
30 Απριλίου, 2022 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2022 - 17:49

Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Καστορίας

«Την αναβλύζουσα θείον ύδωρ αθάνατον» εόρτασε η Θεοτοκοσκέπαστη Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με την λαμπρότητα που αρμόζει στο πρόσωπο της Παναγίας.

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής του χωριού Φωτεινή. Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Τοιχιού. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιστορία και την θεολογία της καθιέρωσης της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής. Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Εβραίδας, μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.
Μετά την αρτοκλασία ακολούθησε λιτανεία της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής στα γραφικά στενά της παλαιάς πόλης της Καστοριάς (Ντολτσό).

Την επόμενη ημέρα ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε για πρώτη φορά το χωριό της Άνω Πτεριάς, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μεγάλη θεολογική αξία της Διακαινησίμου, μέσα στην οποία ο άνθρωπος βρίσκει αναπαύσεις σ΄ όλα τα σημαντικά ερωτήματα της ζωής. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές για την παρουσία τους καθώς κι όλο το εκκλησίασμα.

Το Σάββατο 30 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής που ίδρυσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Γρηγόριος Μαίστρος. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανέλησε ένα χωρίο από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο κ ανέφερε ένα λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη κάτα την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή που αναφερόταν στους Πατριάρχες, τους Ρωμιούς και την ελπίδα της Αναστάσεως. Ακολούθησε κέρασμα στο Επισκοπείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων