27/02/2022 27/02/2022 Με αρκετές λατευτικές και ποιμαντικές δραστηριότητες κύλησε η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, που ξεκίνησε με την Κυριακή που είναι αφιερωμένη στην παραβολή του “Ασώτου υιού” η όπως την χαρακτηρίζουν οι πατέρες της Εκκλησίας μας η παραβολή του “Σπλαχνικού Πατέρα”. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης λειτούργησε στο Χιλιόδενδρο όπου μαρτύρησε και φυλάσσεται η Λάρνακα...
27 Φεβρουαρίου, 2022 - 15:42
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2022 - 15:44

Η Εβδομάδα της Απόκρεω στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η Εβδομάδα της Απόκρεω στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Με αρκετές λατευτικές και ποιμαντικές δραστηριότητες κύλησε η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, που ξεκίνησε με την Κυριακή που είναι αφιερωμένη στην παραβολή του “Ασώτου υιού” η όπως την χαρακτηρίζουν οι πατέρες της Εκκλησίας μας η παραβολή του “Σπλαχνικού Πατέρα”.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης λειτούργησε στο Χιλιόδενδρο όπου μαρτύρησε και φυλάσσεται η Λάρνακα του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Βασιλείου του Νέου.

Ο Σεβ. κ. Καλλίνικος προεξήρχε του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με την συνοδεία του π. Γεωργίου Ταξόπουλου, του εφημερίου του χωριού π. Πέτρου Τερζίδη καθώς και του Διακόνου π. Παντελεήμονος.

Στο κήρυγμά του κατά την Θ.Λ. αναφέρθηκε στην κυριολεκτική, την εκκλησιολογική και την νηπτική ερμηνεία της παραβολής, αναλύοντας την τελευταία.

Στο τέλος της Θ.Λ αφού ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την συμμετοχή τους στο μέγα αυτό Μυστήριο, συνεχάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού για την πολύτιμη προσφορά του στην Μητρόπολη αλλά και στο χωριό που υπηρετεί, δίνοντάς του ως δώρο έναν επιστήθιο Σταυρό.

Μία έκπληξη περίμενε τον σεπτό Ποιμενάρχη, αφού τα παιδιά του χωριού διάλεξαν να τον καλωσορίσουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Προσέφεραν από ένα λουλούδι στον πνευματικό τους πατέρα, το καθένα από τα οποία ανέγραφε μία αρετή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έκοψε την Βασιλόπιτα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που βρίσκεται στο “Ντολτσό” την παλιά πόλη της Καστοριάς. Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας και την ακολουθία του Αγιασμού, ακολούθησε η ανακήρυξη ως επίτιμου προέδρου του συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα”, του τέως προέδρου κ. Χρυσοστόμου Παπασταύρου.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Μάρκο Λάτσκο για την πρόσκληση, ευχήθηκε στα μέλη του συλλόγου ” να έχουν υγεία και να υπηρετούν την ιστορική γνώση”. Στο τέλος τα μέλη του συλλόγου έκαναν δώρο στον Ποιμενάρχη μία φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο προκάτοχος του Γερμανός Καραβαγγέλης και ο Άγιος Πρωτοσύγγελος του Πλάτων Αιβαζίδης, μαζί με τα παιδιά του ορφανοτροφείου Καστοριάς το οποίο ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Στην συνέχεια ακολούθησε η κοπή Βασιλόπιτας της “Εταιρείας προστασίας ατόμων με Αυτισμό” στο Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς.

Αφού έκοψε την Βασιλόπιτα, ο Σεβ. κ. Καλλίνικος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την πρόεδρο της εταιρίας, να ακούσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των μελών, αλλά επίσης να συγχαρεί τους εθελοντές για την προσφορά τους και να μιλήσει με τα παιδιά δίνοντας επίσης από μία εικόνα.

Αργά το απόγευμα τέλεσε την παράκληση του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης. Την Παράκληση του Αγίου έψαλαν με τις αγγελικές τους φωνές παιδιά που πλαισίωναν τον χορό της Μονής με την βοήθεια της Γερόντισσας Ευφημίας.

Μετά την παράκληση προσφέρθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής. Εκεί ο Μητροπολίτης άκουσε και απάντησε στις ερωτήσεις μικρών και μεγάλων, διαβάζοντας μερικές σειρές και λόγους από τον βίο του Αγίου που θα βοηθούσαν τα παιδιά.

Την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την καθιερωμένη δεκαπενθήμερη σύναξη ομιλιών στο χωριό Λέχοβο, με μεγάλη συμμετοχή και νέων του χωριού.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το χωριό Σκλήθρο στην Μητροπολιτική περιφέρεια Αετού. Οι κάτοικοι του χωριού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον σεπτό Ποιμενάρχη  περιμένοντάς τον στο προαύλιο το Ναού και προσφέροντάς του τα παιδιά του σχολείου λουλούδια αναφωνώντας “Άξιος”.

Κατόπιν ο εφημέριος του χωριού π. Δημήτριος Παυλίδης, καλωσόρισε το Νέο Ποιμενάρχη στον ναό του Αγίου Γεωργίου ευχαριστώντάς τον για την μέριμνα και την φροντίδα που δείχνει για αυτά τα απομακρυσμένα χωριά της Μητρόπολης.

Στο τέλος της ημέρας πραγματοποίησε την εβδομαδιαία σειρά ομιλιών στους νέους στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Καστοριάς με θέμα αυτή την εβδομάδα την Μεταπατερική Θεολογία.

Την επόμενη ημέρα ο Σεβασμιώτατος με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως που εκπέμπει στα 97,9 fm. Ο Σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά: Καλημέρα σας, καλημέρα στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς -ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος- .

Με τη χάρη του Αγίου τριαδικού Θεού σήμερα κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική εκπομπή για το νέο πρόγραμμα του σταθμού μας.

Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και μεγάλη χαρά για τη δοκιμαστική αυτή η εκπομπή, του ιστορικού αυτού Ραδιοφωνικό Σταθμού της Εκκλησίας μας, ο οποίος λειτουργεί από το 1989 και συνεχίζει ανελλιπώς τη λειτουργία του μέχρι σήμερα, επί το πλείστον βέβαια αναμετάδοση, από άλλο εκκλησιαστικό σταθμό.

Φιλοδοξούμε με το νέο σχήμα λειτουργίας του, να έχουμε δικό μας πρόγραμμα, πρόγραμμα της Καστοριάς και της επαρχίας της, πρόγραμμα με όλα όσα την ενδιαφέρουν, την πονούν και κινούν το ενδιαφέρον των Καστοριανών και των κατοίκων της επαρχίας μας της ακριτικής μας επαρχίας.

Ευελπιστούμε να γίνει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός η φωνή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, που θα ενημερώνει και θα παρηγορεί.

Ζητούμε την ευλογία του Αγίου Τριαδικού Θεού για αυτό το εγχείρημά μας.

Ζητούμε και τη δική σας συμπαράσταση στο ποιμαντικό αυτό έργο που νομίζω μεγάλη ωφέλεια θα δώσει, δίνει και θα δώσει στο λαό.

Ήδη συγκροτούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συγκροτούμε το σώμα των συνεργατών μας στο έργο αυτό.

Ήδη κάνουμε πρόσκληση για συνεργασία σε φορείς, σε συλλόγους και σε πρόσωπα που θα ήθελαν να ακούγεται η φωνή τους, από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Βρισκόμαστε σε στάδιο δοκιμαστικό και σύντομα θα έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε νέα και τελικά νέα και ανακοινώσεις για το σταθμό μας.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους συνεργάτες μου, να τους ευλογήσω και να ευλογήσω την προσπάθειά τους.

Να ευχαριστήσω εσάς τους ακροατές μας και να ευχηθώ ο Θεός να είναι μαζί μας και να παρακαλεί τις καρδιές μας και να μας ενισχύει στο έργο μας και να μας στηρίζει στην πνευματική μας πορεία αλλά και στην καθημερινότητά μας, που δεν διακρίνεται και δεν ξεχωρίζεται η πνευματικότητα από την καθημερινότητα, διότι μέσα στην καθημερινότητα ζούμε το θαύμα και το έλεος του Αγίου Θεού μας.

Καλή σας μέρα ο Θεός μαζί μας.

Ήδη ορίσθηκε η ημέρα του Αγιασμού και συνενόηση των στελεχών του.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης ο Σεβ. κ. Καλλίνικος λειτούργησε στο χωριό Πολυκάρπη.

Από νωρίς το πρωί ο Μητροπολίτης βρέθηκε στον Ναό για να τελέσει τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία. Μαζί με τον Αρχιερέα λειτούργησαν οι π. Αγαθόνικος Λιπίτκας , π. Χαράλαμπος Μαστορίδης, π. Σταύρος Λαζάρου και ο εφημέριος π. Δημήτριος Παπαχρήστου και διακόνησαν οι π. Παύλος και π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ανέφερε κάποιους από τους λόγους του Αγίου Ιγνατίου προς τον Άγιο Πολύκαρπο, τονίζοντας τον συνδυασμό της ποιμαντικής δράσης και της αναζήτησης του αιώνιου Θεού.

Πριν το τέλος της Θ.Λ ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την παρουσία του και ευχήθηκε ο Άγιος Πολύκαρπος του οποίου τεμάχιο του Ιερού λειψάνου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό, να πρεσβεύει στον Κύριό μας για να παράγει το χωριό εκτός από τους καρπούς της γης που είναι πλούσιοι σε αυτό και τους πνευματικούς καρπούς, Ιερείς, ευεργέτες της κοινωνίας και Αγίους.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Αθλητικό Σύλλογο “Ο Μακεδονικός” που βρίσκεται δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, για να συγχαρεί για την επιτυχία των αθλητών του στο Διεθνές Πρωτάθλημα.

Στην συνέχεια έκοψε Βασιλόπιτα στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης καταστροφών. Έτσι μετά την κοπή της πίτας και την ακολουθία του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε για τις δράσεις του τμήματος από τον πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Σαββίδη.

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου παραβρέθηκε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Άργους Ορεστικού για το θέμα της διαθήκης του Ιατρού Δημητρίου Χατσέρα.

Το απόγευμα προήδρευσε στις συνανήσεις του Δ.Σ το Μορφωτικού και Επικοινωνιακού Ιδρύματος της Ι.Μ.Κ και των συνεργατών του Ρ\Σ της Ι.Μ.Κ.

Το Σάββατο προ της Απόκρεω που είναι αφιερωμένο στις ψυχές όλων των κεκοιμημένων αδελφών μας, ο Σεβασμιώτατος Λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλεώς μας.

Στην συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο στο Ηρώον των πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος Αστυνομικών Καστοριάς καθώς και στο Στρατιωτικό κοιμητήριο Καστοριάς.

Τρισάγιο επίσης τέλεσε στον κοιμητηριακό Ναό των Αγίων Πάντων υπέρ αναπαύσεως όλων των Καστοριανών , καθώς και στους Προκατόχους του Αρχιερείς στον χώρο έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Μεγάρου παρουσία πολλών ευλαβών Χριστιανών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων