26/07/2022 26/07/2022 Σε εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος στο Λέχοβο από τους Γερμανούς παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. Ο Σεβασμιώτατος τίμησε και την μνήμη της Αγίας Άννης, Μητρός της Θεοτόκου, στην πανηγυρίζουσα ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Νεστορίου. Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Άννης, τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο, ο οποίος στον λόγο...
26 Ιουλίου, 2022 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2022 - 10:04

Ο Μητροπολίτης Καστορίας στις εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος του Λεχόβου και στο χωριό της Αγίας Άννας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας στις εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος του Λεχόβου και στο χωριό της Αγίας Άννας

Σε εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος στο Λέχοβο από τους Γερμανούς παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. Ο Σεβασμιώτατος τίμησε και την μνήμη της Αγίας Άννης, Μητρός της Θεοτόκου, στην πανηγυρίζουσα ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Νεστορίου.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Άννης, τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο, ο οποίος στον λόγο του μίλησε για την αξία της μετάδοσης από γενιά σε γενιά της φιλάνθρωπης και φιλόθεης παραδόσεως και της θεραπείας των παθών, που συνήθως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και βασανίζουν τους ανθρώπους. Συνεχάρη δε τους κατοίκους για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να λειτουργούν τους Ναούς τους.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού προσέφεραν μικρή δεξίωση, και έπειτα επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Τσούκας, όπου εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στο Λέχοβο εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματός του από τους Γερμανούς.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, το μόνο κτίριο, μαζί με μία ακόμη οικία, που διασώθηκε από την καταστροφική μανία των κατακτητών και της φωτιάς, τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο και το μνημόσυνο των πεσόντων στον πόλεμο του ᾽40 και στην Κατοχή Λεχοβιτών.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλωρίνης κ. Σωτήριος Βόσδου, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λεχόβου κ. Ευάγγελος Στεφανίδης, ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, Αντιδήμαρχοι του Αμυνταίου και οι κάτοικοι του Μαρτυρικού χωριού.

Μετά την θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων, εκφωνήθηκε επετειακός λόγος από την φιλόλογο κ. Ελπινίκη Στεφανίδου και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων