07/05/2023 08/05/2023 Με αναστάσιμη λαμπρότητα εόρτασε και τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, το καύχημα και την Αγία της, την «χελιδόνα του Πόντου» και «σύγχρονη Μυροφόρο», Οσία Σοφία, με επίκεντρο των εορτασμών τον τόπο ασκήσεως της Αγίας, την Ιερά και Σεβασμία Μονή της Θεοτόκου, στην Κλεισούρα της Καστοριάς. Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, τελέσθηκε η...
07 Μαΐου, 2023 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 2:54

Κλεισούρα: Η εορτή της Οσίας Σοφίας στον τόπο της ασκήσεως της

Διαδώστε:
Κλεισούρα: Η εορτή της Οσίας Σοφίας στον τόπο της ασκήσεως της

Με αναστάσιμη λαμπρότητα εόρτασε και τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, το καύχημα και την Αγία της, την «χελιδόνα του Πόντου» και «σύγχρονη Μυροφόρο», Οσία Σοφία, με επίκεντρο των εορτασμών τον τόπο ασκήσεως της Αγίας, την Ιερά και Σεβασμία Μονή της Θεοτόκου, στην Κλεισούρα της Καστοριάς.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού και εν συνέχεια ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου -ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο- και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, αναφέρθηκε σε κάποιες ευλογημένες και τιμητικές παρουσίες, όπως είπε, πέρα από την παρουσία των Ιερέων, των Ιεροψαλτών, των Αρχόντων του τόπου και των προσκυνητών κάθε ηλικίας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ, που θα χαίρετε από τον ουρανό, αφού αγάπησε την Οσία Σοφία, έγραψε για τον βίο της, κοπίασε και έκανε κάθε ενέργεια για την αγιοκατάταξή της.

Έπειται αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, ο οποίος είναι καλός και σεβαστός γείτονας, «που με αγαπάει και με στηρίζει», και ο οποίος απέστειλε εκπρόσωπό του, και, βεβαίως, στους δύο προσκεκλημένους Μητροπολίτες.

Προλογίζοντας τον ομιλητή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο Ιερές Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων και Καστορίας έχουν πολλά κοινά. Έχουν στην δικαιοδοσία τους «βυζαντινές» Ιερές Μονές και Ναούς, με μεγάλη «θρησκευτική» αξία, και έχουν θαυμαστό φυσικό κάλλος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος, στον λόγο του αναφέρθηκε στην ιερά ατμόσφαιρα που αποπνέει το Μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας, σαν τα Μοναστήρια των Μετεώρων, λόγω της ιστορίας τους και των προσευχών και της αγιότητας των ανά τους αιώνας μοναζόντων. Έπειτα απαρίθμησε τα χαρίσματα της Οσίας Σοφίας και για την ευλογία των ιερών της λειψάνων.

Το πρωί της κυριώνυμου ημέρας, Σάββατο 6 Μαίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτου Σταγών κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος προλόγισε τον ομιλητή λέγοντας ότι είναι ο πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης μετά την καταστροφή, με πλούσια παιδεία, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως στην κρίσιμη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν ο Αρχιγραμματέας της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Τόνισε δε ότι συμμετείχε ενεργώς στην διαδικασία της αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας, από τον βίο της οποίας εμπνεύστηκε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος είπε ότι είναι πλάνη να νομίζουμε ότι οι Χριστιανοί είναι άνθρωποι συντηρητικοί που συμβιβάζονται.

Oι βίοι των αγίων αποδεικνύουν ότι οι Χριστιανοί είναι ασυμβίβαστοι και επαναστάτες. Δεν συμβιβάζονται προς τις εφάμαρτες επιταγές του κόσμου. Ζούν σύμφωνα με τον νόμο του Θεού καί δέν διστάζουν να απορρίψουν τα του κόσμου. Η Οσία Σοφία με την ζωή της θέλησε να εγκαταλείψη ολοκληρωτικά τον κόσμο. Ακόμη και την ίδια την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της και να υποδυθήτήν σαλή για την αγάπη του Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Οσία Σοφία, ως κατέχουσα το σύνολο των πνευματικών χαρισμάτων τα οποία τα έκρυβε κάτω από την σαλότητά της. Και ο Θεός την κατέστησε όργανο της χάριτός Του. Απόδειξη του γεγονότος αυτού ήταν τα υπερβολικά παλαίσματα εις τα οποία απεδίδετο, αντιμετωπίζουσα σχεδόν γυμνή τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες αλλά σκεπασμένη από την Θεία Χάρη, την οποία απέκτησε με την ολοκληρωτική αφιέρωση στον Θεό.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα της Αγίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες.

Ακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας Σοφίας, από την Ιερά Μονή έως το Ιερό Παρεκκλήσιο του τάφου της Αγίας. Εκεί αναπέμφθηκε δέηση, αναγνώσθηκε η ευχή προς την Οσία Σοφία και η ιερά πομπή επέστρεψε στα προπύλαια της Ιεράς Μονής.

Εκεί, οι Ιεροψάλτες και τα μέλη των Ποντιακών Συλλόγων που έλαβαν μέρος, έψαλαν το μοιρολόγι του Πόντου, «την πατρίδα μ᾽ έχασα…».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος αφού τους ευχαρίστησε, είπε ότι ως Χριστιανοί, έχουμε και αγαπάμε τις Πατρίδες μας, αλλά εδώ είμαστε οδίτες, ενώ η Πόλη μας είναι άνω, και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να ψάλλουν τον ύμνο της άνω Πατρίδος, το Χριστός ανέστη.

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν πολλοί κληρικοί από την Καστοριά και από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, ενώ εκκλησιαστηκαν οι Αρχές του τόπου και εκατοντάδες πιστοί οι οποίοι κατέφθασαν από όλη την Ελλάδα.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς την Οσία Σοφία. Στις δύο ακολουθίες χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

 

Περισσότερες φωτογραφίες από τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο άλμπουμ:

2023 - Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Αγ.Σοφίας Κλεισούρας

 

Περισσότερες φωτογραφίες από το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο άλμπουμ:

2023 - Αρχιερατικό Συλλείτουργο εορτή Αγίας Σοφίας Κλεισούρας

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την Ιερά Λιτανεία στο άλμπουμ:

2023 - Ιερά Λιτανεία Οσίας Σοφίας εν Κλεισούρα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων