07/02/2022 07/02/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προεξήρχε της ακολουθίας του όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστορίας . Στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ο εορτάζων Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως...
07 Φεβρουαρίου, 2022 - 17:03

Η εορτή του Μεγάλου Φωτίου στην Καστοριά

Διαδώστε:
Η εορτή του Μεγάλου Φωτίου στην Καστοριά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προεξήρχε της ακολουθίας του όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστορίας .

Στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ο εορτάζων Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως π. Φώτιος Λεβέντης και οι ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού π. Στέφανος Σχοινάς , π. Γρηγόριος Κυριάζος , π. Ηλίας Σίμος καθώς και ο διάκονος π. Παντελεήμων.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μεγάλου Φωτίου καθώς και στην μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία και την Αυτοκρατορία. Τέλος παρουσίασε ως ¨αντίδωρον ¨των σοφών λόγων του ένα κείμενό του για τον¨ άλυπον βίον ¨.

Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Καλλίνικος απευθυνόμενος στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο Λεβέντη, που διακονεί την Ιερά Μητρόπολη επί σειρά ετών καθώς και πέντε Αρχιερείς, του ευχήθηκε έτη πολλά και ευλογημένα . Ο π. Φώτιος τυγχάνει χειροτονία του Μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Δωροθέου και υπηρετεί την Ιερά Μητρόπολη από την θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου από το 2007 καθώς και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς ως εφημέριος. Μετά τις ευχές ο Σεβασμιώτατος δώρησε στον π. Φώτιο μία εικόνα του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης.

Μετά το πέρας της Θείας Σεβ. κ. Καλλίνικος έκοψε την Βασιλόπιτα των κατηχητικών σχολείων του Μητροπολιτικού Ναού.

Εν συνέχεια πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη επί 12 έτη εκδήλωση βράβευσης εκθέσεων που έγραψαν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε. Καστοριάς από την ενορία του Αγίου Νικάνορα.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ορμώμενο από τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ήταν: « Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και γιατί ; »

Την διοργάνωση και την φροντίδα της φετινής εκδήλωσης είχε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορα όπου και πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριο Συτιλίδη με την ευχή και την συγκατάθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο εκπρόσωπος της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, η Αντιδήμαρχος Καστοριάς Όλγα Θεοχάρη και ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστάσιος Ξανθόπουλος.

Από τους 123 συμμετέχοντες μαθητές βραβεύθηκαν οι εξής:

1ο βραβείο (150 €) : Μαρία Σερέκου από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

2ο βραβείο (100€): Βασιλική Ζωή Γκλαβίνα από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

3ο βραβείο (50€): Παρασκευή Γράσια από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Επαίνους επίσης έλαβαν οι οι μαθητές :

Ραφαηλία Κατσάνου (1ο Δημ. Σχολείο Καστοριάς)

Άγγελος Παναγιωτίδης (Δημ. Σχολείο Μεσοποταμίας)

Ελπινίκη Τούφα (2ο Δημ. Σχολείο Μανιάκων)

Έλενα Παπάζογλου (3ο Δημ. Σχολείο Καστοριάς)

Άγγελος Μπεσίμογλου (7ο Δημ. Σχολείο Καστοριάς)

Παναγιώτης Λαμπής (5ο Δημ. Σχολείο Άργους Ορεστικού)

Αναστασία Παπαδημητρίου (Πειραματικό Σχολείο Καστοριάς)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων