21/07/2022 21/07/2022 Το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, το οποίο έχουν ανεγείρει οι γουνοποιοί της Καστοριάς, προς τιμήν του προστάτου τους Προφήτη Ηλία. Του πανηγυρικού εσπερινού προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και συμμετείχαν πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεώς μας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την μηλωτή του...
21 Ιουλίου, 2022 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 - 8:32

Η Καστοριά εόρτασε τον Προφήτη Ηλία προστάτη των Γουνοποιών

Διαδώστε:
Η Καστοριά εόρτασε τον Προφήτη Ηλία προστάτη των Γουνοποιών

Το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, το οποίο έχουν ανεγείρει οι γουνοποιοί της Καστοριάς, προς τιμήν του προστάτου τους Προφήτη Ηλία.

Του πανηγυρικού εσπερινού προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και συμμετείχαν πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την μηλωτή του Προφήτη Ηλία, μέσω της οποίας μεταδόθηκε η Χάρη της παραδόσεως από τον Προφήτη Ηλία στον Προφήτη Ελισσαίο. Η παράδοση αυτή φθάνει μέχρι τις ημέρες μας, είπε ο Σεβασμιώτατος, και έχει ως επίκεντρο την γνώση του αληθινού, ως Ασάρκου Λόγου στην Παλαιά Διαθήκη, ως Χριστού στην Καινή Διαθήκη.

Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρότασή του για την ανέγερση Ιερού Ναού στην είσοδο της Καστοριάς, ο οποίος θα αποτελέσει την πύλη της Βυζαντινής Πολιτείας, ένα νέο πολύτιμο διαμάντι στο στέμμα της πόλης και μια μεγάλη ευλογία για την Καστοριά και τους κατοίκους της.

Την Κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε με τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, π. Μιχαήλ και π. Χρήστο και τον Διάκονο π. Παύλο.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Θεοφάνεια που είχε ο Προφήτης Ηλίας, που είδε τον Θεό ως φωνή αύρας λεπτής, και στην σημασία της Θεοφάνειας αυτής.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θερμά λόγια για τους γονοποιούς και την μοναδική τέχνη τους, λέγοντας ότι είναι πολύτιμη, παραδοσιακή, κοινωνική που έκανε ξακουστή την Καστοριά και σημείωσε ότι ο όλος ο κύκλος παραγωγής της γούνας, από το άλφα έως το ωμέγα, είναι κατά πάντα βιολογικός και σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στις ιερές Ακολουθίες έψαλε ο Πρωτοψάλτης και διδάσκαλος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεώργιος Αποστολίδης με συνοδεία Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας.

Εκκλησιάσθηκαν, στον Εσπερινό και στην θεία Λειτουργία, ο Δήμαχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, η υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης, Αντιδήμαρχοι της Καστοριάς, Περιφεριακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Τσούκας και τα μέλη του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας» και πολλοί πιστοί.

Ο Σεβασμιώτατος συνέκρινε την ομορφιά και την γραφικότητα του Προφήτη Ηλία της Καστοριάς με αυτή του ομώνυμου Εξωκκλησίου της Ναυπάκτου, στο οποίο εόρταζε μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κατά τα 26 έτη που υπηρέτησε κοντά του.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων