13/03/2022 13/03/2022 Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη αλλά και με την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην σημερινή ημέρα, εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην βυζαντινή Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κυρίας Θεοτόκου. Την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Καλλίνικος. Τον Ιεράρχη Λειτουργό πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ιερόυ Μητροπολιτικού...
13 Μαρτίου, 2022 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2022 - 15:47

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Βυζαντινή Καστοριά

Διαδώστε:
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Βυζαντινή Καστοριά

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη αλλά και με την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην σημερινή ημέρα, εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην βυζαντινή Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κυρίας Θεοτόκου.

Την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Καλλίνικος. Τον Ιεράρχη Λειτουργό πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ιερόυ Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ.Στέφανος Σχοινάς και π.Φώτιος Λέβεντης (Γενικός Αρχ.Επίτροπος) καθώς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως π.Παύλος και π.Παντελεήμων.

Στον Ιερό Ναό, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Καστορίας κ.Ιωάννης Κορεντσίδης, καθώς και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του χαρακτήρισε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και ως Κυριακή της αλήθειας, υπογραμμίζοντας τρεις σημαντικές αλήθειες που έλαμψαν μέσα από την θεολογία της αναστήλωσης των ιερών εικόνων.

Η πρώτη, ότι ο Θεός Λόγος έγινε άνθρωπος, τέλειος κατά την θεότητα και την ανθρωπότητα. Η δεύτερη, ότι ο Θεός ενώνεται με τον άνθρωπο με την αναγέννηση και την υιοθεσία και η Χάρη του Θεού γεμίζει και την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου. Και η τρίτη, ότι για την ένωση αυτή χρειάζεται μετάνοια και άσκηση. Ως παράδειγμα και συγκεφαλαίωση αυτών των αληθειών έφερε το γεγονός της εμφανίσεως του ζώντος Χριστού στον άγιο Σιλουανό, ενώ προσευχήθηκε ενώπιον της εικόνος του Σωτήρος, το οποίο ο ίδιος ο Άγιος περιέγραψε με απλό αλλά βαθειά θεολογικό λόγο.

Προ της απολύσεως της Θείας Ευχαριστίας πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων, και αναγνώσθηκε κατά την τάξιν σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της Πίστεως και το Συνοδικό της Αγίας Ορθοδοξίας.

Τέλος, τελέσθηκε Επιμνημόσυνος Δέηση εις μνήμην όλων των ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς Θεολόγους της επαρχίας.

Δείτε περισσότρες ΦΩΤΟ ΕΔΩ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων