11/01/2021 12/01/2021 Τώρα, που εδώ και αρκετές ημέρες ευρίσκεται στους ουρανούς, τώρα είναι η ώρα για να κοινοποιήσουμε ευρύτερα προς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας εκείνο το περιστατικό που ο ίδιος διηγήθηκε, πριν από μερικούς μήνες, όταν κάποτε έσκυψε κάτω εντός του Ιερού και έγλειφε τους μαργαρίτες του Σώματος και Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε...
11 Ιανουαρίου, 2021 - 22:10
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 0:12

Έγλειφε κάτω τη χλωρίνη μαζί με το Σώμα και Αίμα Χριστού

Διαδώστε:
Έγλειφε κάτω τη χλωρίνη μαζί με το Σώμα και Αίμα Χριστού
Τώρα, που εδώ και αρκετές ημέρες ευρίσκεται στους ουρανούς, τώρα είναι η ώρα για να κοινοποιήσουμε ευρύτερα προς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας εκείνο το περιστατικό που ο ίδιος διηγήθηκε, πριν από μερικούς μήνες, όταν κάποτε έσκυψε κάτω εντός του Ιερού και έγλειφε τους μαργαρίτες του Σώματος και Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σε ένα δάπεδο που προ ολίγου είχε καθαριστεί με χλωρίνη. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ διηγήθηκε το εν λόγω περιστατικό σε εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, όχι για να περιαυτολογήσει, αλλά για την πνευματική οικοδομή των ακροατών λόγω του πολέμου που ξεκινούσε τότε να δέχεται η Θεία Κοινωνία κατά τις αρχές του ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

«ΕΓΛΕΙΦΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΓΛΕΙΦΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΛΩΡΙΝΗ. ΕΠΑΘΑ ΤΙΠΟΤΑ;»

Πριν πάρα πολλά έτη, ήταν στην Αθήνα εφημέριος και τον παρακάλεσαν από την Ιερά Σύνοδο και του είπαν να πάει σε κάποιον ιερό ναό δυο τρεις Παρασκευές να τελέσει την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, διότι ο ιερεύς εκεί ήταν σε αποστολή στο εξωτερικό από την Εκκλησία. Διηγείται ο ίδιος ο μακαριστός Καστορίας Σεραφείμ, τι συνέβη κατά τη δεύτερη Παρασκευή που προσήλθε στο εν λόγω ιερό ναό:

«Τη δεύτερη Παρασκευή, με ξαναστέλνουν εκεί να πάω να λειτουργήσω. Πήγα, λοιπόν, το πρωί και βλέπω τη νεωκόρο ανάστατη. Μου λέει έκανα ένα σφάλμα σήμερα. Λέω, τι πάθατε; Μου λέει, καθάρισαν εχθές τα μάρμαρα μέσα στο Ιερό, σκέπασαν την Αγία Τράπεζα με ένα νάιλον. Σήμερα, το πρωί, πήγα και έπλυνα το Ιερό με χλωρίνη, έριξα χλωρίνη κάτω, και ξεσκεπάζοντας την Αγία Τράπεζα, το νάιλον, έπεσε το Άγιο Αρτοφόριο κάτω με το Σώμα του Χριστού». Ο μακαριστός Σεραφείμ συνεχίζει τη διήγησή του με τη δική του αυτόματη αντίδραση: «Και, τι έκανα εγώ; Πήρα τον Άγιο Άρτο, τον έβαλα στο Αρτοφόριο και τα υπολείμματα, δηλαδή του μαργαρίτες, είχαν πέσει πάνω στη χλωρίνη. Έπρεπε, δηλαδή, τους μαργαρίτες αυτούς να τους γλείψω. Και τους έγλειφα με τη γλώσσα μου, το δάπεδο κάτω. Πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, δηλαδή, έγλειφα όλους τους μαργαρίτες και συγχρόνως έγλειφα και τη χλωρίνη. Έπαθα τίποτα;».

«Συγκλονιστικό…» σχολιάζει μονολεκτικά ο δημοσιογράφος (Χ. Νατσούλης), ο οποίος άκουγε για πρώτη φορά το περιστατικό δια στόματος του μακαριστού Καστορίας. «Είναι κάτι που νομίζω το ακούμε πρώτη φορά από εσάς…» λέει. «Εγώ το έζησα, εγώ… Προσωπικώς!» αποκρίνεται με αγαθότητα ο μακαριστός, με τη γνωστή απλότητα και το πράο της φωνής του και της πνοής του, που τον χαρακτήριζε δια βίου. «Έχω κοινωνήσει ασθενείς και ασθενείς μέχρι σήμερα. Γιατί δε ρωτάτε; Γιατί δε ρωτούν σε όλα τα νοσοκομεία που κοινωνούν βαριά ασθενείς, εάν υπάρχει μία φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά μετάδοση ενός ιού; Γιατί δεν πάνε στην Αφρική με το πλήθος των ασθενειών. Εκεί τους ιεραποστόλους που κοινωνούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα, με διάφορες ασθένειες». Στο μεταξύ, την πρώτη Παρασκευή που είχε προσέλθει στον εν λόγω ιερό ναό των Αθηνών για να τελέσει την Προηγιασμένη, του είχε συμβεί και άλλο καθοριστικό περιστατικό.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

«ΕΠΕΣΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΥΣΑ ΤΗ ΜΥΓΑ… ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΕΠΕΣΕ ΜΙΑ ΣΑΥΡΑ ΜΙΚΡΗ. ΤΗΝ ΤΕΜΑΧΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΛΥΣΕ…»

«Σε μένα έπεσε μύγα στο Άγιο Ποτήριο και κατέλυσα τη μύγα…» ανέφερε, τότε, στην ίδια συνέντευξή του, ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας. «Σε άλλον ιερέα, έπεσαν αυτά τα μικρά ζωύφια, ξέρετε, αυτά που κυκλοφορούν, μία σαύρα μικρή. Και, τι έκανε ο ιερεύς; Την τεμάχισε με την αγία λόγχη και την κατέλυσε». Ο δημοσιογράφος ερωτά: «Εδώ, στην Καστοριά, Σεβασμιώτατε;». Ο μακαριστός αποκρίνεται: «Βεβαίως».

 

Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων