24/11/2023 07/01/2024 Από τις 15 Νοεμβρίου εισήλθε η Εκκλησία στην περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, κατά την οποία τηρείται νηστεία και τελείται το Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων. Το Σαρανταλείτουργο έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Καστοριά, καθότι τελείται στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά εκκλησάκια της, με τις μοναδικές αγιογραφίες και τους μυρωμένους από τις προσευχές αιώνων τοίχους τους. Στις θείες Λειτουργίες...
24 Νοεμβρίου, 2023 - 20:04
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 23:29

Οι πρώτες ημέρες του Σαρανταλείτουργου στην Καστοριά

Διαδώστε:
Οι πρώτες ημέρες του Σαρανταλείτουργου στην Καστοριά

Από τις 15 Νοεμβρίου εισήλθε η Εκκλησία στην περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, κατά την οποία τηρείται νηστεία και τελείται το Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων. Το Σαρανταλείτουργο έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Καστοριά, καθότι τελείται στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά εκκλησάκια της, με τις μοναδικές αγιογραφίες και τους μυρωμένους από τις προσευχές αιώνων τοίχους τους.

Στις θείες Λειτουργίες του Σαρανταλείτουργου λειτουργεί ή χοροστατεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ενώ λειτουργούν οι Ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού Καστοριάς και ψάλλουν κατά περίσταση Ιεροψάλτες ή οι «Σαρανταλειτουργιώτισσες», και εκκλησιάζονται πολλοί Καστοριανοί. Μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη ευφροσύνη εκφράζουν οι άνθρωποι και οι οικογένειες που συντηρούν τα Ναύδρια.

Το Σαρανταλείτουργο άρχισε από τον Ιερό Ναό των Αγίων Τριών, ήτοι των Αγίων Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου, στις 15 Νοεμβρίου, όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες χοροστάτησε στους Ιερούς Ναούς Αγίου Αθανασίου Ξενία και Αγίας Παρασκευής στο Ντολτσό.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2023 - Σαρανταλείτουργο στα Ιερά Παρεκκλήσια

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων