10/11/2023 10/11/2023 Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο Άργος Ορεστικό, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, με θέμα «Η θεραπεία των πνευματικών ασθενειών κατά τον Άγιο Νεκτάριο». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος διάρθρωσε την ομιλία του σε...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 18:20
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2023 - 18:14

Ομιλίες του Μητροπολίτη Ναυπάκτου για τους Αγίους Νεκτάριο και Σιλουανό στην Ι.Μ. Καστορίας

Διαδώστε:
Ομιλίες του Μητροπολίτη Ναυπάκτου για τους Αγίους Νεκτάριο και Σιλουανό στην Ι.Μ. Καστορίας

Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο Άργος Ορεστικό, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, με θέμα «Η θεραπεία των πνευματικών ασθενειών κατά τον Άγιο Νεκτάριο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος διάρθρωσε την ομιλία του σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα είπε πως ο Άγιος Νεκτάριος γνώρισε την ποιμαντική επιστήμη στην Νέα Μονή Χίου από τον όσιο Παχώμιο, ως μοναχός, και ύστερα ως Διάκονος.

Στην δεύτερη ενότητα ανέπτυξε το πως εφάρμοσε την πράξη αυτή την θεραπευτική ποιμαντική επιστήμη.

Κατ᾽ αρχάς την εφήρμοσε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή ως Διευθυντής και Καθηγητής, όπως φαίνεται στο βιβλίο του «Ποιμαντική» και ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου, σύμφωνα με το οποίο και με τον Άγιο Νεκτάριο, η ποιμαντική είναι «θεολογικό μάθημα» και «εφηρμοσμένη θεολογία».

Έπειτα εφήρμοσε την θεραπευτική ποιμαντική στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης. Αυτό φαίνεται στις επιστολές, τις οποίες απέστειλε στις μοναχές, στις οποίες φαίνεται ότι ο άγιος Νεκτάριος γνώριζε πολύ καλά την διάκριση μεταξύ σωματικών, νευρολογικών και ψυχικών ασθενειών και πως αυτές θεραπεύονται. Επίσης γνώριζε την διαφορά μεταξύ αδιαβλήτων και διαβλητών παθών. Και ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε μια επιστολή του Αγίου, πως μπορεί κανείς να έχει την εσωτερική του ειρήνη.

Στο τέλος δε ανέφερε μια επιστολή στην οποία φαίνεται η σχέση την οποία είχε με τον Άγιο Νικόλαο.

Οι ακροατές γέμισαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και η ατμόσφαιρα ήταν μυσταγωγική, ενώ ακολούθησε συζήτηση μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, και παραμονή της εορτής του Πολιούχου της Καστοριάς, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Κατά την Ιερατική Σύναξη, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, με θέμα της ομιλίας του «Οι Ποιμένες και οι Πνευματικοί Πατέρες κατά τον Άγιο Σιλουανό».

Παρουσιάζοντας τον ομιλητή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, είπε ότι ο ίδιος έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τον λόγο του, και θα ήθελε και οι Ιερείς να ωφεληθούν. Ιδιαιτέρως να ωφεληθούν από τον βίο και τον λόγο του Αγίου Σιλουανού, του μεγάλου αυτού συγχρόνου Αγίου.

Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος παρουσίασε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα έδωσε μερικά βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Σιλουανού, στα οποία φαίνεται η πνευματική εμπειρία την οποία είχε αποκτήσει, πάνω σε θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα.

Στην δεύτερη ενότητα διάβασε και ανέπτυξε διάφορους λόγους του Αγίου Σιλουανού για την αξία των Αγίων Αποστόλων, των Επισκόπων που είναι διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, για την Ιερωσύνη, για τους Ποιμένες και Πνευματικούς πατέρες και για το ποιο είναι το έργο που επιτελούν.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2023 - Ομιλίες Μητροπολίτου Ναυπάκτου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων