17/04/2024 17/04/2024 Την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, το τριήμερο 13, 14 και 15 Απριλίου 2024, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, προκειμένου να λειτουργήσει και να ομιλήσει κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό και κατά την Ιερατική Σύναξη. Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος, μετέβη από την Καστοριά στην Φλώρινα,...
17 Απριλίου, 2024 - 10:42
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2024 - 10:23

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος στην Καστοριά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος στην Καστοριά

Την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, το τριήμερο 13, 14 και 15 Απριλίου 2024, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, προκειμένου να λειτουργήσει και να ομιλήσει κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό και κατά την Ιερατική Σύναξη.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος, μετέβη από την Καστοριά στην Φλώρινα, προκειμένου να επισκεφτεί τον νέο Ποιμενάρχη της, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, και τον Γέροντα πρ. Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο.

Κυριακή Δ’ των Νηστειών

Το πρωί της Κυριακής Δ´ των Νηστειών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μανιάκων.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Γεράσιμος Χαραλαμπάτος, ο εφημέριος π. Χαράλαμπος Δήμζας και ο διάκονος π. Παντελεήμων Δόνες.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναίτου, καθώς και στις αρετές που πρέπει να έχουν οι χριστιανοί με πρώτη αρετή την διάκριση. Στην συνέχεια παρουσίασε ως πρότυπο αρετών και διακρίσεως, την τοπική Αγία Σοφία την διακριτική ασκήτρια της Κλεισούρας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Καλλίνικο για την πρόσκληση και την άδεια να λειτουρηγήσει καθώς και και τον εφημέριο με το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας, για την φιλοξενία και την οργάνωση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την ευλόγηση των κολλύβων του εορταζομένου Οσίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος, προσφέρθηκε πρωινό κέρασμα στην αίθουσα του Ναού.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού, όπου τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος και οι Ιερείς του Ναού, προσκύνησε τα ιερά Λείψανα που φυλλάσονται στον Ναό και ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό.

Την ίδια ημέρα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, και στο κήρυγμά του αναφέρθηκε σε λόγους του Αγίου Ιωάννου περί προσευχής.

Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός

Το απόγευμα της Κυριακής, τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου.

Ο Σεβ. κ. Καλλίνικος, προσεφώνησε τον προσκεκλημένο Ιεράρχη, ως τον Ποιμενάρχη της πατρίδος του κατά σάρκα πατρός του, την Κεφαλλονιά, και ως καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, έχοντας διδάξει δεκάδες Ιερείς και υποψήφιους Ιερείς από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «Θέλημα του Θεού και στο θέλημα του ανθρώπου υπό το φως της δογματικής και ασκητικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας».

Μίλησε για το θέλημα του Θεού από δογματικής πλευράς, κάνοντας την διάκριση μεταξύ ευδοκίας, οικονομίας και ανοχής, και για το θέλημα του ανθρώπου όταν ζει κατά Θεόν και όταν επιλέγει μακριά από τον Θεό. Υπογράμμισε την αλήθεια ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει το θέλημα του Θεού μόνο γνωστικά, θεωρητικά, αλλά κυρίως μέσα από την εκκλησιαστική και ασκητική ζωή.

Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας, για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

Ιερατική Σύναξη

Την Δευτέρα 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστορίας.

Ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος παρουσίασε το θέμα της ελληνικής παιδείας, γενικά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και της εκκλησιαστικής παιδείας ειδικότερα. Εμπλούτισε την ανάλυσή του με παραδείγματα από την Ιερατική και ακαδημαική του πείρα, αλλά και από την συναναστροφή του με τον άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη.

Ακολούθησε συζήτηση επί των τεθέντων θεμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τις γνώσεις που προσέφερε στους Ιερείς και στον λαό της Καστοριάς κατά το ευλογημένο διήμερο αυτό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Ιερείς για τα τρέχοντα διοικητικά θέματα και τους ευχήθηκε εν όψει των Αγίων ημερών του Πάσχα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων