06/03/2022 06/03/2022 Λίγο πριν την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστή, χθες, Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, μνήμη πάντων των Οσίων Πατέρων και Μητέρων διαλαμψάντων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στο χωριό Γέρμας, με τη συνοδεία των π. Βασιλείου Σωτηρίου, π. Βασιλείου Ανδρονικίδη, του εφημερίου π. Γεωργίου Τσιτσή και των διακόνων της Μητροπόλεως. Στο κήρυγμά του...
06 Μαρτίου, 2022 - 10:27

Η εβδομάδα της Τυρινής στη Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η εβδομάδα της Τυρινής στη Μητρόπολη Καστορίας

Λίγο πριν την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστή, χθες, Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, μνήμη πάντων των Οσίων Πατέρων και Μητέρων διαλαμψάντων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στο χωριό Γέρμας, με τη συνοδεία των π. Βασιλείου Σωτηρίου, π. Βασιλείου Ανδρονικίδη, του εφημερίου π. Γεωργίου Τσιτσή και των διακόνων της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους καρπούς του Αγίου Πνεύματος τους οποίους συλλέγουν οι «Όσιοι Πατέρες που έλαμψαν εν ασκήσει, αλλά και κάθε Χριστιανός που ζει εκκλησιαστικά, με άσκηση και έμπνευση.

Ο Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Τσιτσής καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη λέγοντας:

«Σεβασμιότατε,

Μετά τήν ἐνθρόνισή σας στήν ἱστορική Μητρόπολη Καστοριᾶς σας καλωσορίζουμε ὡς πνευματικό μας ἡγέτη στήν ἐπίσης ἱστορική ἐνορία μας Γέρμα Καστοριᾶς.

Ὁ Γέρμας, πρώην Λόσνιτσα, τοῦ νομοῦ Καστοριᾶς εἶναι ἕνα γεωργοκτηνοτροφικό χωριό.

Ἡ ἱστορία τοῦ χάνεται στά βάθη τῶν αἰώνων.

Ὁ πρῶτος σημαντικός οἰκισμός δημιουργήθηκε στήν τοποθεσία ‘Μπίλια-Κεράσοβο’ στά χρόνια του Φιλίππου Β΄ καί Μεγάλου Ἀλεξάνδρου στόν ὁποῖο μέ βάση τά ἐρείπια τῆς ἑλληνιστικῆς ,Ρωμαϊκῆς Πρωτοβυζαντινῆς περιόδου καί τήν παράδοση, ἱδρύθηκε ἡ πρώτη ἕδρα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σισανίου καί Σιατίστης, πού καταστράφηκε γύρω στό 500μ.χ ἀπό τούς Γότθους τοῦ Ἀρλάριχου.

Τό 1650μ.χ. ἔγινε ἡ συνένωση τῶν διασκορπισμένων κτηνοτροφικῶν οἰκισμῶν σέ ἕναν, τή Λόσνιτσα. Τότε οἱ κάτοικοι ἔκτισαν δυό ἱερούς ναούς, τόν Ἅγιο Γεώργιο καί τόν Αἵ-Θανάση στόν ὁμώνυμο λόφο. Τόν Αἵ-Γιώργη τόν ξανάχτισαν πολλά χρόνια μετά καί τόν στόλισαν μέ ὑπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο καί ὡραῖες φορητές εἰκόνες μεταβυζαντινῆς τέχνης.

Μεγάλος σταθμός στήν ἱστορία τοῦ χωριοῦ ἀποτέλεσε ἡ κατά δυό φορές ἐπίσκεψη τοῦ Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στό 2ο μισό του 18ο αἵ. καί ἡ ἵδρυση ἄπ΄αὐτόν στήν πρώτη ἐπίσκεψη τοῦ σχολείου τοῦ χωριοῦ, τό ὁποῖο δυστυχῶς δέ λειτουργεῖ πιά.

Στά χρόνια του Μακεδονικοῦ Ἀγώνα 1904-1908 στή λεγόμενη μάχη τοῦ καλογερικοῦ ἔπεσε ἠρωϊκᾶ μαχόμενος ὁ ὁπλαρχηγός Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν-Γέρμας) καθώς καί εἴκοσι ἕνα ἀπό τούς ἄνδρες του. Ὅλοι ἐνταφιάστηκαν στή Λόσνιτσα, πού ἀπελευθερώθηκε στίς 13 Ὀκτωβρίου 1912 καί μετονομάστηκε Γέρμας.

Ἀπό τό 1950 καί ἑξῆς ὁ Γέρμας γνώρισε μεγάλη οἰκονομική καί πολιτιστική ἀνάπτυξη καί σήμερα εἶναι ἕνα ὄμορφο χωριό μέ εὐτυχισμένους κατοίκου.

Αὐτός ὁ εὐλογημένος τόπος λοιπόν μέ τούς βαθιά θρησκευόμενους κατοίκους τού σας καλωσορίζει σήμερα, Σεβαστέ μας Πατέρα, καί σᾶς εὔχεται τό ποιμαντορικό σας ἔργο νά εἶναι πλούσιο σέ ἔργα. Γνωρίζουμε ὅτι εἶναι δύσκολο καί πολυεπίπεδο τό ἔργο σας. Θά πετύχει ὅμως χάρη στήν πνευματική σας συγκρότηση, τήν παιδεία σας , τό θρησκευτικό σας ἦθος, τήν ψυχική σας εὐγένεια καί τήν πραότητα τοῦ χαρακτήρα σας.

Σεβαστέ μας Πατέρα

Θά εἴμαστε δίπλα σας καί σᾶς θέλουμε δίπλα μας μέ λόγια καί ἔργα. Ὅλοι ἐμεῖς λοιπόν σας καλωσορίζουμε μέ συγκίνηση, ἐλπίδα, ἀγάπη καί σεβασμό.

Ὁλόψυχες οἱ εὐχές μας γιά μακροημέρευση καί εὐλογημένη διακονία στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστοριᾶς».

Στη Θεία Λειτουργία λειτουργήθηκαν ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζικαλάγιας και άλλοι τοπικοί άρχοντες.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος έκοψε Βασιλόπιτα στον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο, τους προπονητές αλλά και τους αθλητές του Ομίλου.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, για να του ευχηθεί για την εορτή του, καθότι δεν μπόρεσε να τον επισκεφθεί την κυριώνυμο ημέρα. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο, να τον ευχαριστήσει για τη βοήθειά του και να ζητήσει συμβουλές για το ποιμαντικό του έργο.

Το πρωί της Πέμπτης 3 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε την κοπή της Βασιλόπιτας στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, κατόπιν προσκλήσεως της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δέσποινας Κοζατσάνη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Μάνου, Περιφερειακών Συμβούλων και των υπαλλήλων, ευχαριστώντας για τις υπηρεσίες τους στον λαό της Καστοριάς και ευχόμενος τα δέοντα.

Στη συνέχεια τέλεσε την κοπή της Βασιλόπιτας και στην Δασική Υπηρεσία Καστοριάς, μετά από πρόσκληση της Προϊσταμένης κ. Αργυρώς Ζησοπούλου, ευχαριστώντας επίσης τους υπαλλήλους και ευχόμενος υγεία κατ᾽ άμφω, καλή συνεργασία και έμπνευση στο έργο τους.

Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, για τις οποίες εκδόθηκαν ξεχωριστά δελτία Tύπου από την ιερά Μητρόπολη το απόγευμα της Τρίτης 1 Μαρτίου στην αίθουσα Ταβιθά της Ιεράς Μητροπόλεως τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο η κοπή της Βασιλόπιτας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, για τις Κυρίες που διακονούν στην παρασκευή και διανομή του συσσιτίου για τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας και γενικά στα έργα αγάπης.

Μετά από το καλωσόρισμα του Αρχιμ. π. Στεφάνου Σχοινά, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στις Κυρίες για την αξία του εκκλησιαστικού φιλανθρωπικού έργου και τις ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Τον λόγο εκ μέρους των Κυριών έλαβε η κ. Ιωάννα Τσέα, η οποία αναφέρθηκε στο έργο των Κυριών της «Ταβιθά» με ένα ωραίο ποίημά της.

To πρωί της Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καστορίας, όπου τpν υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο Διευθυντής του κ. Γρηγόριος Χάτσιος, συζήτησε με ιατρούς και νοσηλευτές και ενημερώθηκε για την μεγάλη προσφορά του νοσοκομείου στον πονεμένο άνθρωπο.

Τέλος, την προηγούμενη Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας εόρτασε τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού.

Αφού χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος αυτού του προισταμένου του Ιερού Ναού π. Λεωνίδα Μπάρδου καθώς και των διακόνων π. Παύλου και π. Παντελεήμονα.

Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μεγάλη αμαρτία και τραγωδία του πολέμου και στην μεγάλη ευλογία της ειρήνης του Χριστού, όπως την παρουσιάζει ο απόστολος Ιάκωβος.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε τα κόλλυβα προς τιμή και μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου και τέλεσε το Μνημόσυνο όλων των κεκοιμημένων μελών του Μορφωτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού “Ορεστίς”.

Με το πέρας της Θ.Λ ο Σεβασμιώτατος μετέβη στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου “Ορεστίς” όπου μετά την ξενάγηση του στο κτήριο τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Σύλλογος να συνεχίσει αυτό το σημαντικό για την περιοχή και τον χώρο της τέχνης έργο του.

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Αδάμ ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη για την τιμή και την παρουσία του, του προσέφερε μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής ως ένδειξη σεβασμού.

Εν συνέχεια ο σεπτός Ιεράρχης τέλεσε κοπή Βασιλόπιτας στην Εύξεινο Λέσχη Άργους Ορεστικού. Μετά την κοπή ο Σεβ κ. Καλλίνικος γνώρισε τα μέλη του Συλλόγου, άκουσε ποντιακά τραγούδια ερμηνευμένα από τα νεαρά μέλη του συλλόγου καθώς και παρακολούθησε παραδοσιακούς χορούς του Πόντου.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων