07/01/2023 07/01/2023 Στην Καστοριά, την Βυζαντινή (Ρωμέικη) Αρχόντισσα, εορτάστηκε και φέτος, με την χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού, που φανερώθηκε στα ρείθρα του Ιορδάνου, η Δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, σε κλιματικές συνθήκες που δεν θυμίζουν τον Καστοριανό χειμώνα αλλά περισσότερο καλοκαίρι (!). Επίκεντρο των Ιερών ακολουθιών, απετέλεσε και φέτος ο Ιερός Μητροπολιτικός...
07 Ιανουαρίου, 2023 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2023 - 10:55

Με καλοκαιρία ο Αγιασμός των υδάτων στην Καστοριά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Με καλοκαιρία ο Αγιασμός των υδάτων στην Καστοριά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Καστοριά, την Βυζαντινή (Ρωμέικη) Αρχόντισσα, εορτάστηκε και φέτος, με την χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού, που φανερώθηκε στα ρείθρα του Ιορδάνου, η Δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, σε κλιματικές συνθήκες που δεν θυμίζουν τον Καστοριανό χειμώνα αλλά περισσότερο καλοκαίρι (!).

Επίκεντρο των Ιερών ακολουθιών, απετέλεσε και φέτος ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς. Στις ιερές ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και συμμετείχαν οι π. Στέφανος Σχοινάς, π. Φώτιος Λεβέντης και οι Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Βάπτιση του Χριστού και στην δική μας βάπτιση, ως Χριστιανών.

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων στο μέσον του Ναού, που ήταν γεμάτος από Καστοριανούς που ήρθαν να λάβουν την ευλογία του φανερωθέντος Θεού, από τις Αρχές του τόπου και από τοπικούς Συλλόγους.

Κατά την μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας μας εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, οι Βουλευτές νομού Καστοριάς, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Μαρία Αντωνίου, ο Διοικητής του 15ου ΣΠ, κ. Ιωάννης Σμαλιός, ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Νικόλαος Έξαρχος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς κ. Κων/νος Τσαλίκης, ο Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Βασίλειος Σταμπουλίδης, Πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Ο Αγιασμός των υδάτων στη λίμνη της Καστοριάς

Στην συνέχεια ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή προς την λίμνη της Καστοριάς για τον καθαγιασμό των υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού, συνοδεία αγήματος του Στρατού, Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και όλου του εκκλησιάσματος. Στα (όχι τόσο φέτος) παγωμένα ρείθρα της λίμνης βούτηξαν πολλοί Κατοριανοί με σκοπό να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Στον πρώτο ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος δώρισε έναν ασημένιο Σταυρό, ενώ από έναν σταυρό πήραν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου όλοι όσοι βούτηξαν στην λίμνη.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του μετέβη στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης, όπου έριψε και εκεί τον Σταυρό στην λίμνη. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Μονής π. Νεκτάριος Κακουλίδης.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας απευθυνόμενος στον λαό, και στην Καστοριά και στην Μαυριώτισσα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την ευχαριστία προς τον Θεό, για τα μεγάλα δώρα, της δημιουργίας του θαυμάσιου κόσμου και της ύπαρξής μας στον κόσμο αυτό. Κυρίως ευχαρίστησε τον Επιφανέντα Χριστό, που μας δίνει την Χάρη Του και μέσω αυτής χαιρόμαστε και ερμηνεύουμε τον κόσμο.

Ευχήθηκε η Καστοριά, με την ζωντανή παράδοσή της και τα θαυμάσια ζωντανά μνημεία της, να παραμένει ακμαία και οι επισκέπτες της, από όλα τα μέρη της Ελλάδος και όχι μόνον, να γεύονται και να ωφελούνται πνευματικά και ψυχικά από την παράδοσή της αυτή.

Ευχήθηκε ιδιαιτέρως στα μέλη των πολιτιστικών Συλλόγων, μικρούς και μεγάλους, και στα μέλη των Ναυτικών Ομίλων Καστοριάς και Μαυροχωρίου, που κάνουν υπερήφανη την πόλη με τις επιτυχίες τους.

Τέλος παρατέθηκε κέρασμα στον αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Μαυριώτισσας για τις Αρχές του τόπου.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων