19/07/2022 19/07/2022 Στην εξόδιο Ακολουθία του Εθνικού Ευεργέτη Νικολάου Παπαγεωργίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σιατίστης, συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, χθες, Δευτέρα 18 Ιουλίου, καθώς ο αείμνηστος -μεταξύ των άλλων ευεργεσιών του- επιχορηγούσε και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και συμμετείχαν και οι Σεβ....
19 Ιουλίου, 2022 - 16:08
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2022 - 17:11

Ο Μητροπολίτης Καστορίας στην κηδεία του Εθνικού Ευεργέτη Νικολάου Παπαγεωργίου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας στην κηδεία του Εθνικού Ευεργέτη Νικολάου Παπαγεωργίου

Στην εξόδιο Ακολουθία του Εθνικού Ευεργέτη Νικολάου Παπαγεωργίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σιατίστης, συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, χθες, Δευτέρα 18 Ιουλίου, καθώς ο αείμνηστος -μεταξύ των άλλων ευεργεσιών του- επιχορηγούσε και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και συμμετείχαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Το παρόν έδωσε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, ο αείμνηστος Ευεργέτης, ανάμεσα στις άλλες ευεργεσίες του, όπως το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, Σχολεία και Εκκλησίες στην πατρίδα του κλπ., επιχορηγούσε και επιχορηγεί ετησίως, μέσω του Ιδρύματός του, και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Οι δραστηριότητες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας την περασμένη εβδομάδα

Όλες τις ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, ο Σεβασμιώτατος δεν σταμάτησε τις ποιμαντικές επισκέψεις και την ακρόαση φορέων και προσώπων στο γραφείο του, καθώς και στις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Καστορίας, που βρίσκονται σε λειτουργία αυτήν την εποχή.

Στο Κρανοχώρι

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, εορτή των αγίων Πατέρων της Δ´ Οικουμενικής Συνόδου και εορτή της Αγίας Μαρίνας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στο Κρανοχώρι, μαζί με τον Εφημέριο π. Βασίλειο και τον Διάκονο π. Παύλο.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στο δόγμα περί της ενώσεως των δύο φύσεων στον Χριστό «ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως», όπως το διατύπωσε η Δ´ Οικουμενική Σύνοδος, και πώς αυτό βιώθηκε από την αγία Μαρίνα, η οποία ομολόγησε ότι επικαλείται «το όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού», αλλά και πώς το βιώνουμε οι Χριστιανοί σε κάθε εποχή.

Πριν την απόλυση, ο Πρόεδρος του Τοπικού Κρανοχωρίου, κ. Ευάγγελος Νικολόπουλος, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, λέγοντας:

«Σεβασμιώτατε,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Τοπική Κοινότητα Πτελέας-Κρανοχωρίου να σας έχουμε μαζί μας σήμερα.

Η εορτή της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας, η οποία με τον βίο της και τους βασανισμούς που αυτή υπέστη, δείχνει σε όλους μας, την δύναμη της πίστεως, και πως όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες και οι εποχές, με την δύναμη του Πανάγαθου Θεού, τις ευλογίες της Εκκλησίας και τις δικές σας προσωπικά, ο καθένας και η καθεμία από εμάς μπορεί να σταθεί όρθιος και να προχωρήσει.

Το χρονικό διάστημα από την έλευσή σας στην ευλογημένη Γη της βυζαντινής Αρχόντισσας της Καστοριάς είναι σύντομο, παρόλα αυτά καταφέρατε ήδη, με την προσωπικότητα και την δράση σας να δώσετε το στίγμα σας και το όραμά σας για τον τόπο.

Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ότι προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των προσωπικοτήτων του τόπου μας, που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην εξεύρεση των λύσεων εκείνων, ώστε ο κόσμος να αισθανθεί και πάλι ασφαλής, ότι ξημερώνει ένα καλύτερο αύριο.

Με την ευχή ο Θεός, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Μαρίνα να σας έχουν πάντα γερό και δυνατό, Σεβασμιώτατε, ζητούμε την ευλογία σας».

Επίσης, ο π. Βασίλειος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο συμβολικά δώρα εκ μέρους της Ενορίας.

Εκκλησιάσθηκαν ο Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας με την σύζυγό του, ο ειδικός συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς κ. Βελισσάριος Παπαδόπουλος και πλήθος πιστών.

Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης

Το Σάββατο 16 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Αγίας Κυριακής, για να ευχηθεί και διά ζώσης στην Γερόντισσα Ευφημία.

Στον απολογισμό της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε τον απολογισμό εξαμήνου της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, κάνοντας και την δική του παρέμβαση.

Στον Ιερό Ναό Εισοδίων

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, εορτή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος λειτούργησε στο Εκκλησάκι των Εισοδίων στην Καστοριά.

Στον λόγο του αναφέρθηκε στον μεγάλο αυτό νηπτικό Πατέρα της Εκκλησίας μας και σε λόγο του περί των λογισμών και της καρδιακής εργασίας από το προοίμιο του Συμβουλευτικού Εγχειριδίου του.

Το Εκκλησάκι αυτό έχει από πάνω του μια …πολυκατοικία, δηλαδή είναι ένα από τα θύματα της αυθαίρετης τσιμεντοποίησης της Πατρίδος, μέσα στο πνεύμα του «αθηναϊκού ονείρου», που έγινε εφιάλτης και δημιούργησε την σύγχρονη τερατούπολη Αθήνα, επηρεάζοντας και τις πολεοδομικές πρακτικές και της Επαρχίας της Καστοριάς.

Ιερατική Σύναξη

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Ιερείς για τα θέματα της Ιερατικής τους διακονίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων