13/09/2022 13/09/2022 Τον Αγιασμό στα σχολεία της μητροπολιτικής του περιφέρειάς  τέλεσε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος για την έναρξη των σχολικών μαθημάτων.  Ο  Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο Λεβέντη, τέλεσε τον αγιασμό στα κάτωθι Σχολεία, το πρωί: 3ο Λύκειο Καστοριάς, ΕΠΑΛ Καστοριάς, Γυμνάσιο Μανιάκων,...
13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 - 20:40

Καστορίας Καλλίνικος: Αγιασμός και έκκληση στους μαθητές να έχουν ανοιχτή γραμμή με τη Μητρόπολη

Διαδώστε:
Καστορίας Καλλίνικος: Αγιασμός και έκκληση στους μαθητές να έχουν ανοιχτή γραμμή με τη Μητρόπολη

Τον Αγιασμό στα σχολεία της μητροπολιτικής του περιφέρειάς  τέλεσε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος για την έναρξη των σχολικών μαθημάτων.

 Ο  Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο Λεβέντη, τέλεσε τον αγιασμό στα κάτωθι Σχολεία, το πρωί: 3ο Λύκειο Καστοριάς, ΕΠΑΛ Καστοριάς, Γυμνάσιο Μανιάκων, Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοποταμίας, 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Άργους Ορεστικού, 1ο και 2ο Λύκεια Καστοριάς. Το απόγευμα τέλεσε τον αγιασμό στο Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καστοριάς.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε κάθε Σχολείο έδωσε τις ευχές του και κάλεσε τα παιδιά να έχουν ανοικτή γραμμή με την Ιερά Μητρόπολη και τον ίδιο σε ο,τι χρειάζονται καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.

Έπειτα, σε κάθε Σχολείο έδωσε ένα ιδιαίτερο μήνυμα, αναλύοντας διάφορα ρητά του Εφεσίου φιλοσόφου Ηρακλείτου και άλλων σοφών της Πατρίδος μας για θέματα παιδείας, όπως: η κοινωνικότητα και η εγρήγορση της παιδείας, η αξία της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, η καλλιέργεια της ελευθερίας, η αξία των κανονισμών και των νόμων με κορυφή τον νόμο της αγάπης, η παιδεία ως δεύτερος ήλιος για τους πεπαιδευμένους, η σημασία των γραμμάτων και των αρετών για την κοινωνική ζωή κλπ.

Στα Εσπερινά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο, συνεχάρη τους μαθητές, που είναι ενήλικοι, για την παράλληλη προς την καθημερινότητά τους προσπάθεια να αποκτήσουν γνώσεις και πτυχίο.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας,  συνεχάρη τους Διευθυντές και το Εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων για την προσφορά τους στην παιδεία.

Στους αγιασμούς παρίσταντο επίσης η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Ευγενία Μαρνέρη και κατά περίσταση οι Βουλευτές του Νομού κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, οι Δήμαρχοι Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης και Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, η Πρόεδρος του Π.Σ.Δ.Μ. κ. Καλλιόπη Κυριακίδου, κ.α.

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Καστορίας επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, τέλεσε τον αγιασμό στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Καστοριάς και επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο στο Άργος Ορεστικό.

Στο Μουσικό Σχολείο συνεχάρη την Διευθύντρια και το Εκπαιδευτικό προσωπικό για τις επιτυχίες του Σχολείου και μίλησε στην πρωινή συγκέντρωση των μαθητών για την δημιουργική έμπνευση και τους μοίρασε για ευλογία από μια εικόνα.

Στην συνέχεια συνομίλησε με την κ. Διευθύντρια κ. Βαρβάρα Μπελερή στο γραφείο της για τις δυνατότητες συνεργασίας και βοήθειας του έργου του Σχολείου.

Στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Καστοριάς ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό και μίλησε για την ορθόδοξη αθρωπολογία, που δίνει αξία στον όλο άνθρωπο που έχει υπόσταση και καρδιά και όχι μόνον λογική. Ανακοίνωσε την παραχώρηση της αυλής του Ναϋδρίου της Παναγίας και παρεκκλησίου της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Σχολείο για τις περιβαλλοντολογικές του δραστηριότητες, καθώς και την «υιοθέτηση» του Ναϋδρίου από το Σχολείο. Τέλος, προσέφερε ένα κέρασμα για όλα τα παιδιά του Σχολείου.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες-χαιρετισμοί των παρισταμένων επισήμων και του Διευθυντού του Σχολείου κ. Αναστασίου Τζιλίνη.

Στο Ειδικό Σχολείο του Άργους Ορεστικού ο Σεβασμιώτατος μίλησε με την Διευθύντρια, με τους εκπαιδευτικούς και με τα παιδιά, ξεναγήθηκε στους χώρους του, όπου φιλοξενούνται σε κτίριο-παράρτημα του νοσοκομείου, μέχρι να εγκατασταθούν, όπως είναι αίτημά τους, σε δικό τους κτίριο. Συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το τιτάνιο έργο τους και ευλόγησε τα παιδιά. Προμηθεύθηκε δε για τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως πήλινα έργα χειροτεχνίες των παιδιών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων