02/01/2024 02/01/2024 Η Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Χριστού και η ιερά μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, εορτάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, και με την συμμετοχή ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως. Εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου, η Βουλευτής κ. Μαρία...
02 Ιανουαρίου, 2024 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2024 - 20:56

Η πρώτη του έτους στην Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Η πρώτη του έτους στην Μητρόπολη Καστορίας

Η Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Χριστού και η ιερά μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, εορτάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, και με την συμμετοχή ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου, η Βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου, ο νέος Αντιπεριφερειάρης κ. Δημήτριος Σαββόπουλος ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Καστοριάς κ. Σωκράτης Πέλκας, οι εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πολύς λαός.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος, ευλόγησε τις Βασιλόπιτες που έφεραν οι Ενορίτες, στον Ιερό Ναό, ευχόμενος να διέλθουμε την νέα χρονιά με τις αρετές της ταπείνωσης-κένωσης που αντλούμε από τον Χριστό που κενώθηκε για μας και κατά την Περιτομή, και της σοφίας, που αντλούμε από τον σοφό Ιεράρχη Μεγάλο Βασίλειο. Ακόμη, είπε, χρειάζεται πένθος για τους πολέμους που σοβούν και για τα κοινωνικά προβλήματα που επικρατούν.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό όλοι, Κλήρος, Άρχοντες και λαός, μετέβησαν στο Επισκοπείο, όπου ευλογήθηκε η βασιλόπιτα της Ι.Μητροπόλεως, υπό τους ύμνους της Χορωδίας της Βυζαντινής Μουσικής, και μοιράσθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους.

Την επόμενη ημέρα, και πρώτη ημέρα του ημερολογιακού νέου έτους, τελέσθηκε ο όρθρος και εν συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο.?

Τον Σεβασμιώτατο, πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Αρχιμ. Στέφανος Σχοινάς και Πρωτοπρ. Φώτιος Λεβέντης και ο διάκονος π. Παντελεήμων.

Κατά την ώρα του κοινωνικού, αναγνώστηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου: «Επί τη εισόδω εις το Νέον Έτος 2024. – Μετά Χριστόν ή προ Χριστού εποχή;»

Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ

Μετά την Θεία Ευχαριστία, τελέσθηκε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία, για την είσοδο στο νέο έτος, παρουσία όλων των Αρχών, στρατιωτικών και φορέων της περιοχής.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ευλόγησε την Ενοριακή Βασιλόπιτα του Ι. Μητροπολιτικού Ναού και μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα τα «άγιο-Βασιλοπιτάκια»

Κατά την απόλυση της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα, ως προέκταση της Εγκυκλίου του, δίνοντας μεταξύ άλλων μια «πρακτική» ευχή, ήτοι καθόλο το έτος 2024 όλοι, κυρίως οι νέοι και τα παιδιά, να κοιμούνται νωρίς το Σάββατο το βράδυ, για να εκκλησιάζονται ανελλιπώς τις Κυριακές.

*

Ακολούθησε η ευλόγηση της Βασιλόπιτας της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

1-1-2024 Η πρώτη του έτους στην Μητρόπολη Καστορίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων