24/08/2023 24/08/2023 Την 24η Αυγούστου εορτάσθηκε η μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Καστοριά. Στο Ντολτσό Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Ντολτσό Καστοριάς, εκεί όπου δίδαξε ο άγιος Κοσμάς και διασώζεται τμήμα του δένδρου κάτω από το οποίο στάθηκε για να διδάξει. Χοροστάτησε ο Σεβ....
24 Αυγούστου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2023 - 21:51

Καστορίας Καλλίνικος: Εορτή του αγίου Κοσμά, με επισκέψεις σε ακριτικά χωριά Ιεροπηγή, Άγιο Δημήτριο, Κρυσταλλοπηγή, Μοσχοχώρι

Διαδώστε:
Καστορίας Καλλίνικος: Εορτή του αγίου Κοσμά, με επισκέψεις σε ακριτικά χωριά Ιεροπηγή, Άγιο Δημήτριο, Κρυσταλλοπηγή, Μοσχοχώρι

Την 24η Αυγούστου εορτάσθηκε η μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Καστοριά.

Στο Ντολτσό

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Ντολτσό Καστοριάς, εκεί όπου δίδαξε ο άγιος Κοσμάς και διασώζεται τμήμα του δένδρου κάτω από το οποίο στάθηκε για να διδάξει.

Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος και συμμετείχαν οι Ιερείς π. Στέφανος, π. Γρηγόριος και π. Ηλίας και ο Διάκονος π. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία του έργου του αγίου Κοσμά και από απόψεως στήριξης και ελευθερίας του Γένους. Στην συνέχεια είπε ότι ο Άγιος προετοιμάσθηκε με την παιδεία και την ησυχαστική ζωή στο Άγιον Όρος, στήριζε στην πίστη στην Αγία Τριάδα και την θεία Οικονομία του Σωτήρος Χριστού, και δίδασκε την μέθοδο αγιασμού, που περιλαμβάνει την ανιδιοτελή αγάπη, την εξομολόγηση και την προσευχή.

Στην Ιεροπηγή

Την κυριώνυμη ημέρα ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος λειτούργησε στην Ιεροπηγή, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου ομίλησε κατά την διέλευσή του από τον τόπο ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Συμμετείχαν οι Ιερείς π. Ελευθέριος Συτιλίδης, π. Πέτρος Τερζίδης, π. Γεώργιος Καραγιαννίδης, π. Αναστάσιος Καραγιαννίδης και π. Λάζαρος Καραβασίλης και ο Διάκονος π. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γνωρίσματα του Αγίου, όπως φαίνονται στον λόγο του Αγίου Κοσμά για την Αγία Παρασκευή.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου και μετά προσφέρθηκε δεξίωση έξω από τον Ιερό Ναό για τους εκκλησιασθέντες.

Στα ερείπια του Αγίου Δημητρίου

Μετά την Ιεροπηγή, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε μέσα από δύσβατο δρόμο τα ερείπια του χωριού Άγιος Δημήτριος, το οποίο ερημώθηκε κατά τον Εμφύλιο, και σήμερα μένουν στον τόπο δύο Ναοί του, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Δημήτριος.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον τόπο, μετά από συζήτηση που είχε με την κ. Ειρήνη Δαμοπούλου που κατάγεται από το χωριό και έζησε τα θλιβερά εκείνα γεγονότα.

Οι δύο Ναοί είναι εγκαταλελειμμένοι και δυστυχώς παραβιασμένοι από ομάδες προσφύγων από περνούν από τον τόπο στον δρόμο τους προς την Δύση.

Ο Σεβασμιώτατος, που έφθασε στο ερειπωμένο χωριό με συνοδεία αστυνομικών από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, τέλεσε τρισάγιο για τους κεκοιμημένους στο παλαιό κοιμητήριο του ερειπωμένου χωριού.

Στην Κρυσταλλοπηγή

Μετά τον Άγιο Δημήτριο, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε την Κρυσταλλοπηγή, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Ντίσιο, και συζήτησε με τους κατοίκους για θέματα που τους απασχολούν.

Ανάμεσα στα άλλα, συζήτησε για την πρόοδο της μελέτης στήριξης του μεγαλοπρεπέστατου παλαιού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που εκπονείται από την Αρχαιολογία Φλωρίνης.

Στα ερείπια Μοσχοχωρίου

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του Προέδρου του χωριού επισκέφθηκε τα ερείπια του χωριού Μοσχοχώρι, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν την συνοριακή γραμμή, και επισκέφθηκε ιδιαιτέρως την παλαιά και μεγαλόπρεπη Εκκλησία του, από την οποία διασώζεται η στιβαρή τοιχοποιία, δεδομένου ότι έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον για την αναστήλωσή της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων