27/06/2023 27/06/2023 Η γραφική πόλη της Καστοριάς χαρακτηρίζεται ως η Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι κτισμένη σε μια γραφική χερσόνησο της γαλήνιας λίμνης Ορεστιάδας, και θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, που είναι ορεινή περιοχή (με μέσο υψόμετρο 774μ.), ένα σύστημα οροπεδίων ανάμεσα στα βουνά-μνημεία της φύσης, Γράμμος (2.520) και Βίτσι (2.128),...
27 Ιουνίου, 2023 - 21:12
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2023 - 21:22

Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας

Διαδώστε:
Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας

Η γραφική πόλη της Καστοριάς χαρακτηρίζεται ως η Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι κτισμένη σε μια γραφική χερσόνησο της γαλήνιας λίμνης Ορεστιάδας, και θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος.

Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, που είναι ορεινή περιοχή (με μέσο υψόμετρο 774μ.), ένα σύστημα οροπεδίων ανάμεσα στα βουνά-μνημεία της φύσης, Γράμμος (2.520) και Βίτσι (2.128), και διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα και τους παραποτάμους του. Η Καστοριά περιτειχίστηκε το πρώτον από τον μεγάλο αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης Ιουστινιανό, και σώζονται τμήματα του τείχους εκείνου.

Τα Εκκλησιαστικά Μνημεία της

Σήμερα σώζονται πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της εποχής της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, εβδομήντα (70) και πλέον βυζαντινές και μεταβυζαντινές Εκκλησίες στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Οι παλαιότερες είναι: οι Άγιοι Ανάργυροι (11 ου αι.), οι Ταξιάρχες Μητροπόλεως, ο Άγιος Στέφανος (14 ου αι.), η Παναγία Κουμπελίδικη (11 ου αι.), η Παναγία Μαυριώτισσα (11 ου αι.), ο Άγιος Νικόλαος Κασνίτζη (13 ου αι.), ο Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς και η Παναγία Ζευγοστασίου. Μέσα στις Εκκλησίες αυτές διασώζονται μνημειακές τοιχογραφίες και εικόνες ήδη από την εποχή των Παλαιολόγων, ενώπιον των οποίων προσεύχονται μέχρι σήμερα οι προσκυνητές. Μια επίσκεψη στην Καστοριά μπορεί να συνδυαστεί άριστα με προσκύνημα τις Ιερές Μονές Παναγίας Μαυριωτίσσης (11 ου αιώνα, δίπλα στην λίμνη), Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας (Οσίας Σοφίας), Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδος, και των νεωτέρων Αγίου Γεωργίου Μελανθίου και Παναγίας Φανερωμένης.

Άλλα αξιοθέατα

Πέρα από τα Εκκλησιαστικά αυτά μνημεία και προσκυνήματα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα παλαιά αρχοντικά, δείγματα της οικονομικής ανθήσεως της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητος των γουνοποιών της Καστοριάς, κατά την διάρκεια της Οθωμανοκρατίας. Η Καστοριά διαθέτει άριστες ξενοδοχειακές υποδομές, εστιατόρια, καφέ, για τους επισκέπτες της, οι οποίοι κατά την παραμονή τους μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, το Λαογραφικό Μουσείο, και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας

Προσκαλείσθε να επισκεφθείτε την Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας Καστοριά, για να θαυμάσετε τα Εκκλησιαστικά της μνημεία, τις Αγίες εικόνες να αναπέμψετε δεήσεις, Παρακλήσεις, να προσευχηθείτε, θαυμάζοντας συγχρόνως και τις φυσικές ομορφιές της Επαρχίας.

Για την διευκόλυνσή σας

Για την διευκόλυνση της εκδρομής σας, και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, για την ειδοποίηση των υπευθύνων των Ναϋδρίων και αν επιθυμείτε να έχετε κάποιον συνοδό – βοηθό στην προσκυνηματική σας περιήγηση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, στα τηλέφωνα: 2467022334, 2467027142 και στο 6909146725 (π.Στέφανος).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων