31/08/2023 31/08/2023 Με την εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, στις 31 Αυγούστου, τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος, για να αρχίσει το νέο εκκλησιαστικό έτος την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος περάτωσε τις θερινές περιοδείες του με τις ποιμαντικές επισκέψεις στην παλαιά Ζούζουλη, τον Άγιο Γεώργιο Πολιτείας Καστοριάς, το Νυμφαίο, το Γιαννοχώρι, τον Άγιο Ιωάννη Ομονοίας,...
31 Αυγούστου, 2023 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2023 - 19:29

Μητροπολίτης Καστορίας: Τελευταίες περιοδείες του Αυγούστου

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Καστορίας: Τελευταίες περιοδείες του Αυγούστου

Με την εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, στις 31 Αυγούστου, τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος, για να αρχίσει το νέο εκκλησιαστικό έτος την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος περάτωσε τις θερινές περιοδείες του με τις ποιμαντικές επισκέψεις στην παλαιά Ζούζουλη, τον Άγιο Γεώργιο Πολιτείας Καστοριάς, το Νυμφαίο, το Γιαννοχώρι, τον Άγιο Ιωάννη Ομονοίας, τον Άγιο Νεκτάριο Άργους Ορεστικού και την Ιερά Μονή Φανερωμένης.

Στην παλαιά Ζούζουλη

Το Σάββατο 26 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την παλαιά Ζούζουλη, συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Παντελεήμονα και τον οδηγό της Ιεράς Μητροπόλεως που κατάγεται από την Ζούζουλη κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο.

Το χωριό είναι σχεδόν ακατοίκητο τον χειμώνα, αλλά οι καταγόμενοι από αυτό φροντίζουν τα σπίτια τους, τα επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν και προσπαθούν να το διατηρήσουν ζωντανό.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο και εκκλησιάσθηκαν πολλοί Ζουζουλιώτες που ανηφόρησαν για τον λόγο αυτό στο χωριό τους, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής του Συντάγματος κ. Θωμάς Γεωργιάδης, ο πρόεδρος κ. Κ. Κωστάρας, η πρόεδρος του πολιτιστικού κ. Δήμητρα Θεοχάρη κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ιερά λείψανα του αγίου Γεωργίου και των αγίων Μαρτύρων Ανδρονίκου και Ναταλίας, που εόρταζαν εκείνη την ημέρα, και μίλησε στο εκκλησίασμα για την αγάπη των αγίων Μαρτύρων.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο Σύλλογος του χωριού προσέφερε κέρασμα και γεύμα κάτω από το πλατάνι του χωριού, δίπλα στις παγωμένες βρύσες, ενώ ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί κατ᾽ οίκον ενορίτες της Ζούζουλης.

Στον άγιο Γεώργιο Πολιτείας Καστοριάς

Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πολιτείας Καστοριάς, τον λεγόμενο Φανερωμένο, τελέσθηκε ο εσπερινός του αγίου Φανουρίου, με συμμετοχή πολλών πιστών. Ο Εσπερινός με αρτοκλασία και με ευλόγησει των φανουρόπιτων τελέσθηκε στην ύπαιθρο στο προαύλειο του Ιερού Ναού, αφού δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν όλοι οι πιστοί στον Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον άγιο Φανούριο, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τον βίο του, αλλά φανερώθηκε από τον Θεό στην Εκκλησία, αναλύοντας τα χωρία από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου που ομιλούν για την νέκρωση του πιστού για να φανερωθεί η ζωή του Χριστού και για την φανέρωση των πιστών μαζί με τον Χριστό, όταν ο Χριστός θα φανερωθεί εν δόξη (Β´ Κορ. δ´ και Κολ. γ´).

Στο Νυμφαίο

Την Κυριακή 27 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον ανακαινισμένο και περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου Νυμφαίου, τελώντας και τα ιερά μνημόσυνα της αειμνήστου Δανάης Σωσσίδη και της Πρεσβυτέρας Μαρίας.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ανέφερε χωρία του εορταζομένου οσίου Ποιμένος, που νομοθετούν την εσωτερική και κοινωνική ζωή των Χριστιανών και έχουν τέλεια εφαρμογή και στις ημέρες μας.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με επιφανείς Νυμφαιώτες για πολλά εκκλησιαστικά, ιστορικά και σύγχρονα θέματα.

Το ιστορικό Νυμφαίο διατηρεί, χάρη της ενεργητικότητας των κατοίκων του, την χάρη της παλαιάς αρχοντικής αρχιτεκτονικής, και είναι ένα ζωντανό μνημείο ιστορίας αλλά και φυσικού περιβάλλοντος. Και μέσα σε αυτό λάμπει ως ξεχωριστό διαμάντι ο Ιερός Ναό του Αγίου Νικολάου, που επίσης είναι ένα μνημείο.

Στο Γιαννοχώρι

Την Δευτέρα 28 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Εσπερινό της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Γιαννοχώρι του Γράμμου, συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς π. Ηλία και π. Λάζαρο Σίμου, π. Βασίλειο Σωτηρίου και τον Διάκονο π. Παντελεήμονα.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την μεγάλη αξία του Τιμίου Προδρόμου, που ήταν Προφήτης, Απόστολος και Μάρτυρας.

Στο Γιαννοχώρι μένει ένας κάτοικος-φύλακας, ο κ. Νικόλαος Νικολαίδης, ο οποίος αποφάσισε ότι μπορεί να ζήσει και μακριά από τα αστικά κέντρα, μέσα στην φύση. Εργάζεται στο Νεστόριο και μένει στο Γιαννοχώρι και φροντίζει και τον Ναό της Παναγίας.

Ο κ. Νίκος μετά τον εσπερινό παρέθεσε δεξίωση σε όλους τους εκκλησιασθέντες στην αυλή του σπιτιού του, απέναντι από το μεγαλόπρεπο και σιωπηλό δάσος, όπου κάποιοι από αυτούς τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία μουσικών οργάνων.

Στον Τίμιο Πρόδρομο της Ομόνοιας

Την Τρίτη 29 Αυγούστου, εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο Βυζαντινό Εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου στην πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς.

Συλλειτούργησαν οι Ιερείς π. Ανάργυρος Σιγάλας και π. Λιούης, από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας, οι οποίοι βρέθηκαν στην Καστοριά με ομάδα προσκυνητών που πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Δυτική Μακεδονία.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο ως κήρυκα της μετανοίας και της αληθείας.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην θεία Λειτουργία, και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για όλους τους κατοίκους της πόλης, ιδιαιτέρως για τα παιδιά που κάθε ημέρα γεμίζουν την πλατεία της Ομόνοιας και δίνουν ζωντάνια με τις φωνές και τα παιχνίδια τους.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τους εκδρομείς από την Αθήνα σε Ναούς της περιοχής του παλαιού κέντρου της Καστοριάς.

Στον Ι.Ν.Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Άγιο Νεκτάρτιο Άργους Ορεστικού, επί τη εορτή του αγίου Αλεξάνδρου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και για να εγκαταστήσει στην Ενορία τον νέο Εφημέριό της, τον Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Λαζόγκα, ο οποίος θα συνυπηρετεί με τον Εφημέριο π. Πασχάλη Μουτζίκη.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προσφορά των Πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, ένας από τους οποίους είναι και ο άγιος Αλέξανδρος.

Στην συνέχεια παρουσίασε τον νέο Εφημέριο και συνεχάρη τον π. Πασχάλη για την πολύτιμη προσφορά του στον Ιερό Ναό και την Ενορία, μάλιστα αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με προβλήματα υγείας, τα οποία ξεπέρασε προς χαρά των Ενοριτών και του Μητροπολίτου του.

Ο π. Πασχάλης αντιφώνησε και δώρισε εκ μέρους της Ενορίας ένα συμβολικό δώρο στον νέο συνεφημέριό του.

Στο Α´ Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών

Το βράδυ της 30ης Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε και χαιρέτισε το Α´ Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Αρμονία με τον Δήμο Καστοριάς και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου, εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου και τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, μαζί με πλειάδα Ιερέων της περιοχής που εξυπηρετούν στις λατρευτικές ανάγκες την Ιερά Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου και επικέντρωσε τον λόγο του στην αειπαρθενία της Θεοτόκου και στο χάρισμα της Παρθενίας που είναι δώρο Θεού στους ανθρώπους, είτε με την μορφή της πλήρης αφιερώσεως και παρθενίας είτε με την σωφροσύνη στον ευλογημένο γάμο. Υπογράμμισε κυρίως την αξία της εσωτερικής, ψυχικής παρθενίας, που εξομοιώνει τον άνθρωπο με τους αγγέλους.

Στο τέλος ευχαρίστησε την Ηγουμένη μ. Ευφημία για την λειτουργία της Ιεράς Μονής, τους παρόντες άρχοντες και τον λαό που αγαπά την λατρευτική ζωή και τις Ιερές Μονές.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων