11/07/2022 11/07/2022 Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουλίου 2022 Αγιασμός α´ κατασκηνωτικής περιόδου Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 τελέσθηκε ο αγιασμός της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου, ήτοι των κοριτσιών Δημοτικού, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, αφού η Κατασκήνωση λειτούργησε και πάλι, μετά από τα χρόνια αναστολής της λόγω της πανδημίας. Υπεύθυνοι της κατασκηνωτικής αυτής...
11 Ιουλίου, 2022 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2022 - 18:35

Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε χωριά του Γράμμου και σε Θερινές Εκδηλώσεις

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε χωριά του Γράμμου και σε Θερινές Εκδηλώσεις

Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουλίου 2022 Αγιασμός α´ κατασκηνωτικής περιόδου Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 τελέσθηκε ο αγιασμός της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου, ήτοι των κοριτσιών Δημοτικού, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, αφού η Κατασκήνωση λειτούργησε και πάλι, μετά από τα χρόνια αναστολής της λόγω της πανδημίας.

Υπεύθυνοι της κατασκηνωτικής αυτής περιόδου είναι ο π. Ηλίας Τσουμήτας και η Πρεσβυτέρα του κ. Συρμούλα.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μιλώντας στα παιδιά για το θέμα της Κατασκήνωσης, που είναι αφιερωμένη στην Μικρά Ασία και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον υπεύθυνο Νεότητος Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, τον π. Ηλία και όλους τους Ιερείς και τους εθελοντές της Ιεράς Μητροπόλεως που βοήθησαν και βοηθούν στην προετοιμασία και την λειτουργία της Κατασκηνώσεως.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Δήμο Άργους Ορεστικού, τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κεπαμπτζόγλου, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Στέργιο Γκασόνη για την παραχώρηση και άριστη προετοιμασία του κατασκηνωτικού χώρου, που ανήκει στον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Τέλος, ευχαρίστησε τους γονείς που κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους και τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και το πρώτο δείπνο των κατασκηνωτριών, οι οποίες του αφιέρωσαν κατασκηνωτικά τραγούδια.

Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Λιθιά

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Λιθιά Καστοριάς.

Ήταν η πρώτη επίσκεψή του στο χωριό, και εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός αυτό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, με αφορμή το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, στον νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, στον νόμο της σαρκός και στον νόμο της Χάριτος.

Ο Εφημέριος π. Διονύσιος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε εκ μέρους της Ενορίας μία εικόνα και μία ιερή λόγχη.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την οικία που είχε την ημέρα εκείνη μνημόσυνο και συζήτησε με τους Ενορίτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος του τοπικού κ. Ιωάννης Ιωάννου.

Σε εκδήλωση της Βουλής στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, μετά την θεία Λειτουργία στην Λιθιά, ο Σεβασμιώτατος ανηφόρισε για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που βρίσκεται μέσα στο δάσος του Γράμμου, προσκεκλημένος από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, στην εκδήλωση εντασσόταν στο νέο θεσμό «Συναντήσεις στο Πάρκο».

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, οι τοπικοί Άρχοντες, Πολιτικοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου, η σύζυγος και ο αδελφός του Φιλίππου Πελτσάνικου, ενώ το θέμα της Ημερίδας ήταν «Σύνταγμα και Εξωτερική πολιτική».

Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα, κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει διάφορα θέματα με τους εκλεκτούς συνέδρους.

Ας σημειωθεί ότι εμπνευστής της δημιουργίας του Πάρκου ήταν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πελτσάνικος, από το Μαυροχώρι Καστοριάς, και η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε την ανέγερση και λειτουργία του.

Παρενθετικά, στην επιστροφή μέσα από το μοναδικό μικτό και με πολλά είδη και ποικιλίες δένδρων δάσος του Γράμμου, ο Σεβασμιώτατος συνάντησε και μια μεγάλη αρκούδα, που διάβηκε αγέρωχα τον δρόμο και χάθηκε μέσα στο πυκνό δάσος.

Στο Επταχώρι

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στο Επταχώρι, το τελευταίο χωριό της Επαρχίας μας στα σύνορα με την Ήπειρο.

Στην θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Εφημέριος Αρχιμ. π. Σεβαστιανός Τάσης . και οι Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων.

Εκκλησιάσθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, το οποίο φθίνει πληθυσμιακά, μετά και την κατασκευή της Εγνατίας οδού, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του τοπικού κ. Αργυρώ Σουλιώτη ομογενείς από την Αμερική, και ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θεολογική έννοια της συνέργειας, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Στο τέλος της θείας ο π. Σεβαστιανός καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο χωριό και του προσέφερε συμβολικά δώρα εκ μέρους της Ενορίας και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καταλλήλως.

Ας σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος έφερε προς προσκύνηση, μετά από αίτηση του Εφημερίου, το τίμιο λείψανο της Οσίας Σοφίας Κλεισούρας, προς προσκύνηση και αγιασμό.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος συνάντησε τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού και ξεναγήθηκε στην μόνιμη φωτογραφική έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες στο Τζημοπούλειο κτίριο.

Τέλος, τέλεσε το μυστήριο της Βαπτίσεως, και παρακάθισε σε γεύμα που προσφέρθηκε από τον κ. Ευθύμιο Τσέκα.

Συμμετοχή σέ ἐκδήλωση τῆς Εὐξείνου Λέσχης Ἄργους Ὀρεστικοῦ

Τήν Κυριακή τό βράδυ, μετά ἀπό τέλεση τοῦ μυστηρίου τοῦ Γάμου στήν Καστοριά καί ἀπό μιά σύντομη ἐπίσκεψη στήν Κατασκήνωση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, ὁ Σεβασμιώτατος συμμετεῖχε σέ ἐκδήλωση τῆς Εὐξείνου Λέσχης Ἄργους Ὀρεστικοῦ στήν πλατεία τῆς πόλεως.

Τό θέμα τῆς ἐκδήλωσης ἦταν ἡ ἀναπαράσταση τοῦ ποντιακοῦ γάμου.

Ὁ Σεβασμιώτατος εὐλόγησε τά ἀγαπητά σέ αὐτόν μέλη τοῦ Συλλόγου καί ὅλους τούς συμμετέχοντες καί παρακολούθησε τό δρώμενο, πού ἱκανοποίησε ἰδιαιτέρως τούς θεατές.

Μπορείτε να δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων