09/05/2022 10/05/2022 Πραγματοποιήθηκε στο Καστανόφυτο Δήμου Άργους Ορεστικού την Κυριακή 7 Μαΐου 2022, η επετειακή εκδήλωση μνήμης και το μνημόσυνο των πεσόντων στην ομώνυμη μάχη που έγινε τον Μάιο 1906, κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Στην μάχη αυτή εναντίον των Κομιτατζήδων και των Τούρκων σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος Αντώνης Βλαχάκης, γνωστός ως Καπετάν Λίτσας, και τραυματίσθηκε θανάσιμα...
09 Μαΐου, 2022 - 21:25
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2022 - 1:21

Ο Μητροπολίτης Καστορίας στον εορτασμό της Μάχης του Καστανοφύτου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας στον εορτασμό της Μάχης του Καστανοφύτου

Πραγματοποιήθηκε στο Καστανόφυτο Δήμου Άργους Ορεστικού την Κυριακή 7 Μαΐου 2022, η επετειακή εκδήλωση μνήμης και το μνημόσυνο των πεσόντων στην ομώνυμη μάχη που έγινε τον Μάιο 1906, κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Στην μάχη αυτή εναντίον των Κομιτατζήδων και των Τούρκων σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος Αντώνης Βλαχάκης, γνωστός ως Καπετάν Λίτσας, και τραυματίσθηκε θανάσιμα ο Λεωνίδας Πετροπουλάκης, και μαζί τους θυσιάσθηκαν και άλλοι Μακεδονομάχοι και κάτοικοι του χωριού.

Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστανοφύτου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των πεσόντων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικος, συμπαραστατούμενο από τον π. Γεώργιο Καραγιάννη και τον Διάκονο π. Παύλο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την μαθητεία των Μυροφόρων ανδρών και γυναικών και του Ευαγγελιστή Ιωάννη κοντά στον Χριστό μέχρι την Σταύρωσή Του και την σημασία της αποκαλύψεως που έλαβαν από τον Χριστό πριν και μετά την Ανάστασή Του.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας εξέφρασε την συγκίνησή του για την συμμετοχή του στο μνημόσυνο των πεσόντων στην μάχη του Καστανοφύτου, και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το πρώτο μνημόσυνο για τους ήρωες της μάχης αυτής το είχε τελέσει στον ίδιο Ιερό Ναό ο ήρωας Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης στις 21 Μαίου 1906.

Μετά την θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια και έγινε προσκλητήριο πεσόντων, και επίκαιρο ιστορικό λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορεστίς κ. Κωνσταντίνος Αδάμ.

Στην θεία Λειτουργία και στην εκδήλωση παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, ήτοι οι Βουλευτές Καστορίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαμπτσόγλου, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος Συνταγματάρχης κ. Ιωάννης Σμαλιός, οι Διοικητές της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Άγγελος Κάρτζος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Μιχαήλ Παπανούσης.

Τιμές απέδωσαν Στρατιωτικό άγημα, τα μέλη του Συλλόγου Μακεδονομάχων και η Φιλαρμονική του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Τέλος, με μέριμνα των γυναικών της κοινότητας παρετέθη δεξίωση στους παρόντες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων