12/02/2022 12/02/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συνέχισε την ποιμαντική του δραστηριότητα στην Αρχιερατική του περιφέρεια. Αρχικά την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Μαυροχωρίου κατόπιν προσκλήσεως της Διευθύντριας κ. Ελένης Σιζοπούλου. Ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους μαθητές του σχολείου, να τους απευθύνει λόγο παιδαγωγικό και να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα...
12 Φεβρουαρίου, 2022 - 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2022 - 15:31

Η πρόσφατη ποιμαντική δραστηριότητα του Μητροπολίτη Καστορίας

Διαδώστε:
Η πρόσφατη ποιμαντική δραστηριότητα του Μητροπολίτη Καστορίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συνέχισε την ποιμαντική του δραστηριότητα στην Αρχιερατική του περιφέρεια.

Αρχικά την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Μαυροχωρίου κατόπιν προσκλήσεως της Διευθύντριας κ. Ελένης Σιζοπούλου. Ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους μαθητές του σχολείου, να τους απευθύνει λόγο παιδαγωγικό και να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα που τα απασχολούν. Στην συνέχεια έκοψε την Βασιλόπιτα ευχόμενος στους μαθητές “καλή και ευλογημένη χρονιά” δίνοντας τους μία εικόνα και ένα γλύκισμα, στους δε τυχερούς που βρήκαν το φλουρί από ένα βιβλίο και μια δωροεπιταγή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνέχισε την καθιερωμένη ανά δεκαπενθήμερο σύναξη στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεχόβου με θέμα τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης. Εν συνέχεια ακολούθησε η εβδομαδιαία σύναξη νέων στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς με θέμα επίσης την ζωή του Αγίου Καλλινίκου.

***

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου μνήμη του Αγίου ενδόξου Θεοδώρου του στρατηλάτου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κωσταραζίου, στο οποίον θησαυρίζεται τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου. Συμμετείχε ο εφημέριος της ενορίας π. Δημητρίος Συκόπουλος και οι εφημέριοι των γειτονικών ενοριών π. Απόστολος Φωτόπουλος, π. Γεώργιος Τσιτσής και οι διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων. Στο κήρυγμά του προς τον ευλαβή λαό αναφέρθηκε στην θεολογία του δώρου, με αφορμή το όνομα του αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο ο Εφημέριος π. Δημήριος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Βάια Δόλα

Στην κατανυκτική αυτή Θεία Λειτουργία, λειτουργήθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζικαλάγιας και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.

Στην συνέχεια τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού στο Δημαρχείο Καστοριάς κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Μετά τον αγιασμό ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στους υπαλλήλους και τους εργαζομένους του Δήμου τους ευχήθηκε ευλογημένη και δημιουργική κατά Θεόν χρονιά.

Αμέσως μετά ακλούθησε κοπή Αγιοβασιλόπιτας στο Ειδικό Γυμνάσιο Σχολείο Καστοριάς. Αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή κ. Αναστάσιο Τζιλήνη, συνομίλησε με τους μαθητές και έδωσε από ένα δώρο στον μαθητή και τον καθηγητή που βρήκαν το φλουρί.

***

Το απόγευμα της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης τέλεσε τον Αρχιερατικό Εσπερινό προς τιμή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στο χωριό Αγραπιδέα. Απευθυνόμενος στο κήρυγμά του στον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη στους λοιπούς Άρχοντες του τόπου αλλά και στο ευλαβές πλήρωμα της ενορίας αναφέρθηκε στην μέθοδο της Εκκλησίας μας, η οποία θεραπεύει τους ανθρώπους, τους χαρίζει την αγάπη που υπερβαίνει τον θάνατο, και τους καθιστά κατά χάριν θεούς.

***

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους ο Σεβ. κ. Καλλίνικος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορησού. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο πολιούχος και έφορος της Κορησού, διότι έσωσε τους Κορησιώτες που διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη από την λοιμική ασθένεια της πανώλης. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η τιμή μεταφέρθηκε και στον τόπο καταγωγής τους.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ιερά παράδοση, τον πυρήνα της και τα ιερά έθιμα που παιδαγωγούν τους Χριστιανούς.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε τα πλούσια κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου κατά το έθος.

Στον Ιερό Ναό λειτουργήθηκαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Πρόεδρος του Τοπικού και πολλοί πιστοί.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης παραβρέθηκε σε επίσημη τελετή εγκαινιασμού έργου φυσικού αερίου.

***

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Μαυριωτίσσης Αρχιμ. π. Νεκτάριο, επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα στην έδρα της Μητροπόλεώς του στην Κόνιτσα. Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε τις ευχές του Γέροντος Μητροπολίτου για την αρχιερατεία του και συζήτησαν διάφορα εκκλησιαστικά θέματα.

Στην επιστροφή ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε το Επταχώρι, όπου συνάντησε τον Εφημέριό του π. Σεβαστιανό, συζήτησε μαζί του, ξαναγήθηκε στον Ναό της Αγίας Παρασκευής και στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, και συνομίλησε με τους λιγοστούς κατοίκους που συνάντησε στο χωριό.

Δείτε το σχετικό φωτογραφικό υλικό:

2022 - Ποιμαντική Εβδομάδα Μητροπολίτου 7-11 Φεβρουαρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων