15/11/2021 15/11/2021 Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, τελέσθηκε χθες Κυριακή 14 Νοεμβρίου, η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Mητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Με τον νέο Ποιμενάρχη της Καστορίας, συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος, Γρεβενών κ.Δαβίδ, Φθιώτιδος κ.Συμεών και Σισανίου και Σιατίστης κ.Αθανάσιος. Κατά την διάρκεια της Θείας...
15 Νοεμβρίου, 2021 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2021 - 8:12

Πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Ποιμενάρχη στην Καστοριά

Διαδώστε:
Πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Ποιμενάρχη στην Καστοριά

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, τελέσθηκε χθες Κυριακή 14 Νοεμβρίου, η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Mητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Με τον νέο Ποιμενάρχη της Καστορίας, συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος, Γρεβενών κ.Δαβίδ, Φθιώτιδος κ.Συμεών και Σισανίου και Σιατίστης κ.Αθανάσιος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου στον ποιμαντικό θρόνο του ιερού βήματος, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, και όλοι μαζί αναφώνησαν το ‘ΑΞΙΟΣ’, και έψαλαν την φήμη του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους εορτάζοντας αγίους Πάντες της Καστοριάς και ιδιαιτέρως στον εορτάζοντα άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος ως άγιος τιμήθηκε πρώτη φορά στην Καστοριά.

Είπε ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τον μεγάλο αυτό Πατέρα της Εκκλησίας, μεταφέροντας την διδασκαλία του στον σύγχρονο κόσμο, όπως ότι ο άγιος Γρηγόριος στο έργο του ‘υπέρ των ιερώς ησυχαζόντων’ αντιμετώπισε ορθόδοξα τρία μεγάλα θεολογικά ζητήματα που έθεταν οι αιρετικοί της εποχής του, ήτοι περί της μεθόδου θεογνωσίας, περί της νοεράς προσευχής και περί του ακτίστου Φωτός.

Αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά και για την εποχή μας και αφορούν άμεσα τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως παρουσίασε συνοπτικώς ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι είναι μεγάλη ευλογία που η πρώτη του θεία Λειτουργία και η εν τη λειτουργία ενθρόνισή του έγινε αυτή την σημαντική ημέρα, και παρακάλεσε τους συλλειτουργούντας Αρχιερείς να εύχονται για τον ίδιο και το ποίμνιό του προς τους Αγίους της Καστοριάς.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κορεντσίδης, η επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, η πρόεδρος Τοπικού Καστοριάς κ. Χαρούλα Κουράκλη, οι επικεφαλής του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Καστοριάς.

Πριν την απόλυση της ιστορικής Θείας Λειτουργίας, αφού ο νέος Μητροπολίτης ευλόγησε τα εορταστικά κόλλυβα των εν Καστορία Αγίων, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ουσιαστική ενθρόνιση ενός Μητροπολίτη τελείται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, με την άνοδο του στο σύνθρονο του ιερού βήματος. Στην συνέχεια αναφερόμενος στον νέο Μητροπολίτη ο οποίος προέρχεται από τις Μητροπόλεις Εδέσσης και Ναυπάκτου, τον χαρακτήρισε ως “δώρο” του Θεού, διά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην ιστορική Μητρόπολη Καστορίας.

Αμέσως τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ως Καστοριανός την καταγωγή, καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη στην νέα του πατρίδα και τον βεβαίωσε πως θα ποιμάνει έναν λαό με πίστη και παράδοση.

Τέλος, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός προσέφερε στον νέο Ποιμενάρχη μία ποιμαντορική ράβδο.

Πράγματι η χθεσινή ημέρα, ήταν μια μέρα χαράς για την ιστορική και ακριτική Μητρόπολη της Καστοριάς, ενώ πολλοί ήταν οι πιστοί οι οποίοι το διήμερο της ενθρονίσεως, προσήλθαν να ευχηθούν και να γνωρίσουν τον νέο τους Ποιμενάρχη και Δεσπότη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων