27/07/2020 27/07/2020 Η παρουσία των Αγίων στη ζωή των Χριστιανών είναι αυτή που δυναμώνει την πίστη, σφυρηλατεί την αγάπη για τον Θεό και δίνει όραμα και ποιότητα στο πέλαγος της βιωτής. Μια τέτοια παρουσία, με ιδιαίτερη μάλιστα σημασία για τους κατοίκους του Άργους Ορεστικού, είναι και η Αγία Παρασκευή, η πολιούχος της πόλεως του Άργους και η...
27 Ιουλίου, 2020 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2020 - 11:39

Πανηγύρισε η Αγία Παρασκευή Άργους Ορεστικού

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Αγία Παρασκευή Άργους Ορεστικού

Η παρουσία των Αγίων στη ζωή των Χριστιανών είναι αυτή που δυναμώνει την πίστη, σφυρηλατεί την αγάπη για τον Θεό και δίνει όραμα και ποιότητα στο πέλαγος της βιωτής. Μια τέτοια παρουσία, με ιδιαίτερη μάλιστα σημασία για τους κατοίκους του Άργους Ορεστικού, είναι και η Αγία Παρασκευή, η πολιούχος της πόλεως του Άργους και η προστάτιδα, μαζί με τον Άγιο Νεκτάριο, των πιστών αυτής της ακριτικής περιοχής. Γι’ αυτό όλοι περνούν να ανάψουν ένα κερί και να αφήσουν μία έμπονη προσευχή για παρηγοριά και σωτηρία στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως, στον ομώνυμο Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Σε αυτό το φιλόξενο περιβάλλον τιμήθηκε και φέτος η Αγία, τόσο κατά τον Εσπερινό της 25ης , όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία της 26ης Ιουλίου. Προεξάρχων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Σεραφείμ, συμπαραστάτες και συμπροσευχόμενοι οι κληρικοί της Μητροπόλεως, εν ευταξία και προσευχή το πολυπληθές ποίμνιο του Άργους, με πρώτους τους άρχοντες του τόπου.

Εν πληθούση εκκλησία, λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος στον Εσπερινό, αρχικά, κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στους τέσσερις πειρασμούς που διήλθε η Αγία Παρασκευή στη ζωή της.

α. Ο πειρασμός της διαφθοράς, στην πόλη της Ρώμης όπου γεννήθηκε.

β. Ο πειρασμός της ορφάνιας, τον οποίο αντιμετώπισε με γενναιότητα και θάρρος, παραμένοντας πιστή στις αξίες που της μετέδωσαν οι γονείς της.

γ. Ο πειρασμός του χρήματος, το οποίο της κληροδότησαν οι γονείς της και το οποίο πολλές φορές δελεάζει και οδηγεί τους ανθρώπους στην απώλεια.

δ. Ο πειρασμός των φρικτών μαρτυρίων, στα οποία υπεβλήθη για να απαρνηθεί τον Χριστό.

Η αγία τα ξεπέρασε όλα «εν τω ενδυναμούντι αυτής Χριστώ», αφήνοντας σε εμάς το μήνυμα ότι κι εμείς μπορούμε, σε κάθε εποχή, να ξεπερνούμε τις δικές μας δυσκολίες με τη βοήθεια του Θεού.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία οι πιστοί κατέκλυσαν ιδιαίτερα τον περίγυρο του Ναού και προ της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε τη φράση του Ευαγγελίου : «Καὶ περιῆγεν ὁ Ἰησοῦς τὰς πόλεις πάσας καὶ τὰς κώμας, διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καὶ κηρύσσων τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας». Ερμήνευσε, δηλαδή, τον ορισμό του κηρύγματος, του Ευαγγελίου και της Βασιλείας των Ουρανών. Αυτοί οι τρεις τομείς απετέλεσαν τη διακονία της Αγίας Παρασκευής. Κατέληξε δε τον λόγο του, θέτοντας ερωτήματα : Ποιός από εμάς σήμερα μελετά το Ευαγγέλιο; Ποιός εφαρμόζει στη ζωή του τους λόγους του Ευαγγελίου; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα εξηγούν γιατί υπάρχει αταξία μέσα στην κοινωνία.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη πάνδημη Λιτανεία στους δρόμους γύρω από τον ναό, κατά την οποία λιτανεύτηκε η εικόνα της Αγίας, ενώ αναπέμφθηκαν οι σχετικές δεήσεις.

Να σημειωθεί ότι τα αναλόγια κόσμησαν οι Πρωτοψάλτες των δύο ναών της πόλεως, κ. Γεώργιος Αποστολίδης, Πρωτοψάλτης του Ναού της Αγίας Παρασκευής και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως και κ. Βασίλειος Σκαμάγκας, Πρωτοψάλτης του Ναού του Αγίου Νεκταρίου, συνοδευόμενοι από τις χορωδίες των ως άνω Ναών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων