26/06/2023 26/06/2023 Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, το Σάββατο 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή για όλα τα παιδιά και τους νέους, που εθελοντικά και με διάφορους τρόπους συνεργάστηκαν με την ραδιοφωνική εκπομπή της Ιεράς Μητρόπολης που φέρει τον τίτλο «Χελιδονίσματα». Η εκδρομή είχε προορισμό της Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας και την πανέμορφη...
26 Ιουνίου, 2023 - 18:20
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2023 - 18:21

Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε περιβαλλοντική εκδρομή με παιδιά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε περιβαλλοντική εκδρομή με παιδιά

Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, το Σάββατο 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή για όλα τα παιδιά και τους νέους, που εθελοντικά και με διάφορους τρόπους συνεργάστηκαν με την ραδιοφωνική εκπομπή της Ιεράς Μητρόπολης που φέρει τον τίτλο «Χελιδονίσματα».

Η εκδρομή είχε προορισμό της Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας και την πανέμορφη ιστορική κοινότητα του Νυμφαίου. Τα παιδιά με συνοδούς τον υπεύθυνο του Ρ/Σ κ. Ευάγγελο Παπαδόπουλο, την δασκάλα κα. Σοφία Καμπούρη και τρεις μητέρες, αναχώρησαν από την Καστοριά στις 8.00 το πρωί.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του η Ιερά Μονή Παναγίας στην Κλεισούρα. Εκεί παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, ο οποίος μίλησε σχετικά στα παιδιά, αναφερόμενος στην εορτή της ημέρας, το Γενέθλιο του Ιωάννου του Προδρόμου, και στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένο το Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Αμέσως μετά, στο Αρχονταρίκι της Μονής τα παιδιά έγιναν δέκτες της αγάπης της αδελφότητας με ένα κέρασμα και με καλό λόγο. Στα παιδιά μίλησε και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Εφραιμία, αναφερόμενη στα λόγια της Αγίας Σοφίας που ασκήτεψε στο Μοναστήρι. Τα παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την κάρα και τα λείψανα της Αγίας, εντυπωσιάστηκαν πολύ με τα λόγια της ασκήτριας και Αγίας «τα μάτια να βλέπουν και να μη βλέπουν. Τα αυτιά να ακούν και να μην ακούν. Κλειδί στο στόμα» δίνοντας μάλιστα εξήγηση το τι ακριβώς σημαίνουν.

Αμέσως μετά αναχώρησαν για το Νυμφαίο, με την συνοδεία του Σεβασμιωτάτου. Εκεί επισκέφθηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που είναι επιφορτισμένο με την προστασία της καφέ αρκούδας. Αφού ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους λειτουργίας του κέντρου για τον τρόπο ζωής του συγκεκριμένου ζώου, είχαν την ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής, αρκετές από τις αρκούδες που εγκαταβιούν στο εν λόγω κέντρο, μέσα σε φυσικό περιβάλλον.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον ιστορικό Ναό της κοινότητας που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους, με επικεφαλής τον σεπτό Ποιμενάρχη, έγιναν δεκτά από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Ιωάννη Ζέζιο, ο οποίος ανέφερε όλο το ιστορικό του Ναού, τις καταστροφές που υπέστη, αλλά και τις αναστηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ακόμη εξήγησε τους Αγιογραφικούς κύκλους που υπάρχουν στον Ιερό Ναό, όπου κανείς μπορεί να δει και να θαυμάσει περιμετρικά όλους τους Αγίους Νεομάρτυρες, ενώ στον Νάρθηκα υπάρχουν αρχαίοι φιλόσοφοι και ήρωες της Επανάστασης του 1821. Στον γεμάτο φυσικό κάλλος, αύλειο χώρο του Ναού τα παιδιά γευμάτισαν και γεμάτα χαρά, αναχώρησαν για μια σύντομη επίσκεψη στο Λιμνοχώρι, που επίσης ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη.

Κατά την επιστροφή στην Καστοριά, διανεμήθηκαν στα παιδιά διάφορα δωράκια από το Περιβαντολλογικό κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, τα οποία προσέφερε με την μεγάλη του αγάπη, ο Σεβασμιώτατος, με την μορφή διαγωνισμού, από όσα άκουσαν και έμαθαν κατά την διάρκεια της εκδρομής τους, που διοργανώθηκε αποκλειστικά για αυτά.

Τα παιδιά αποχαιρέτισε ο υπεύθυνος του Ρ/Σ τονίζοντας οτι η πόρτα του σταθμού είναι πάντα ανοιχτή και μπορούν να τον επισκεφθούν όποτε το επιθυμούν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα παιδιά, πλήρη ενθουσιασμού, ευχαρίστησαν θερμότατα και με πολύ συγκίνηση, τόσο τον Σεβασμιώτατο, όσο και τους συνοδούς της εκδρομής και παρελήφθησαν από τους γονείς τους, εκφράζοντας με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τις εντυπώσεις τους από την εκδρομή, ζητώντας αν είναι δυνατόν, την πραγματοποίηση ακόμα μίας!

  Η εκπομπή «Χελιδονίσματα»

Με πολύ κέφι, ζωντάνια και αγάπη, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη 8 Ιουνίου την παιδικού ενδιαφέροντος εκπομπή ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ του Ραδιοφωνικού Σταθμού «’Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» 97.9 FM της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τα παιδιά, που μαζί με την δασκάλα τους κα. Σοφία Καμπούρη, συντρόφευσαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Κατά την τελευταία εκπομπή ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ «παρέλασαν» από το studio του Ρ/Σ περί τα είκοσι παιδιά, όλα μαθητές της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς. Καθ΄ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κάθε μεσημέρι Πέμπτης, η εκπομπή πλαισιωνόταν με ολιγάριθμες ομάδες μαθητών οι οποίες μαζί με την δασκάλα τους και παρουσίαζαν την υπέροχη εκπομπή τους ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ με ενδιαφέροντα θέματα, με τον ξεχωριστό δικό τους τρόπο, κερδίζοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον όλων των ακροατών.

Στην τελευταία τους εκπομπή, τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχαν τα ίδια τα παιδιά που είχαν καλεσμένη την δασκάλα τους κα Σοφία Καμπούρη, η οποία όλο αυτό το διάστημα συντόνιζε την εκπομπή. Τα παιδιά ευχαρίστησαν αρχικά την δασκάλα τους, γιατί όπως είπαν με πολύ ζεστό και όμορφο τρόπο, ήταν η αιτία για να αγαπήσουν πολύ το ραδιόφωνο και τον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης ευχαρίστησαν με την πλούσια καρδιά τους, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικο, που με πολύ χαρά και πατρική αγάπη τα αγκάλιασε και έδωσε την ευχή του για την πραγματοποίηση της εκπομπής.

Τα παιδιά με πολύ συγκίνηση και θερμά λόγια, αποχαιρέτησε ο υπεύθυνος του Ρ/Σ κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, τονίζοντας, ότι περιμένανε όλοι ανυπόμονα τον ερχομό τους στους χώρους του σταθμού, καθώς η παρουσία τους, η αγάπη τους, ο αυθορμητισμός τους, αλλά ακόμα και η υπευθυνότητα τους έδιδαν ζωντάνια και ρυθμό σε όλους! Ευχαρίστησε και την δασκάλα κα. Σοφία Καμπούρη για την άψογη συνεργασία και τα υπενθύμισε ότι και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η πόρτα του σταθμού θα είναι πάντα ανοιχτή, έστω και για μια απλή επίσκεψη, αν το επιθυμούν και πως θα περιμένει καρτερικά να ξεκινήσουν τον νέο κύκλο εκπομπών τον Σεπτέμβριο ως μαθητές πια της Στ΄τάξης. Τέλος ευχήθηκε να έχουν ένα πολύ όμορφο και δημιουργικό καλοκαίρι.

Τα παιδιά, που με δυσκολία αποχωρίστηκαν του χώρους του σταθμού, έφυγαν κατά την αποχώρηση τους με τραγούδια και συνθήματα, έχοντας βιώσει ένα ξέγνοιαστο περιβάλλον, γεμίζοντας την καρδιά τους, με Χριστό και Ελλάδα.

 

2023 - Ι.Μ.Κλεισούρας και εκδρομή στο Νυμφαίο

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων