14/01/2024 15/01/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συμμετείχε σε σειρά ποιμαντικών και κοινωνικών εκδηλώσεων κατά την παρελθούσα εβδομάδα μετά τα Φώτα. Αναλυτικά το χρονικό της πλούσιας δραστηριότητας του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής: Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στο ναΰδριο του Τιμίου Προδρόμου...
14 Ιανουαρίου, 2024 - 17:59
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2024 - 1:37

Η ποιμαντική δράση του Μητροπολίτη Καστορίας την εβδομάδα μετά τα Φώτα

Διαδώστε:
Η ποιμαντική δράση του Μητροπολίτη Καστορίας την εβδομάδα μετά τα Φώτα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συμμετείχε σε σειρά ποιμαντικών και κοινωνικών εκδηλώσεων κατά την παρελθούσα εβδομάδα μετά τα Φώτα.

Αναλυτικά το χρονικό της πλούσιας δραστηριότητας του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στο ναΰδριο του Τιμίου Προδρόμου στην περιοχή της Ομόνοιας, επί της οδού Μητροπόλεως στην Καστοριά, και την επόμενη ημέρα μετέβη στον εορτάζοντα Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Βοτάνι, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν ο π. Παύλος Γιαννάκης και ο διάκονος π. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, μίλησε για την ζωή και το έργο του Προφήτου Προδρόμου, που γνώρισε τον Χριστό από την κοιλιά της μητέρας του.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την νέα ημερολογιακή χρονιά και συζήτησε με την Γερόντισσα Ευφυμία, και σε όσους προσήλθαν στην Ιερά Μονή, για να τελέσουν την Ιερά Παράκληση και να λάβουν την ευλογία.

Ιερατική Σύναξη Ιανουαρίου

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η μηνιαία και πρώτη για το νέο ημερολογιακό έτος, ιερατική σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Το πρωί, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο νεώτερος ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεώς, π. Πασχάλης.

Κατά την σύναξη ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μίλησε για τον εορτάζοντα της ημέρας Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, στην συνέχεια ανέλυσε την εγκύκλιό του για την Κυριακή της Οικογένειας και παρουσίασε το κείμενο της Νομικής Υπηρεσίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το ζήτημα που ανέκυψε, περί του γάμου των ομοφύλων.

Ανακοίνωσε τον ορισμό του νέου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, του Πρωτοπρ. Ελευθερίου Συτιλίδη, προισταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος Καστοριάς.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε σε διάφορα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα και έγινε συζήτηση.

Εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του εκ Κορησού, στην Κορησό

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, το χωριό Κορησός εόρτασε τον Άγιο Θεοδόσιο Επίσκοπο Τραπεζούντας, με καταγωγή από την Κορησό της Καστοριάς.

Το πρωί της εορτής, τελέσθηκε ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο, στον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού, Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο π. Γεώργιος Καράτζιος π. Βασίλειος Σωτηρίου, π. Διονύσιος Παπαιωανίδης, ο ιερομόναχος π. Σεραφείμ Στογιάννος και αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων.

Στην ιερά πανήγυρι εκκλησιάστηκαν το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Σχολείο Κορησού.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές και στις μαθήτριες των δύο Σχολείων, μίλησε για το νόημα της Βάπτισης του Χριστού.

Ενώ κατά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, την ευλογία για το χωριό να έχει αναδείξει Αγίους, όπως τον Άγιο Θεοδόσιο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της ευλόγησης των κολλύβων του τοπικού Αγίου, ακολούθησε κέρασμα του ενοριακού Φιλοπτώχου ταμείου και η ευλόγηση της Βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη.

Ευλόγηση Βασιλόπιτας στο Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Μέγαρο

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς.

Αμέσως μετά μετέβη στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς, όπου τέλεσε αγιασμό και ευλόγησε την Βασιλόπιτα, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε καταλλήλως στους υπηρετούντες στα Σώματα αυτά Ασφαλείας, και έδωσε ως δώρο το βιβλίο του, στους «τυχερούς» της Βασιλόπιτας.

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Αμυνταίου

Το πρωί της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε τον νέο Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Ιωάννη Λιάση, προκειμένου να ευχηθεί σε όλη την νέα Δημοτική Αρχή του Αμυνταίου, για την νέα θητεία και για την νέα χρονιά.

Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την επίσκεψη του και τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως και του Δήμου, προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Βασιλόπιτα Γηροκομείου

Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Γηροκομείου της Καστοριάς, στη Λέσχη Αξιωματικών.

Χαιρετισμός σε εκδήλωση των Ομογενών

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος συνδέθηκε σε απ’ ευθείας μετάδοση μέσω zoom, στην εκδήλωση του Συλλόγου Ομογενών Καστοριανών της Νέας Υόρκης, όπου βραβεύτηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές.

Ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε χαιρετισμό, συνεχάρει τους μαθητές, και για μια ακόμη φορά εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του, προς όλη την Καστοριανή ομογένεια της Αμερικής.

Στα Συνοριακά Φυλάκια

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την νέα χρονιά, επισκεύτηκε τα συνοριακά φυλάκια που βρίσκονται στην Μητροπολιτική του Περιφέρεια, συνοδευόμενος από τον Συνταγματάρχη κ. Θωμά Γεωργιάδη, τον Ταγματάρχη κ. Αναστάσιο Καραθανάση και Αξιωματικούς.

Ο Σεβασμιώτατος για μια ακόμη φορά, ευχαρίστησε τους στρατιώτες που φρουρούν τα σύνορα της πατρίδος μας, αλλά και όλο τον Ελληνικό Στρατό για τις υπηρεσίες και το αίσθημα ασφαλείας που μας προσφέρουν.

Μίλησε στους στρατιώτες με παραδείγματα από τον Άγιο Παΐσιο τον «Ασυρματιστή» και τον Άγιο Καλλίνικο τον «Λοκατζή», οι οποίοι πολέμησαν στα μέρη αυτά.

Ο Σεβασμιώτατος τους προσέφερε διάφορα συμβολικά δώρα, ενώ το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως προσέφερε ένα στεγνωτήριο σε ένα από τα φυλάκια τους.

Τέλος, τους διαβεβαίωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, είναι έτοιμη να τους βοηθήσει, σε ότι χρειάζονται.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2024 - Η εβδομάδα μετά τα Φώτα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων