12/04/2022 13/04/2022 Η μεγάλη κατάνυξη ήταν το αίσθημα που κυριάρχησε κατά την διάρκεια της Ε΄ Εβδομάδας των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας φθάνοντας προς το τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Την Τετάρτη 6 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα με την ευκαιρία του εκκλησιασμού του Μουσικό Σχολείου Καστοριάς. Ο...
12 Απριλίου, 2022 - 21:25
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2022 - 12:48

Κατανυκτική Ε΄ Εβδομάδα των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Κατανυκτική Ε΄ Εβδομάδα των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Η μεγάλη κατάνυξη ήταν το αίσθημα που κυριάρχησε κατά την διάρκεια της Ε΄ Εβδομάδας των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας φθάνοντας προς το τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα με την ευκαιρία του εκκλησιασμού του Μουσικό Σχολείου Καστοριάς. Ο Σεβασμιώτατος συλλειτουργούντων των εφημερίων του Ιερού Ναού, π. Ελευθερίου Συτιλίδη, π. Βασιλείου Μπογιατζ και του διακόνου π. Παντελεήμονα τίμησε την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ευτυχίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του οποίου η τιμία κάρα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Στο κήρυγμα του προς τους μαθητές του Σχολείου αναφέρθηκε στην βυζαντινή μουσική των Αγγέλων.

Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 7 Απριλίου ο Σεβ. κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης. Οι μαθητές παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό την ιστορία μίας μηλιάς που προσέφερε τα πάντα στον άνθρωπο, στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές για την αγάπη. Με το πέρας του μαθήματος του Μητροπολίτη, υπήρξε διάλογος μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και των μαθητών, απαντώντας επίσης σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστοριάς. Μαζί με τους κληρικούς του Ιερού Ναού π. Μιχαήλ και π. Χρήστο τέλεσαν την προηγιασμένη Θεία Λειτουργία παρουσία των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς. Στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην δύναμη της Συγχωρήσεως.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε με πάσα λαμπρότητα όπως αρμόζει στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, οι π. Στέφανος Σχοινάς, π. Φώτιος Λεβέντης και π. Γρηγόριος Κυριάζος αλλά και ο διάκονος π. Παντελεήμων. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον Θεοτοκόφιλο λαό της Καστοριάς μίλησε με αφορμή το τροπάριο “Χαράς αιτία χαρίτωσον ημών το λογισμό”

Το Σάββατο 9 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος μετέβει στο παλαιό Κωσταράζι για να λειτουργήσει και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ολοκαμυτόματος του χωριού. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προστασία της Θεοτόκου της υπερμάχου Στρατηγού και την βαρβαρότητα του πολέμου.

Οι Κωσταραζινοί νέοι οργάνωσαν πολύ καλά την επετειακή εκκδήλωση, εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί, που χάρηκαν και την αναστήλωση του Σχολείου από τον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ‘Αργούς Ορεστικού.

Την Κυριακή 10 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος λειτούρησε στο Μαρτυρικό χωριό της Κλεισούρας. Εκτός από χωριό Αγίων, αφού σε αυτή την κώμη ασκήτεψε η Αγία Σοφία αλλά και από το ίδιο χωριό έφερε την καταγωγή του ο Άγιος Μάρκος ο Κλεισουριεύς, ο οποίος μαρτύρησε στο Άργος Ορεστικό, είναι και μαρτυρικό χωριό καθώς στις 5 Απριλίου του 1944 οι Γερμανικές δυνάμεις έκαψαν ολοσχερώς το χωριό σφαγιάζοντας και πολλούς από τους κατοίκους του χωριού.

Αφού ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου προεξήρχε της εορταστικής Θείας Λειτουργίας.

Στο κήρυγμά του κατά την Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε στον παραλογισμό του πολέμου και στην ειρήνη του Χριστού.

Στο τέλος της ακολουθίας πριν την απόλυση ο ποιμενάρχης μας τέλεσε Αρχιερατικό τρισάγιο εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Κλεισούρας για τα θύματα του ολοκαυτώματος του χωριού.

Τέλος ευχαρίστησε τις αρχές του τόπου αλλά και το ευλαβές εκκλησίασμα της “Βλαχοκλεισούρας”.

Μετά το πέρας της ακολουθίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώων όπισθεν του Ιερού Ναού για τους πεσόντες από τις κατοχικές Δυνάμεις με παρουσία πολλών επισήμων και λαού. Τον λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Κλεισούρας κ. Ιωάννης Γκόγκας.

Το Απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός για την φετινή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Στην ακολουθία παραβρέθηκαν πολλοί κληρικοί της Μητρόπολής μας που έλαβαν μέρος στον Εσπερινό.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος πραγματοποίησε την τελευταία ομιλία για φέτος με γενικό θέμα «Υγεία Ψυχής και Σώματος», αναφερόμενος στον βίο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας και των θεραπευτικών πορισμάτων που εξάγονται από αυτόν.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Η Ε΄ Ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν στήν Ἱερά Μητόπολη Καστορίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων