12/03/2023 16/03/2023 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η ιερά μνήμη του μεγάλου Θεολόγου και Ησυχαστή της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τιμάται ιδιαίτερα στην Καστοριά, αφού σύμφωνα με τον Άγιο Φιλόθεο τον...
12 Μαρτίου, 2023 - 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 0:35

Η ιδιαίτερη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Καστοριά

Διαδώστε:
Η ιδιαίτερη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Καστοριά

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η ιερά μνήμη του μεγάλου Θεολόγου και Ησυχαστή της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τιμάται ιδιαίτερα στην Καστοριά, αφού σύμφωνα με τον Άγιο Φιλόθεο τον Κόκκινο, ο Άγιος τιμήθηκε στην Καστοριά πριν ακόμα από την επίσημη αγιοκατάταξή του και εκεί φιλοτεχνήθηκε η πρώτη ιερά εικόνα του, η οποία διασώζεται έως σήμερα σε Ιερό Παρεκκλήσιο του Ενοριακού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Το πρωί της Κυριακής Β’ Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε εν συντομία στην σχέση του Αγίου με την Καστοριά και στην συνέχεια παρουσίασε την ερμηνεία του Αγίου στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, για τον φερόμενο υπό τεψεσσάρων παραλυτικό, τον οποίον θεράπευσε ο Χριστός. Ο Άγιος Γρηγόριος ερμηνεύει ότι ο παραλυτικός είναι η παράλυτη από την ηδυπάθεια ψυχή, η οποία θεραπεύεται από τον Χριστό, αιρόμενη προς Αυτόν από την αυτομεμψία, την εξομολόγηση, την υπόσχεση διόρθωσης και την προσευχή.

Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι δύο εφημέριοί του Ιερού Ναού π. Μιχαήλ Λιανός και π. Χρήστος Μεσημέρης καθώς και ο διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχαν πολλοί πιστοί οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον μέγα πατέρα και Οικουμενικό διδάσκαλο Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα του και ένα τμήμα εκ του χαριτόβρυτου ιερού λειψάνου του.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

12-3-23, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων