07/05/2022 07/05/2022 Με αναστάσιμη λαμπρότητα εόρτασε και τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, το καύχημά της, την “χελιδόνα του Πόντου” την Αγία Σοφία, με επίκεντρο των εορτασμών τον τόπο ασκήσεώς της, την Ιερά και Σεβάσμια Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Κλεισούρα της Καστοριάς. Το απόγευμα της παραμονής της μνήμης της Αγίας Σοφίας Κλεισούρας, τελέσθηκε ο Μέγας...
07 Μαΐου, 2022 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2022 - 9:12

Η πανήγυρη της Οσίας Σοφίας στην Ιερά Μονή της Κλεισούρας

Διαδώστε:
Η πανήγυρη της Οσίας Σοφίας στην Ιερά Μονή της Κλεισούρας

Με αναστάσιμη λαμπρότητα εόρτασε και τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, το καύχημά της, την “χελιδόνα του Πόντου” την Αγία Σοφία, με επίκεντρο των εορτασμών τον τόπο ασκήσεώς της, την Ιερά και Σεβάσμια Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Κλεισούρα της Καστοριάς.

Το απόγευμα της παραμονής της μνήμης της Αγίας Σοφίας Κλεισούρας, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.Μελίτωνος, προσκεκλημένου του Ποιμενάρχου της Καστοριάς, Μητροπολίτου κ.Καλλινίκου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στον λόγο του ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, που αποδέχθηκε την πρόσκλησή του και ήρθε από την Κωνσταντινούπολη για να λαμπρύνει τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την Οσία Σοφία μεταφέροντας και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Τον ευχαρίστησε επίσης γιατί ως Πρόεδρος της Κανονικής Επιτροπής εισηγήθηκε την αγιοκατάταξη της Οσίας Σοφίας στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως έκανε και με άλλες αγιοκατατάξεις των συγχρόνων Αγίων, μεταξύ των οποίων του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, που είναι άγιος και της Καστοριάς.

Ευχαρίστησε, βεβαίως, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, υπό την προεδρεία του οποίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αγιοκατάταξε την Οσία Σοφία και τόσους άλλους συγχρόνους Αγίους, που είναι η παράκληση και η παρηγοριά του λαού.

Ευχαρίστησε την Γερόντισσα Εφραιμία για τον καλόν αγώνα της, μαζί με την περί αυτήν αδελφότητα, και τις Αρχές του τόπου που βοηθούν το Μοναστήρι.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Σεραφείμ και στην πρότασή του για την αγιοκατάταξη της Οσίας, την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο του μακαριστού Σεραφείμ για την Οσία Σοφία και στον χαρακτηρισμό Μια σύγχρονη Μυροφόρος, τον οποίον έδωσε στην Οσία Σοφία, και παρουσίασε εν ολίγοις τον παραλληλισμό μεταξύ των Αγίων Μυροφόρων και της Οσίας Σοφίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε και σχολίασε ηθικά, κοινωνικά και εκκλησιολογικά έναν λόγο της Οσίας Σοφίας:

«Ποτέ μήν πεῖτε ὅτι εἶμαι ἐγώ καί περιφανεύεστε καί σηκώνετε τό κεφάλι ψηλά. Γιατί θά ρθεῖ μία ὥρα πού θά χτυπήσει, θά σέ ἀνεβάσει πάνω στό λευκάδι καί μετά θά σέ πετάξει κάτω, στήν ρίζα. Ποτέ νά μήν πεῖς ὅτι εἶμαι ἐγώ. Ὁ Θεός εἶναι. Ἐσύ σάν τάδε δέν εἶσαι τίποτα, ἀλλά μόνο νά πιστεύεις στόν Χριστό. Ἄμα πιστεύεις, ὅλα θά ἔρχονται βολικά, ἀλλά νά μήν ὑπερηφανεύεσαι. Ἡ περιφάνεια δέν εἶναι ζωή».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων ανέφερε την δική του εμπειρία από την διαδικασία αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας και μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου προς τον Μητροπολίτη και το πλήρωμα της Εκκλησίας της Καστοριάς και προς την Αδελφότητα της Μονής.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθησε η Δισαρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.Μελίτωνος και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου.

Τους δυό αρχιερείς στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και γειτονικών Ιερών Μητροπόλεων, και συμμετείχαν εκατοντάδες πιστοί, για να τιμήσουν, να εορτάσουν και να προσκυνήσουν την Αγία Σοφία.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μελίτων στον λόγο του είπε ότι ήρθε για να δοξολογήσει μαζί με τον λαό της Μητροπόλεως Καστορίας τον Άγιο Τριαδικό Θεό και να λάβει την ευλογία της Οσίας Σοφίας, και τόνισε την αγιότητα, τον ηρωισμό και το μαρτύριο, στοιχεία που συνθέτουν τον βίο της Οσίας, αλλά και γενικά τον βίο της Ρωμηοσύνης.

Μετά την θεία Λειτουργία σχηματίσθηκε ιερά λιτανεία, με την συμμετοχή των Αρχιερέων και όλων των Κληρικών που έφεραν τα τίμια λείψανα της Οσίας, των Μοναχών και όλων των ευλαβών προσκυνητών, από την Ιερά Μονή μέχρι τον τάφο της Αγίας Σοφίας, όπου τελέσθηκε ειδική δέηση.

Κατά την απόλυση, στην πύλη της Ιεράς Μονής, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος είπε ότι η πανήγυρη της Οσίας εορτάσθηκε και πάλι μετά από δύο χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας, και αυτό αποτελεί και μια μεγάλη παρηγοριά για τον λαό, αλλά και μια ταιριαστή λατρευτική εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αφού η Οσία Σοφία ήταν μία από τους πρόσφυγες εκείνης της εποχής και αποτελεί ένα ζωντανό κειμήλιο του Πόντο που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, ένα κειμήλιο παραδόσεως και αγιότητος.

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της επισκέψεώς του στην Καστοριά ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων λειτούργησε στο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Στεφάνου και έδωσε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και στον δημοσιογράφο Ευάγγελο Παπαδόπουλο.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και ο Ιερός Παρακλητικός Κανών στην Οσία Σοφία, χοροστατούντος του Καστοριανού στην καταγωγή Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον λόγο του τόνισε την μεγάλη αξία της ταπείνωσης, της απλότητος και της αυθενικότητος, αρετές που είχε η Οσία Σοφία, οι οποίες βοηθούν τον σημερινό άνθρωπο να αποφεύγει την σύγχυση και την υπερπληροφόρηση που διαστρέφουν την πραγματικότητα και παρουσιάζουν μια ψεύτικη εικονική πραγματικότητα.

Δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό ΕΔΩ

Δείτε φωτογραφίες από το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και την Ιερά Λιτανεία ΕΔΩ

Δείτε φωτογραφίες από τον Μεθέορτο Εσπερινό ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων