31/03/2024 31/03/2024 Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, τη μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά του Αγιορείτη και Ησυχαστή, παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Θαυματουργού, την οποία υποδέχθηκε κλήρος και λαός το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2024,...
31 Μαρτίου, 2024 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2024 - 21:48

Καστοριά: Αρχιερατικό Συλλείτουργο ενώπιον της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης

Διαδώστε:
Καστοριά: Αρχιερατικό Συλλείτουργο ενώπιον της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, τη μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά του Αγιορείτη και Ησυχαστή, παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Θαυματουργού, την οποία υποδέχθηκε κλήρος και λαός το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Οι δύο Άγιοι συνδέονται στενά με την Καστοριά και με τον ως άνω Ιερό Ναό, διότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, σύμφωνα με τον βιογράφο του, τιμήθηκε πρώτα στην Καστοριά και αγιογραφήθηκε στα Παρεκκλήσια της, πριν ακόμα από την επίσημη αγιοκατάταξή του, και ο Άγιος Καλλίνικος ο οποίος όταν υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην Καστοριά λάμβανε άδεια για να εκκλησιάζεται και να ομιλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και να κατηχεί τους νέους.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου και Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτ. π. Φώτιος Λεβέντης, ο Αρχιμ. π. Νικηφόρος Καλλίνικος, ο Πρωτ. π.Ρίζος Κομήτσας (εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος), οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Μιχαήλ Λιάνος π. Χρήστος Μεσημέρης και ο Διάκονος π. Παντελεήμων Δόνες.

Στον άμβωνα του Ναού, είχε τοποθετηθεί η ιερά εικόνα του αγίου Καλλινίκου, αφού από εκεί ως λαίκός ομιλούσε και σαγήνευε το εκκλησίασμα με το χάρισμα του λόγου.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παραλύτου. Επεσήμανε ότι το έργο της Εκκλησίας μπορούν να το μιμηθούν διάφοροι οργανισμοί, όμως αυτό που κάνει μόνο η Εκκλησία η οποία έχει κεφαλή της τον Χριστό και δεν μπορεί κανείς άλλος να το κάνει είναι να συγχωρεί και να μεταδίδει το μήνυμα της λύτρωσης από τον θάνατο και της ανάστασης.

Αυτό το μήνυμα της λύτρωσης και της ανάστασης έδιναν οι δύο τιμώμενοι Άγιοι Επίσκοποι της Εκκλησίας μας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, για την πρόσκληση να υποδεχθούν τον «δικό τους» Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, του οποίου το όνομα φέρουν από τους πνευματικούς τους πατέρες, πριν από την επίσημη αγιοκατάταξή του.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα των δύο Αγίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την παρουσία της Τιμίας Κάρας του πνευματικού του παππού Αγίου Καλλινίκου, την ημέρα της εορτής του μεγάλου Θεολόγου του ακτίστου Φωτός.

Τέλος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο για την παρουσία του στην Καστοριά το ευλογημένο και ιστορικό αυτό διήμερο, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για την αποδοχή του αιτήματος και την μεταφορά της αγίας Κάρας, καθώς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας, τους δύο εφημερίους π. Μιχαήλ και π. Χρήστο και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως.

Κατά την Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σεραφείμ Λιάπης και ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη αγίου Γρηγορίου του Παλαμά του Θεολόγου και να προσκυνήσουν την χαριτόβρυτο αγία Κάρα του θαυματουργού, διακριτικού, ανεξίκακου, αυθεντικού, ελεήμονος Επισκόπου Αγίου Καλλινίκου. Να σημειωθεί ότι μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν πιστοί από την Ναύπακτο, τους οποίους δέχθηκε και τους μίλησε μετά την Θεία Ευχαριστία ο Σεβασμιώτατος.

Η Τιμία Κάρα κομίστηκε το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, όπου μετά την υποδοχή της θα τελεστεί ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία με θέμα «Το Φως στην ορθόδοξη παράδοσή μας», ενώ το πρωί της Δευτέρας 1ης Απριλίου 2024 θα κομιστεί στο Νοσοκομείο της πόλης προς ευλογία και αγιασμό των ιατρών, του διοικητικού προσωπικού και των ασθενών.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2024 - Συλλείτουργο για τους Αγίους Γρηγόριο τον Παλαμά και Καλλίνικο Εδέσσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Καστοριά υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων