07/08/2023 07/08/2023 Με την δέουσα λαμπρότητα που αρμόζει σε ένα Άγιο της Εκκλησίας εορτάστηκε σήμερα 7 Αυγούστου, η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Νικάνορος του Θαυματουργού στην πόλη της Καστοριάς. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η ομώνυμη ενορία στην περιοχή Χλόη Καστοριάς. Κατά τον εορτασμό του Αγίου Νικάνορος έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος,...
07 Αυγούστου, 2023 - 21:40
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2023 - 21:51

Πανήγυρη του Οσίου Νικάνορος στην Καστοριά

Διαδώστε:
Πανήγυρη του Οσίου Νικάνορος στην Καστοριά

Με την δέουσα λαμπρότητα που αρμόζει σε ένα Άγιο της Εκκλησίας εορτάστηκε σήμερα 7 Αυγούστου, η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Νικάνορος του Θαυματουργού στην πόλη της Καστοριάς.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η ομώνυμη ενορία στην περιοχή Χλόη Καστοριάς.

Κατά τον εορτασμό του Αγίου Νικάνορος έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Βαρθολοαίος καθώς ο ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Αρχικά κατά την παραμονή της εορτής, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του τιμίου Λειψάνου του Αγίου νεομάρτυρος Εφραίμ της Νέας Μάκρης που μετέφερε ευλαβικά ο Μητροπολίτης Κηφισίας, προς ενίσχυση και αγιασμό των πιστών Χριστιανών της Καστοριάς.

Επι δυο και πλέον ώρες η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, ενω το προσκήνυμα στα ιερά λείψανα ασταμάτητο.

Κατόπιν τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Αφού τελέσθηκε η αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής Μεταμορφώσεως και παρουσίασε τον Όσιο Νικάνορα ως έναν μεταμορφώμενο άνθρωπο, έναν Κληρικό που με την δύναμη του Φωτός της Μεταμορφώσεως δίδαξε, κατήχησε, στήριξε τον λαό στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ίδρυσε την Ιερά Μονή Ζάβορδας, μέ τό καθολικό της αφιερωμένο στην Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, και αξιώθηκε να κοιμηθεί αφού εόρτασε και κοινώνησε κατά την μεγάλη αυτή Δεσποτική Εορτή.

Αμέσως μετά τελέσθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικάνορα καθώς και των τιμίων λειψάνων του Οσίου Νικάνορα που φυλάσσεται στο Ιερό Ναό καθώς και του Αγίου νεομάρτυρα Εφραίμ. Η λιτανεία διέσχισε όλο σχεδόν την περιοχή της Χλόης, ενώ πραγματοποιήθηκαν δεήσεις υπέρ υγείας του λαού.

Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και το μυστήριο Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, στο κήρυγμά του, αφού συνέδεσε την ζωή του Οσίου Νικάνορος με την χάρη της Μεταμορφώσεως του Χριστού, μίλησε για τα χαρίσματα και τις αρετές του Οσίου Νικάνορος, ο οποίος στήριξε το Γένος στα δύσκολα χρόνια της πρώϊμης Τουρκοκρατίας. Στην συνέχεια μίλησε για την σημασία που έχουν οι αρετές του Οσίου και το παράδειγμά του και στην ζωή των σημερινών Χριστιανών που ζουν στον κόσμο και έχουν οικογένεια. Ανέφερε συγκεκριμένα την εγκράτεια, την υπακοή, την λιτότητα, την σωφροσύνη.

Και οι δύο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες ευχαρίστησαν τον οικείο Ποιμενάρχη για την πρόσκληση και συνεχάρησαν τον Κλήρο και τον λαό της Καστοριάς για την ευσέβειά τους και την αγάπη στην παράδοση.

Έπειτα ο Μητροπολίτης Κιλκισίου ευλόγησε τα κόλλυβα εις τιμή και μνήμη του Οσίου Νικάνορα και του Αγίου Εφραίμ καθώς και διάφορους καρπούς που παράγονται την εποχή του Καλοκαιριού.

Τέλος, πριν την ανάγνωση της ευχής του Οσίου Νικάνορος για τα παιδιά, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τόνισε ότι ο κύριος προστάτης των παιδιών είναι η παράδοσή μας, διότι μόνον αυτή λέει την αλήθεια, ότι τα παιδιά είναι παιδιά του Θεού και όχι δικά μας. Είναι των γονιών, σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους, αλλά στην απόλυτη κυριότητα ανήκουν στον Θεό. Και όταν το κατανοεί κάποιος αυτό, τότε επιλέγει και την κατάλληλη παιδεία και αγωγή. Οι Άγιοι, ακολουθώντας και υπακούοντας στον Χριστό, εφαρμόζουν τον λόγο Του: «άφετε τα παιδία ελθείν προς με». Και πως αφήνουμε τα παιδιά να έρθουν προς τον Χριστό; Όταν θεραπευόμαστε από τα δικά μας πάθη. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να συμβάλλουμε στην εφαρμογή της εντολής του Χριστού, είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κηφισίας διάβασε την ειδική ευχή στον Όσιο Νικάνορα προστάτη των παιδιών της Καστοριάς υπέρ υγεία και Θείας φωτίσεως. Όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στον Ναό συγκεντρώθηκαν στο σολέα γονατιστά και αφού ο Αρχιερέας διάβασε την ευχή τα σταύρωσαν με τα λείψανα των τριών Αγίων, του Αγίου Νικάνορα του Αγίου Εφραίμ καθώς και του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, τόσο κατά την διάρκεια του Εσπερινού, όσο και την κυριώνυμη ημέρα ευχαρίστησε τους δύο Μητροπολίτες για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη και αναφέρθηκε εν ολίγοις στην προσφορά τους στην Εκκλησία και στα χαρίσματά τους.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης, τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Μάνο, τον Αντιδήμαρχο κ. Στέλιο Φουλιρά, που ήταν παρόντες, τους εκπροσώπους του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τον Σύλλογο Αρμονία και τά παιδιά μέλη του Συλλόγου και τους γονείς τους, καθώς και τους γονείς όλων των παιδιών που εκκλησιάσθηκαν την ημέρα εκείνη. Μνημόνευσε τον προκάτοχό του μακαριστό κυρό Σεραφείμ, ο οποίος θεμελίωσε και εγκαινίασε τον περιακαλλή Ιερό Ναό του Οσίου Νικάνορος. Ευχαρίστησε τους Εφημερίους π. Ελευθέριο Συτιλίδη και π. Βασίλειο Μπογιατζή, για την όλη προσφορά τους και την προετοιμασία της πανηγύρεως, όλους τους συνεργάτες και εθελοντές της Ενορίας και τους Ιεροψάλτες.

Έπειτα από συνεννόηση των δύο Μητροπολιτών το Ιερό Λείψανο του Αγίου Εφραίμ θα παραμείνει για μια επιπλέον εβδομάδα στην ενορία του Αγίου Νικάνορα προς ενίσχυση των πιστών.

Φωτογραφίες από Εσπερινό:

6-8-2023 Εσπερινός Αγίου Νικάνορα

Φωτογραφίες από Θεία Λειτουργία:

7-8-2023 Εορτή Αγίου Νικάνορος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων