28/01/2024 29/01/2024 Στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων και στην Ιερά Μονή Κλεισούρας για την εορτή του Οσίου Εφραίμ και τα ονομαστήρια της Ηγουμένης, μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου 2024. Εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων στην Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατας Μητροπολίτης Καστορίας κ....
28 Ιανουαρίου, 2024 - 17:57
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2024 - 1:02

Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε εκδήλωση των Απογόνων Μακεδονομάχων και στη Μονή Κλεισούρας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε εκδήλωση των Απογόνων Μακεδονομάχων και στη Μονή Κλεισούρας

Στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων και στην Ιερά Μονή Κλεισούρας για την εορτή του Οσίου Εφραίμ και τα ονομαστήρια της Ηγουμένης, μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου 2024.

Εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων στην Θεσσαλονίκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατας Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος μετέβη στην Θεσσαλονίκη, όπου έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» κ. Μιχαήλ Παπανούση και άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Συλλόγου και παρακολούθησε το «Φιλολογικό Μνημόσυνο» στην μνήμη του Ιωάννου Μαζαράκη-Αινιάν.

Τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Ιωαννίδης, ενώ τον κ. Καλλίνικο στην Θεσσαλονίκη συνόδευσαν ο διάκονός του π. Παντελεήμων Δόνες, ο οδηγός του κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος και ο εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σπύρος Ασημακόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος αφού ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Συλλόγου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση των Απογόνων Μακεδονομάχων καθώς και τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος του έδωσε την άδεια και την ευλογία να παραστεί και να ευλογήσει την Βασιλόπιτα.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, απήθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενος στον θρυλικό προκάτοχό του Γερμανό Καραβαγγέλη και τον Ήρωα Παύλο Μελά, με τους οποίους έχει ταυτιστεί η ιστορία και η ζωή της Καστοριάς,

Μάλιστα ανέφερε ότι η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, διοργανώνει τα Β’ Καραβαγγέλεια, όπου θα μελετηθεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός, με αφορμή τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Οικουμενικού Έλληνα Παύλου Μελά.

Κατέληξε, ότι ο Μακεδονικός Αγώνας, όπως γράφεται και στο σύνθημα του Συλλόγου συνεχίζεται, όχι ένοπλα, αλλά έναντι της ξένης ιστοριογραφίας που πλαστογραφεί γεγονότα και πρόσωπα και έναντι του ανθελληνισμού και αντιπαραδοσιακού τρόπου ζωής.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος, προσέφερε στον πρόεδρο του Συλλόγου μία εικόνα του «Λοκατζή» Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, ένα βιβλίο του και τα ημερολόγια του έτους που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη.

Στην συνέχεια μετά την ευλόγηση της Βασιλόπιτας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση η οποία περιελάμβανε:

-Προβολή ιστορικού ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στην δράση στη Μακεδονία του Κωνσταντίνου Μαζαράκη- Αινιάν το 1904.

-Εισηγήσεις από τον Συνταγματάρχη και συγγραφέα κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, τον Δόκτορα της Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σορβόννης κ. Αντώνιο Σατραζάνη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μιχαήλ Παπανούση και τον υιό του αειμνήστου Ιωάννη Μαζαράκη, κ. Φίλλιπο Μαζαράκη.

-Ύμνους από την χορωδία «Λύχνος» της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητας «Απολύτρωση».

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παπανούσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την παρουσία του στην εκδήλωση και του προσέφερε εκ μέρους όλου του Συλλόγου, έναν αφιερωματικό τόμο.

Τέλος, ο Σύλλογος απέμεινε τίτλους τιμής.

Στην Ιερά Μονή Κλεισούρας για την εορτή του Οσίου Εφραίμ και τα ονομαστήρια της Ηγουμένης

Την επόμενη ημέρα Κυριακή, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου – Οσίας Σοφίας, στην Κλεισούρα Καστοριάς, με την ευκαιρία της ιεράς μνήμης του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, όπου εορτάζει η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Εφραιμία.

Τον Ιεράρχη λειτουργό πλαισίωσαν ο πρ. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρ. π. Φώτιος Λεβέντης, ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Πρωτοπρ. π. Ηλίας Σίμος και ο διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ έψαλλαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Εφραίμ και επικεντρώθηκε σε ένα κείμενό του για τους οκτώ λογισμούς, δηλαδή για τα οκτώ θανάσιμα αμαρτήματα. Εξήγησε ότι ονομάζονται έτσι γιατί όταν γίνονται μόνιμα και σε μεγάλη ένταση προκαλούν τον θάνατο σε αυτούς που αμαρτάνουν η ακόμα τους οδηγούν σε φόνο άλλων συνανθρώπων τους. Κυρίως αυτά χωρίζουν τον άνθρωπο από την χάρη του Θεού, και ο χωρισμός αυτός είναι ο φοβερότερος θάνατος.

Κατέληξε λέγοντας ότι η πιο σύγχρονη, επίκαιρη και φιλάνθρωπη προσφορά της Εκκλησίας μας είναι ο λόγος της για την θεραπεία του ανθρώπου και για την απόκτηση της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στην Ιερά Μονή προσήλθαν πολλοί προσκυνητές για να εκκλησιασθούν, να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της «Κλεισουριώτισσας» και τα ιερά Λείψανα της Οσίας Σοφίας, να λάβουν την ευχή του Σεβασμιώτατου και να ευχηθούν την εορτάζουσα Ηγουμένη της Ιεράς Μονής.

Κατά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος, ενημέρωσε το εκκλησίασμα για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και για το ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε, την περασμένη Τρίτη, σχετικά με τον νόμο περί πολιτικού «γάμου» των ομοφυλοφίλων και τεκνοθεσίας υπ’αυτών.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε και τόνισε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, έχει κατ’ εξοχήν Θρησκευτικό χαρακτήρα και αποτελέσματα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα στην Γερόντισα Εφραιμία για την εορτή της.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, η Ιερά Μονή προσέφερε πρωινό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές και αργότερα εορταστική τράπεζα στον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του.

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση Μακεδονομάχων στο άλμπουμ:

2024 - Βασιλόπιτα Απογόνων Μακεδονομάχων , στην Θεσσαλονίκη

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κλεισούρας στο άλμπουμ:

2024 - Αγίου Εφραίμ στην Ι.Μ. Κλεισούρας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων