25/06/2022 25/06/2022 Την Πέμπτη 23 Ιουνίου ε.ε., παραμονή της εορτής του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Βυζαντικό Ναύδριο του Τιμίου Προδρόμου πλατείας Ομονοίας. Στο τέλος του Εσπερινού, η αρτοκλασία τελέσθηκε έξω από τον Ιερό Ναό, στο άνω μέρος της πλατείας, και ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ζωή...
25 Ιουνίου, 2022 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2022 - 17:06

Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε Ομόνοια, Βοτάνι για τον Τίμιο Πρόδρομο και στην Κορησό για τον Άγιο Διονύσιο

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε Ομόνοια, Βοτάνι για τον Τίμιο Πρόδρομο και στην Κορησό για τον Άγιο Διονύσιο

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου ε.ε., παραμονή της εορτής του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Βυζαντικό Ναύδριο του Τιμίου Προδρόμου πλατείας Ομονοίας.

Στο τέλος του Εσπερινού, η αρτοκλασία τελέσθηκε έξω από τον Ιερό Ναό, στο άνω μέρος της πλατείας, και ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ζωή και την θεοφάνεια που είχε ο Τίμιος Πρόδρομος από την εμβρυακή του ηλικία, αλλά και για την ερημική ζωή της προσευχής και της κοινωνίας με τον Θεό μετά τον απογαλακτισμό του.

Μετά το πέρας της ιεράς ακολουθίας, αφού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους εκκλησιασθέντες, μετέβει στην οικία της κ. Αικατερίνας Καρακατσάνη, η οποία φροντίζει πατροπαραδότως τον Ναό, για ένα κέρασμα και για να συνομιλήσει με τους οικείους και τους επισκέπτες.

Στο Βοτάνι

Την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 24 Ιουνίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο Βοτάνι, στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου.
Συμμετείχαν οι Ιερείς π. Λεωνίδας, π. Παύλος και π. Πασχάλης, που εξυπηρετούν την Ενορία εκ περιτροπής, έψαλλε ο κ. Γεώργιος Αποστολίδης και εκκλησιάσθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Μάνος, ο Πρόεδρος του Τοπικού κ. Γεώργιος Σαρτσίδης και οι Ενορίτες, όσοι μένουν στο μικρό χωριό και άλλοι που κατάγονται από αυτό.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σημασία της ασκήσεως στην οδό της θεογνωσίας.
Στο τέλος ευχαρίστησε τους Ιερείς που εξυπηρετούν την Ενορία, τους Επιτρόπους, και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την παράδοση του χωριού και για το ωραίο φυσικό του περιβάλλον.

Στην Κορησό

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, εορτή του οσίου Διονυσίου εκ Κορησού κτίτορος της ομωνύμου Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Κορησού.

Πρόκειται για έναν σχετικά νεόδμητο Ναό, μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον της Κορησού.

Στην θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες π. Πορφύριος και π. Ιάκωβος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Χαράλαμπος, οι Ιερείς π. Ηλίας και ο Εφημέριος π. Διονύσιος, και εκκλησιάσθηκαν πολλοί Ενορίτες και οι Αρχές του τόπου, ήτοι ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, η Πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου κ. Κάλλη Κυριακίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Μάνος, ο Πρόεδρος του Τοπικού κ. Δημήτριος Γουγούσης κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ανέλυσε το εξαποστειλάριο του αγίου Διονυσίου, που παρουσιάζει συνοπτικά ποια ήταν τα πρότυπα και η μέθοδος θεογνωσίας του Αγίου και ποιος ήταν ο σκοπός και το έργο του Μοναστηριού, που ίδρυσε, δηλαδή η κάθαρση της καρδιάς των μοναχών. Προεκτείνοντας το θέμα, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για τις εκτροπές της μοναχικής ζωής που παρουσιάζονται κατά καιρούς.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Εφημέριο π. Διονύσιο για την εορτή του και του έδωσε ένα συμβολικό δώρο.

Μετά την θεία Λειτουργία, όλο το εκκλησίασμα, με τον Σεβασμιώτατο και τους άρχοντες του τόπου, έλαβαν ένα κέρασμα στην πλατεία του χωριού, έξω από τον κεντρικό Ναό, κάτω από τον πλάτανο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα της περιοχής.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος, όπου παρακολούθησε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του σεβαστού καθηγητού κ. Ευσταθίου Πελαγίδη για την Μικρασιατική Καταστροφή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων