10/03/2023 10/03/2023 Με ιδιαίτερη κατάνυξη συνεχίζεται η περίοδος της Αγίας και μεγάλης Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος κατά την Β΄ Εβδομάδα των Νηστειών τέλεσε τρεις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, στη Διποταμία, τους Μανιάκους και το Λέχοβο. Στην Διποταμία Την Τετάρτη Β΄ Νηστειών 8 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε το...
10 Μαρτίου, 2023 - 21:40
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2023 - 21:13

Ο Καστορίας Καλλίνικος στα ακριτικά χωριά Διποταμία, Μανιάκους και Λέχοβο

Διαδώστε:
Ο Καστορίας Καλλίνικος στα ακριτικά χωριά Διποταμία, Μανιάκους και Λέχοβο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη συνεχίζεται η περίοδος της Αγίας και μεγάλης Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος κατά την Β΄ Εβδομάδα των Νηστειών τέλεσε τρεις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, στη Διποταμία, τους Μανιάκους και το Λέχοβο.

Στην Διποταμία

Την Τετάρτη Β΄ Νηστειών 8 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε το μυστήριό της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Διποταμίας. Συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Διποταμίας π. Ελευθέριος Συτιλίδης, ο εφημέριος της ενορίας π. Πέτρος Σαρακαλιτζίδης, καθώς και οι Διάκονοι της Μητροπόλεως ενώ συμπροσευχόμενος ήταν ο π. Χρήστος Παλαπαίδης.

Στη Λειτουργία εκκλησιάσθηκε και το Δημοτικό Σχολείο της Διποταμίας που αποτελείται από εννιά μόλις παιδιά.

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και στους Ενορίτες, μίλησε με αφορμή τα παλαιοδιαθηκικά αναγνώσματα, για την απαρχή του ανθρωπίνου γένους, για δύο από τους μεγάλους εχθρούς του, την αλαζονεία προς τον Θεό και τον φθόνο προς τους ανθρώπους, καθώς και για τα δύο μεγάλα φάρμακα που μας έδωσε ο Χριστός ενάντια στις δύο αυτές ασθένειες, ήτοι την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη προς τον άνθρωπο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μαζί με το αντίδωρο μοίρασε διάφορα δώρα και κεράσματα που είχε ετοιμάσει για τους μαθητές αυτού του ακριτικού χωριού.

Η Διποταμία είναι ένα ακριτικό, όμορφο και παραδοσιακό χωριό, που όμως ακολουθεί και αυτό την πορεία της Ελληνικής Επαρχίας που σε πολλές περιπτώσεις όχι απλώς εγκαταλείπεται, αλλά κυριολεκτικά καταρρέει, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός σχεδιασμός για την διάσωσή της.

Στους Μανιάκους

Με την ευκαιρία της εορτής των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, ο Μητροπολίτης Καστορίας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μανιάκων, στον οποίο φυλάσσετε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου των Αγίων Τεσσαράκοντα.

Με τον Σεβασμιώτατο, λειτουργούντες ιερείς ήταν οι π. Λάζαρος Σίμος, π. Βασίλειος Σωτηρίου αλλά και ο εφημέριος π. Χαράλαμπος Δήμζας.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές και στους Ενορίτες για το μαρτύριο των Αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων για την αγάπη του Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, αλλά και την αρτοκλασία προς τιμή του.

Στο Λέχοβο

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε την Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στο χωριό Λέχοβο, κατά την οποία λειτουργήθηκε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Σχολείο Λεχόβου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές του Γυμνασίου και στους ενορίτες του Λεχόβου για τον προσωπικό Θεό, ότι δηλαδή ο Θεός δεν είναι άγνωστος ή αφηρημένος ή απρόσιτος ή απρόσωπη δύναμη, αλλά προσωπικός, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα, γι αυτό και η προσευχή μας και η λατρεία μας απευθύνεται στον προσωπικό ζώντα Θεό.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης μοίρασε από ένα μικρό κέρασμα στους μαθητές

Το Λέχοβο είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, με μεγάλη συμμετοχή στην εκκλησιαστική ζωή, που προσπαθεί να διατηρήσει την δυναμικότητά του και τον πληθυσμό του, με πολλές δυσκολίες.

Περισσότερες Φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων