16/09/2020 16/09/2020 Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εορτή για την Εκκλησία μας και μάλιστα φέρει, κατά την Παράδοση, «τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής». Κατά την ημέρα αυτή, μάλιστα, πραγματοποιείται και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και μοιράζεται βασιλικός στους πιστούς. Στην τοπική Εκκλησία της Καστοριάς, οι εορτασμοί...
16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 21:29
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2020 - 20:35

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Μητρόπολη Καστοριάς

Διαδώστε:
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Μητρόπολη Καστοριάς

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εορτή για την Εκκλησία μας και μάλιστα φέρει, κατά την Παράδοση, «τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής». Κατά την ημέρα αυτή, μάλιστα, πραγματοποιείται και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και μοιράζεται βασιλικός στους πιστούς.

Στην τοπική Εκκλησία της Καστοριάς, οι εορτασμοί ξεκίνησαν με τον Εσπερινό της Υψώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. Μετά την Ακολουθία της Λιτής, τελέσθηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών του Σταυρού μετά του σχετικού Κανόνος. Ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς ανέγνωσαν τους κατανυκτικούς Χαιρετισμούς, ενώ τέθηκε σε προσκύνηση και σταυρός που περιέχει τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στο ποντιακό χωριό της Κορομηλιάς, όπου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εκεί, κατά το τυπικό της ημέρας, τελέσθηκε ο Όρθρος, η ακολουθία της Υψώσεως και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ φέτος δεν παρατέθηκαν στο τέλος τα σχετικά νηστίσιμα εδέσματα, λόγω των μέτρων προστασίας του κράτους. Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στον Τίμιο Σταυρό που αποτελεί για τον κάθε άνθρωπο πηγή ασύγκριτης ευλογίας, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο ζωής των Χριστιανών που είναι συνδεδεμένος με τον Σταυρό του Κυρίου.

Τέλος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε Εσπερινός και η ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την διάρκεια των ακολουθιών, τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου του Σταυρού του Κυρίου, προς αγιασμό όσων είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν. Στη σύντομη ομιλία του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη θαυματουργική δύναμη του Τιμίου Σταυρού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων