19/12/2022 19/12/2022 Μέσα στα πλαίσια της σαρανταήμερης προετοιμασίας για τον εορτασμό της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων κύλησε και η παρελθούσα εβδομάδα για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, με τις διάφορες ποιμαντικές και κοινωνικές του δραστηριότητες. Στο Αμπελοχώρι Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αμπελοχωρίου, με τον π. Λεωνίδα Μπάρδο, τον συνταξιούχο...
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 15:59

Μητροπολίτης Καστορίας: Από τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Άγιο Σεβαστιανό

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Καστορίας: Από τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Άγιο Σεβαστιανό

Μέσα στα πλαίσια της σαρανταήμερης προετοιμασίας για τον εορτασμό της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων κύλησε και η παρελθούσα εβδομάδα για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, με τις διάφορες ποιμαντικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.

Στο Αμπελοχώρι

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αμπελοχωρίου, με τον π. Λεωνίδα Μπάρδο, τον συνταξιούχο Ιερέα π. Παναγιώτη Ζυγά και τους Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θεολογία της απλότητος και για το χάρισμα της απλότητος, το οποίο είναι το ζητούμενο για τον σύγχρονο διασπασμένο και πολυσύνθετο εσωτερικά άνθρωπο.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του χωριού.

Εκκλησιασμοί Σχολείων

Κατά την διάρκεια της εβδομάδος αυτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στους εκκλησιασμούς των Σχολείων: Γυμνασίου και 1ου Δημοτικού Μανιάκων, και -5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.

Στο Σχολείο και το Αστυνομικό Τμήμα Γάβρου

Επίσης, ο Σεβασιώτατος επισκέφθηκε το Σχολείο Νέου Οικισμού-Γάβρου Κορεστίων, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού, μίλησε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τους μοίρασε χριστουγεννιάτικα δώρα.

Υποσχέθηκε στα παιδιά να τα επισκεφθεί και πάλι μέσα στον χειμώνα.

Αμέσως μετά το Δημοτικό Σχολείο ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Κορεστίων, όπου συζήτησε με τον διοικητή κ. Αχιλλέα Μάρκο και το προσωπικό.

Στον Δήμαρχο Πρεσπών

Μετά τον Γάβρο, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Πρεσπών τον Δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη και συζήτησε μαζί του και με τους συνεργάτες του θέματα που αφορούν τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Πρεσπών.

Ορκωμοσία νέων πτυχιούχων Πληροφορικής

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων του Τμήματος Πληροφορικής στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Κληθείς να χαιρετίσει την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την σημασία της Σχολής για την Καστοριά, συνεχάρη την Κοσμητεία και τους Καθηγητές, συνεχάρη επίσης τους γονείς και τους πτυχιούχους και τους ευχήθηκε κάθε καλό όχι μόνον σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και ψυχολογικό και πνευματικό. Προσέφερε δε μια εικόνα του αγίου Μηνά σε κάθε πτυχιούχο.

Η κ. Ζαχαρούλα Καλογεράτου και άλλοι καθηγητές του Πανεπιστημίου συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο και για την χειροτονία του νέου Ιερέως π. Γεωργίου Ιωσηφίδη, πτυχιούχου του Πανεπιστημίου τους, η οποία μόλις είχε τελεσθεί κατά την θεία Λειτουργία του Αγίου Ελευθερίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα.

Στο Γηροκομείο

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Λαζάρου και Αθηνάς Ρίζου, επισκέφθηκε το Γηροκομείο Καστοριάς. Μίλησε με την διαχειρίστρια κ. Αναστασία Τσαδήλα, με τον ιατρό κ. Βασίλειο Σαμαρά, ο οποίος εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του, με τους νοσηλευτές. Κυρίως συνομίλησε επί μακρού με τους Γέροντες που περιθάλπονται εκεί.

Τέλος ξεναγήθηκε και πάλι σε όλους τους χώρους του Γηροκομείου.

Ας σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος και Δ.Σ. του Ιδρύματος, έχουν στενή συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση μιάς σειράς θεμάτων του Ιδρύματος.

Υποτροφίες της Ιεράς Μητροπόλεως σε Φοιτητές

Επίσης, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στους δικαιούχους την πρώτη δόση της υποτροφίας που χορηγεί η Ιερά Μητρόπολη σε φοιτητές. Οι φοιτητικές υποτροφίες που είχαν ανασταλεί λόγω της κρίσεως και της πανδημίας, με εντολή του Σεβασμιωτάτου δίδονται από φέτος σε φοιτητές που προτείνονται από τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγίου Μοδέστου στο Τοιχιό

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου εορτή του αγίου Μοδέστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο Τοιχιό, όπου τιμούν ιδιαιτέρως τον άγιο Μόδεστο, έχοντας απότμημα του ιερού λειψάνου του και ιερά εικόνα του.


Ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή το θαύμα του αγίου Μοδέστου, που προφύλαξε τις καλλιέργειες από δαιμονική επίδραση, αναφέρθηκε στις δαιμονικές επιδράσεις που δέχονται και σήμερα οι καλλιεργητές και γενικά οι άνθρωποι, όπως είναι η μόλυνση της φύσης, η αισχροκέρδια επί του κόπου των παραγωγών και η αυτονόμηση της φύσης με αποτέλεσμα το άγχος. Από τις επιδράσεις αυτές μας απαλλάσσει η πίστη και η ευλογία του Θεού διά των αγίων μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον συνταξιούχο Ιερέα π. Αργύριο, τον οποίο χειροθέτησε σε σταυροφόρο.

Εκκλησιάσθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αικατερίνα Πηγατσιώτη.

Μετά την θεία Λειτουργία παρετέθη δεξίωση από τις γυναίκες της Ενορίας στην αίθουσα του Ιερού Ναό.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω και των αγίων Τριών Παίδων, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας.

Μίλησε για τους εορταζόμενους Αγίους και παραλλήλισε τον βίο των Τριών Παίδων με τον αγώνα των σημερινών ευλαβών νέων, αλλά και των ευσεβών γονέων, για την αντιμετώπιση των πειρασμών της συγχρόνου ζωής, που πολλές φορές μοιάζουν με καμίνι.

Ευχήθηκε στην Γερόντισσα Εφραιμία και στις μοναχές και στους προσκυνητές καλή προετοιμασία για τα Άγια Χριστούγεννα.

Προεόρτια Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Το Σάββατο το βράδυ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς πραγματοποιήθηκε η προεόρτια εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο Χορός των Ιεροψαλτών με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Αποστολίδη στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απέδωσε ύμνους των Χριστουγέννων και στο δεύτερο μέρος έψαλε παραδοσιακά Κάλαντα.

Το πρόγραμμα παρουσίαζε ο θεολόγος καθηγητής και ιεροψάλτης κ. Σωκράτης Βασιόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του εξήρε την αξία της θεολογίας των ύμνων της Εκκλησίας, την αξία της ρωμέικης (βυζαντινής) μουσικής που υπηρετεί τον λόγο και την μοναδικότητα της εκκλησιαστικής παράδοσης για τον εορτασμό των μεγάλων Εορτών της θείας Θεοφανείας και Επιφανείας.

Υπογράμμισε, ο Σεβασμιώτατος, το γεγονός ότι οι ακροατές μιάς χορωδίας έχουν το μεγάλο προνόμιοα να ακούν τους ύμνους που θα ακούσουμε και στους Ιερούς Ναούς χορωδιακά και να θαυμάσουν την εκκλησιαστική μας μουσική. Τέλος συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμώς τους Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την πολύτιμη προσφορά τους στην Εκκλησία.

Ἁγίου Σεβαστιανοῦ στήν Ἱ.Μ. Κόττορη

Τήν Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ἑορτή τοῦ ἁγίου Μάρτυρος Σεβαστιανοῦ καί Κυριακή τῶν ἁγίων Προπατόρων, ὁ Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος λειτούργησε στήν Ἱερά Μονή Κόττορη, μέ τόν π. Νικηφόρο Καλλίνικο καί τόν Διάκονο π.Παντελεήμονα, ἐνῶ ὁ π. Σεβαστιανός ἦταν συμπροσευχόμενος.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον π. Σεβαστιανό τα δέοντα, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στην Τοπική Εκκλησία και του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο.

Εορτή Κατηχητικών Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία στην Ι.Μονή Αγίας Παρασκευής Κόττορη, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού, όπου παρακολούθησε την εορτή των Κατηχητικών της Ενορίας και ευλόγησε τα παιδιά, τον εφημέριο π. Πασχάλη, τους κατηχητές και τους γονείς.

Ομιλίες Μητροπολίτου

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν κατά την εβδομάδα αυτή κανονικά οι ομιλίες του Σεβασμιωτάτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Κυριακή 11 Δεκεμβρίου) στους Μανιάκους και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων (Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου) και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος (Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων