20/09/2022 20/09/2022 Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική Καταστροφή. Οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ιεράρχης τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων Ποντίων στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας, για τα θύματα που απαγχονίστηκαν στη Αμάσεια του...
20 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2022 - 18:48

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική Καταστροφή.


Οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ιεράρχης τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων Ποντίων στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας, για τα θύματα που απαγχονίστηκαν στη Αμάσεια του Πόντου το 1921, στην οποία χρημάτισε Μητροπολίτης ο από Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης και ήταν ένας από τους καταδικασθέντες ερήμην. Ένα από τα θύματα ήταν και ο Πρωτοσύγκελλός του Ιερομάρτυς Πλάτων Αιβαζίδης.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα θύματα της Καταστροφής, από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, στον Ι.Ν Αγ. Νικάνορος Καστοριάς. Συμμετείχαν οι Εφημέριοι π. Ελευθέριος Συτιλίδης και π. Βασίλειος Μπογιατζής και ο Διάκονος π. Παύλος.


Την σύναξη ευλόγησε και η τιμία Κάρα της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα, η οποία καταγόταν από τον Πόντο και ευεργέτησε με την ασκητική της βιωτή την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Την κάρα της Αγίας Σοφίας μετέφερε προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό κατά την διάρκεια του Όρθρου, η Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας με την συνοδεία της αδελφής Ανυσίας, και την υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού Καστοριάς κ. Ιωάννης Σμαλιός καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτείας του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και των Μικρασιατικών Συλλόγων της Πόλης.

Ο ιεράρχης στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην Εκκλησία ως κιβωτό του Γένους και της ιστορίας του, όπως αυτό φαίνεται μέσα σε έναν Ιερό Ναό, όπως τον Ναό του Αγίου Νικάνορος, που ήταν την ημέρα εκείνη ήταν γεμάτος πνευματικούς και ιστορικούς θησαυρούς. Και ο πυρήνας της ζωής των Μικρασιατών και γενικότερα των Ρωμηών και των Ελλήνων είναι η σταυροαναστάσιμη θεολογία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα στην Εκκλησία.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των πεσόντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Εν συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτανεία της Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Οσίας Σοφίας προς ευλογία και ενίσχυση του κλήρου και του λαού της Καστοριάς.

Στην συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και κατάθεση στεφάνων από τους άρχοντες της πόλης, στο Ηρώον πεσόντων στην πλατεία Ειρήνης.

Ομιλία για την Μικρασιατική Καταστροφή εκφώνησε η συγγραφέας κ. Κλειώ Μουτιάδου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων