22/08/2022 22/08/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τους Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα, επισκέφθηκε την Κοτύλη και λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022. Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Προφήτη Σαμουήλ τον Βλέποντα, ο οποίος αφιέρωθηκε από την μητέρα του από νήπιο στον Θεό και δεν...
22 Αυγούστου, 2022 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2022 - 22:02

Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε ακριτικά χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε ακριτικά χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τους Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα, επισκέφθηκε την Κοτύλη και λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Προφήτη Σαμουήλ τον Βλέποντα, ο οποίος αφιέρωθηκε από την μητέρα του από νήπιο στον Θεό και δεν τον στενοχώρησε ποτέ, έγινε ηγέτης και Κριτής του Ισραήλ και κατηύθυνε τον λαό με τον λόγο του Θεού που άκουγε στην καθαρή καρδιά του. Οι Χριστιανοί ακολουθούμε τους Προφήτες, τους Αποστόλους και τους Αγίους που ακούν τον λόγο του Θεού στην καθαρή καρδιά τους και προσπαθούμε και εμείς να ακούσουμε τον λόγο αυτό ως μετάνοια, κατάνυξη, προσευχή, αγάπη ανιδιοτελή.

Έψαλαν οι Ιεροψάλτες Σωτήριος και Δημήτριος Γκάκας, ο Δημήτριος Μπεζανάς και οι Ιεροψάλτες του χωριού.

Εκκλησιάσθηκαν όλοι οι κάτοικοι που βρίσκονταν στον χωριό, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτριος Κοσμάς.

Μετά την θεία Λειτουργία προσεφέρθηκε δεξίωση στην κεντρική πλατεία του ορεινού χωριού, κάτω από τον πλάτανό του, στο θαυμάσιο φυσικό τοπίο. Εκεί συζήτησαν μεταξύ τους σε οικογενειακό κλίμα, ενώ ο Ιεροψάλτης κ. Σωτήριος Γκάκας τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Παντελεήμονα, επισκέφθηκε την Κρυσταλλοπηγή, το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα με την Αλβανία και την έξοδο προς την γειτονική χώρα, και λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μαζί με τον Εφημέριο π. Γεώργιο Παντόπικο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον ευχαριστιακό τρόπο ζωής, ως ζωή συνέσεως, σοφίας, ευλογίας και αληθείας.

Είπε επίσης, ο Σεβασμιώτατος, ότι ως ακριτικό χωριό η Κρυσταλλοπηγή και ως ακριτική Μητρόπολη η Καστοριά, δεν έχει κινδύνους από γειτονικές χώρες, αφού έχουμε ειρηνικές σχέσεις, αλλά χρειάζεται η επαγρύπνηση για τις ξένες κοσμοθεωρίες που δεν σέβονται την παράδοσή μας και την ορθόδοξη ανθρωπολογία.

Έψαλε ο κ. Λάζαρος Παπαδημητρίου, ενώ στους εκκλησιασθέντες ήταν και ο Πρόεδρος του Τοπικού κ. Βασίλειος Νίτσας και ο αντιπρόεδρος κ. Χαράλαμπος Ντίσιος.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον παλαιό Ναό της Κρυσταλλοπηγής, τον Άγιο Γεώργιο, έναν μεγαλοπρεπή, πετρόκτιστο μεγάλων διαστάσεων Ναό, ένα αξιόλογο μνημείο του 19ου αιώνος, το οποίο όμως χρήζει συντήρησης.

Τέλος προσφέρθηκε κέρασμα στο καφενείο του χωριού, όπου οι κάτοικοι συζήτησαν διάφορα θέματα με τον Σεβασμιώτατο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων