14/08/2022 14/08/2022 Μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Παρακλήσεως (μικρά ή μεγάλη) στην Παναγία, σε Ενορίες της Μητροπόλεώς μας, μέχρι και την τελευταία για εφέτος Παράκληση, την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν συνήθως οι δύο Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων και τον υποδέχονταν οι...
14 Αυγούστου, 2022 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2022 - 8:38

Οι Παρακλήσεις του Μητροπολίτου Καστορίας πριν την εορτή της Παναγίας

Διαδώστε:
Οι Παρακλήσεις του Μητροπολίτου Καστορίας πριν την εορτή της Παναγίας

Μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Παρακλήσεως (μικρά ή μεγάλη) στην Παναγία, σε Ενορίες της Μητροπόλεώς μας, μέχρι και την τελευταία για εφέτος Παράκληση, την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν συνήθως οι δύο Διάκονοι π. Παύλος και π. Παντελεήμων και τον υποδέχονταν οι Εφημέριοι των Ενοριών, μαζί με Ιερείς γειτονικών Ενοριών.

Γάβρος (8.8.2022)

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Γάβρου, ο οποίος είναι ο λεγόμενος νέος οικισμός των Κορεστείων, τελέσθηκε η Μικρή Παράκληση στην Θεοτόκο, την οποία έψαλαν μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τους Ιεροψάλτες και οι Ενορίτισσες.

Συμμετείχαν οι Ιερείς π. Σωκράτης Παπαδόπουλος, π. Νικόλαος και π. Γαβριήλ Παπαδόπουλος

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το άνοιγμα της καρδιάς μας προς τον Θεό, την Θεοτόκο και τους ανθρώπους και την υπακοή, και την μεγάλη σημασία που έχουν για την ψυχική μας υγεία.

Μετά την Παράκληση ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του π. Θωμά Παπαδημητρίου, ο υιός του οποίου, Λάζαρος, έψαλε στην Παράκληση.

Χιονάτο (9.8.2022)

Στο Χιονάτο, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την έννοια της Παρακλήσεως, και πως η Θεοτόκος παρηγορεί τις ψυχές των πιστών.

Συμμετείχαν π. Πέτρος Σαρικαλαιτσίδης και π. Χρήστος Παλαπαίδης.

Μετά την Παράκληση, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το καφενείο του χωριού και συζήτησε διάφορα θέματα με τους Ενορίτες, παρόντος και του Προέδρου κ. Ελευθερίου Κεκίρογλου.

Κομνηνάδες (10.8.2022)

Οι Κομνηνάδες, ένα επίσης όμορφο χωριό στα ομαλά υψώματα πριν τους πρόποδες του Γράμμου, επίσης συμμετείχαν και οι Ενορίτισσες ψάλλοντας τα τροπάρια της Παρακλήσεως. Εφημέριος στο χωριό αυτό είναι ο π. Πέτρος Σαρικαλαιτσίδης.

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η Θεοτόκος αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό και είναι το υψηλότερο δημιούργημα του Θεού, αφού αξιώθηκε να γίνει η Μητέρα του Χριστού. Και οι πιστοί μπορούν να συμμετέχουν στην δόξα της Θεοτόκου, όταν κοινωνούν αξίως και όταν προσεύχονται με καθαρή καρδιά και ελεύθερο λογισμό.

Παρόντες ήταν και η Βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία κατάγεται από τους Κομνηνάδες, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Τσοτουρίδης και οι Ενορίτες, με τους οποίους συνομίλησε ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Παρακλήσεως, στην αίθουσα της Ενορίας.

Με τα μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών και στην Κουμπελίδικη

Ας σημειωθεί ότι την 9η και την 10η Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και λειτούργησε αντίστοιχα σε θείες Λειτουργίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ρέζα και στην Παναγία την Κουμπελίδικη.

Στην πρώτη περίπτωση για τα μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών Καστοριάς και στην δεύτερη ως προετοιμασία εν όψει της εορτής της Παναγίας στον ιστορικό αυτό Ναό της.

Βράχος (11.8.2022)

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βράχου, όπου του έγινε υποδοχή από τους Ενορίτες, με επικεφαλής τον Ιερέα π. Γεώργιο Καραγιαννίδη και τον Πρόεδρο κ. Πασχάλη Κιρκόπουλο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ανέπεμψε δέηση και μίλησε στους Ενορίτες για τον μεταμορφωθέντα Χριστό, που είναι ο ίδιος που εμφανίσθηκε στον Μωϋσή ως «εγώ ειμί ο Ων», ο Δημιουργός του κόσμου που υπήρχε «εν Αρχή» πριν την δημιουργία.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε επίσης το λαογραφικό μουσείο του χωριού και το καφενείο, όπου προσφέρθηκε κέρασμα και συζήτησε με τους κατοίκους.

Λάγκα (11.8.2022)

Αμέσως μετά τον Βράχο, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό Λάγκα, όπου επίσης του έγινε υποδοχή από τους κατοίκους, κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι γέροντες, με επικεφαλής τον Ιερέα π. Γεώργιο, ενώ ήταν παρόντες ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριανών Νέας Υόρκης κ. Δαμιανός Σιώκης, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Δημήτριος Θεοχάρης.

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι πολύ πραγματιστική, ισορροπημένη και εφαρμόσιμη, σε αντίθεση με τις θεωρίες των διαφόρων κοσμοθεωριών και τις προτάσεις του κόσμου γενικότερα. Εντόπισε δε την διαφορά αυτή σε όσα διδάσκει η Εκκλησία μας για την ομορφιά, για τον παράδεισο και για την θέωση.

Έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Τογκαρίδης με τον κ. Σωκράτη Βασιόπουλο, με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς και με τις γυναίκες της Ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή των Ενοριτών στην Παράκληση και τους ευχήθηκε καταλλήλως.

Έξω από τον Ιερό Ναό προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους από τις γυναίκες του χωριού, και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στους δρόμους του χωριού από τον κ. Σιώκη και τον πρόεδρο κ. Δημήτριο Θεοχάρη.

Ιερά Μονή Κλεισούρας

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε πρώτα την Ενορία του Αετού, όπου συνομίλησε με τον Ιερέα π. Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και με Ενορίτες για θέμα της Ενορίας.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Κλεισούρας, όπου τέλεσε τον εσπερινό της αποδόσεως της εορτής της Μεταμορφώσεως και την μικρά Παράκληση στην Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σημασία της παρουσίας των προφητών Ηλιού και Μωϋσή κατά την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αφού οι δύο αυτοί Προφήτες είχαν όραση του Ασάρκου Λόγου στην Παλαιά Διαθήκη.

Στην συνέχεια συνομίλησε για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα με την Ηγουμένη Γερόντισσα Εφραιμία και με προσκυνητές.

Κλεισούρα

Αμέσως μετά τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την μαρτυρική Κοινότητα Κλεισούρας, όπου ξεναγήθηκε στο Κειμηλιαρχείο της Μονής από τον θεολόγο κ. Νικόλαο Σιώκη και από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Γκόγκα.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα κειμήλια και για εικονογραφικές παραστάσεις που είναι σπάνιες ή και μοναδικές.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Κότορι

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδος, με την συμμετοχή του Αρχιμ. π. Νικηφόρου Καλλινίκου και με την παρουσία του Γέροντος Αρχιμ. π. Σεβαστιανού.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το Φως του Χριστού που γνωρίζεται ως η τελεία αγάπη, και για τις προϋποθέσεις της τελείας αγάπης, όπως τις καταγράφει ο μεγάλος Πατέρας άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τους πατέρες της Μονής και με προσκυνητές για διάφορα πνευματικά θέματα, στο εξωτερικό αρχονταρίκι της στην πύλη της Μονής.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων